Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattsson: De förtjänar att dras fram i ljuset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Thomas Mattsson.
Foto: Ylwa Yngvesson

Politiker som önskar livet ur flyktingbarn, försvarar massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik, ifrågasätter Förintelsen och i största allmänhet klagar på "negrer" och "muslimer" - ja, det är väl ungefär vad man föreställer sig om ett främlingsfientligt parti.

Men att skylla inlägg på hatsajter på - en tolvårig dotter?

Och att vilja ha betalt, nästan 70 000 kronor, för filmbevis på att man ljög för väljarna inför ett riksdagsval?

Alla stora nyhetsmedier citerade i går det avslöjande som Expressen, i samarbete med Researchgruppen, gjorde om att 6 200 anonyma konton på undervegetationssajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider har kartlagts och att de fysiska personerna bakom signaturerna har spårats. Nyheten orsakade en storm i sociala medier.

SD-ledningen tog direkt avstånd från sina egna.

Men allt detta känner vi igen. Expressen har ju gång på gång avslöjat hur företrädare för Sverigedemokraterna uppträder våldsamt och kvinnofientligt och rasistiskt och...

...ja, enkelt uttryckt: allt för många SD-medlemmar agerar fortfarande i strid mot den "nolltolerans" som SD-ordföranden Jimmie Åkesson proklamerat, den som ska rensa upp i en rörelse där sympatisörerna ännu gjorde "Sieg Heil"-hälsningar när partiledaren blev medlem.

Och kanske är det inte konstigt att, som en del så kallade "invandringskritiker" skadeglatt brukar påpeka, SD:s opinionssiffror faktiskt brukar raka i höjden efter att Expressen och andra medier blottlagt bevis för nya övertramp.

För varje gång som vi berättar om olämpligheter, gör ju Sverigedemokraternas medlemsutskott nya utrensningar. Folk utesluts eller avgår själva.

Som i går, när två numera avpixlade SD-företrädare tvingades lämna sina uppdrag bara timmar efter att Expressen hade kommit ut.

Nio av tio väljare, eller något sådant, låter sig knappast övertygas men för andra framstår partiet allt mer så som partiledaren vill att det ska uppfattas: som rumsrent, fritt från öppen främlingsfientlighet.

Men. Det som Expressen redovisat nu påminner om att det inom SD fortfarande finns mörkerfigurer som förtjänar att dras fram i ljuset, och det var därför som jag i går fattade beslutet att identifiera politikerna med namn och bild.

En publicering som naturligtvis kan diskuteras - normalt tillämpar ju etablerade medier som Expressen den mer traditionella, svenska försiktighetsprincipen.

Men jag tycker att öppenheten motiveras av ett uppenbart allmänintresse, och det tyckte uppenbarligen också SD:s partisekreterare Björn Söder som i intervjuer i går sa att politiker bara ska skriva vad de vågar stå för.

Men hur kom då alla namnen fram? Hur har 6 200 anonyma konton kartlagts? Det har Expressen, eller Research-gruppen, inte kommenterat. Men alla inlägg blir till ett unikt källmaterial i granskningen av näthatet.

Det går också att bryta ner underlaget till artiklar med många olika infallsvinklar. Exempelvis finns här hotfulla kommentarer om medier och namngivna journalister, värdefull research inför framtiden - särskilt om någon skulle sätta något i verket.

Men kanske ska man inte låta sig lugnas av Björn Söders avståndstagande mot de SD-politiker som granskats.

Minns den så kallade "SD-skandalen" i fjol, när Expressen dag efter dag avslöjade hur ledande SD-män som Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling just före valet 2010 berusat agerat våldsamt, kvinnofientligt och främlingsfientligt på Kungsgatan i Stockholm.

Genom att kraftigt förvanska en film som Kent Ekeroth tog av händelsen spreds då en felaktig bild, men när Expressens undersökande reportrar David Baas och Christian Holmén kunde publicera det oredigerade orginalet kom sanningen fram.

Då, precis som nu, tog SD avstånd från skandalerna. Men i går skrev DN.se att Kent Ekeroth, SD-riksdagsmannen som förresten hjälper Avpixlat att samla in pengar, nu kräver Dagens Nyheter på 69 125 kronor för att man återgett stillbilder ur "järnrörsfilmen".

DN hotas också med domstol om man inte betalar nästan 70 000 kronor till Kent Ekeroth - för den film som alltså bevisar hur han och de andra SD-männen orsakar fjolårets största politiska skandal.

Ekeroth är alltså beredd att låta flera av Sveriges ledande publicister sitta edsvurna i en domstol och vittna om varför en film på fulla sverigedemokrater, som kallar en kvinna för "hora" och som planerar att lura polisen, var relevant att publicera.

Det hade jag nog inte föreställt mig, inte ens om Sverigedemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.