Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lundsbergspojke fick brännstraff

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prins Carl Philip är en av alla som gått på Lundsbergs skola.
Foto: Getty/Mats Endermark

Den tonårige pojken fick sina bröstvårtor brända med en elektrisk flugsmälla. 

När han glömde bocka ska han ha blivit utsatt för en grupp­misshandel. 

Expressen kan i dag avslöja nya skräckrapporter om ­pennalism på den exklusiva internatskolan Lundsberg. 

- På Lundsberg har det de senaste sju-åtta åren skett en fantastisk utveckling, säger rektorn Staffan Hörnberg. 

Lundsbergs skola i Värmland - med tidigare elever som prins Carl Philip, prins Gustaf Adolf och en mängd näringslivs­höjdare - har genom åren kritiserats för sin kamratuppfostran, som beskrivits som våldsam och förnedrande pennalism.

 I början av sommaren skrev en pojke, som för några år sedan gick ut högstadiet på Lundsberg, en anmälan till statens skolinspektion. Pojken ska flera gånger ha slagits av äldre elever:

 "När jag sedan kom upp ­hoppade xx (censurerat av myndig­heten) äldre elever på mig då jag gick i xx. De slängde ner mig på marken och började mata slag."

"Rektorn visste"

 Vid ett annat tillfälle hade några äldre elever köpt elektriska flugsmällor som de brände pojkens bröstvårtor med.

 "De som jobbade på skolan och även rektorn visste och vet om att detta händer men ändå gör det inget åt det", skriver pojken.

 En person med god insyn säger till Expressen:

 - Det har varit problem på elevhemmet i många år. Rektorn vet om det men har inte gjort något åt det.

 Personer vittnar också för Expressen att rektorn för­bjudit all personal att säga något till utomstående. Ofta sitter det långt inne för eleverna att berätta - till och med för sina ­föräldrar.

 - De här gossarna säger inget. Det finns en sån kultur där, säger mamman till en annan pojke som gått ut från skolan.

Var ovetande

 Skolans rektor och verksamhetschef ­Staffan Hörnberg ­medger i ett svar till myndig­heten att "tjänst­görande elevhemsföreståndare på ett all­varligt sätt ­brustit i sitt omdöme och genom sin ­passivitet ­bidragit till att elever utsatts för en handling som kan uppfattas som mycket kränkande".

 Hörnberg förnekar för Expressen att han känt till kränkningarna och låtit dem fortsätta.

 - Vi ser jätte­allvarligt på det här. Vi har gjort otroligt noggranna utredningar och vi har vidtagit kraftfulla åtgärder. Jag kan inte acceptera att det förekommer kränkningar.

 Expressen har sökt föräldrarna till pojken som anmälde skolan men utan resultat.

FAKTA

ARMHÄVNINGAR UNDER HOT


Mitt i natten väcker äldre elever de yngre på elevhemmet Björket. Under skrik får de ställa sig i givaktliknande ställning i korridoren och upprepa "Det som händer på Björket stannar på Björket!". Sedan tvingas de yngre göra armhävningar medan några äldre elever vakar med baseball­slagträn.
"Det är fullständigt oacceptabelt. Det här är så kallade härskar­tekniker. Den specifika händelsen har renderat i åtgärder, vi har gjort bemanningsförändringar", säger Lundsbergsrektorn Staffan ­Hörnberg.

GLÖMDE BOCKA


En kväll våren 2010 glömmer den anmälande pojken att bocka och backa ut från ett kvällsmöte. De äldre eleverna bestraffar då honom genom att brotta ned, hålla fast och slå honom på armar och ben.
"Det finns ingen sådan regel att man ska bocka och backa när man går ut", säger Hörnberg.

ELEKTRISKA FLUGSMÄLLOR


Elever på elevhemmet köper elektriska flugsmällor på en resa till Ikea. Flugsmällorna används sedan för att bränna den anmälande ­pojkens bröstvårtor.
"Det här har kommit till vår ­kännedom just nu och då vill jag inte ­kommentera det eftersom det pågår en intern­utredning", säger Hörnberg.

STÄDBESTRAFFNING


Äldre elever inspekterar städningen i de yngres rum med en tops. Kommer de fram till att det inte är tillräckligt rent bestraffas eleven med att kratta gårdsplanen, städa skorummet eller fixa frukost till de andra.
"Det är inte förenligt med skolans policy att elever ska vara några p-vakter eller instruera yngre ­kamrater. Det ska skötas ute­slutande av våra elevhems­före­ståndare", säger Hörnberg.

Källa: Anmälningar till statens skolinspektion och tjänsteanteckningar från myndighetens möte med en tidigare anställd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.