Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lundin Oils oljeaffärer med Khadaffi

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
INTERVJUAR. Expressens reporter Karl-Johan Karlsson intervjuar Carl Bildt i Bryssel om oljeaffärerna med Libyen.
Foto: Erik Luntang

Carl Bildt gjorde som styrelseledamot i oljebolaget Lundin Oil stora affärer med Muammar Khadaffi. 

Expressen kan i dag avslöja hur Lundin Oil med Bildt i styrelsen lånade en halv miljard kronor av banker med Libyen som storägare för att finansiera exploateringen av två oljekällor i diktaturen. 

Bildt och Lundin Oil valde att samarbeta med Khadaffis regim, trots att Amnesty och FN fördömde Libyen för avrättningar och tortyr av oppositionella.

Carl Bildt har under demokratirevolten i Libyen kritiserats hårt för att han länge vägrade ta ställning mot diktatorn Muammar Khadaffi. Att Lundin Oil haft oljeaffärer i Libyen har tidigare nämnts. Men Expressen kan i dag avslöja exakt hur tätt Carl Bildt och Lundin Oil samarbetade med Khadaffis regim.

 I maj 2000 valdes Carl Bildt in i styrelsen för Lundin Oil AB. Han garanterades en årlig ersättning på 100 000 kronor.

 Han blev därmed aktiv i ett bolag som var affärspartner med Khadaffi.

 Lundin Oil var i full färd med att bygga upp verksamheten vid två oljekällor i Libyen. På sin hemsida skryter Lundin Petroleum, som huvudbolaget heter numera, fortfarande i dag om affärsverksamheten i Khadaffis diktatur. Under beskrivningen "några av de mest framgångsrika projekten" berättar Lundin om hur man 1998 fann cirka 100 miljoner fat olja i Libyen.

Ägs av libyska staten

 Men det var inte gratis att dra i gång projektet.

 För att finansiera verksamheten lånade Lundin Oil 50 miljoner dollar, cirka en halv miljard kronor med dåvarande dollarkurs. Det var den arabiska storbanken Arab Banking Corporation (ABC) och investmentföretaget Arab Petroleum Investments Corporation (Apicorp) som beviljade lånet till Lundin Oil.

 Bägge dessa finansiärer ägs till stor del av den libyska staten. Statskontrollerade Central Bank of Libya var vid tidpunkten storägare i ABC och libyska staten ägde även en betydande del i Apicorp.

 Libyen och diktatorn Khadaffi var alltså genom ägandet i bankerna en av huvudfinansiärerna till Lundin Oils arbete i Libyen. 

BEVISET. Lundin Oils årsredovisning som Bildt skrivit under visar att bolaget lånade en halv miljard av banker med Libyen som storägare för att finansiera exploateringen av oljekällor i diktaturen. I Lundin Oils årsredovisning för 2000, som Carl Bildt har skrivit under, beskriver man finansieringen: "I oktober 2000 undertecknade Lundin ett projektlåneavtal med Arab Banking Corporation och Arab Petroleum Investments Corporation omfattande en summa av MUSD 50. I enlighet med avtalet kan Lundin finansiera en del av utvecklings- och finansieringskostnaderna för En Naga North & Westfältets utvecklingsprojekt".

Fick stark kritik från FN

 Carl Bildt tog uppdraget som styrelseledamot, trots att omvärlden samstämmigt utpekade Khadaffi som en blodtörstig envåldshärskare. 

 Libyen var vid den här tidpunkten pressat av FN-sanktioner och fick stark kritik för att kränka mänskliga rättigheter. I en rapport från Amnesty hävdades att oppositionella försvunnit spårlöst efter att ha gripits av Khadaffis säkerhetspolis.

 FN uppmärksammade 2001 att det fanns misstankar att Khadaffi genomförde hemliga avrättningar av politiska motståndare och torterade oppositionella med glödande cigaretter och elchocker. Men det hindrade inte Bildt från att sitta i en styrelse som fem månader efter hans inträde knöt banden ännu hårdare till skräckregimen - genom att låna cirka en halv miljard kronor av banker med Khadaffis regim som storägare.

 Lundin Oil har till skillnad från Amnesty och FN haft en mycket försonlig inställning till Libyen. I årsredovisningen för 1998 beskriver bolagets Libyen-chef Nicholas J. Gosse landet för aktieägarna.

"Det är inte svårt att leva gott och äta nyttigt i Libyen", skriver han. Diktaturen beskrivs som ett land i överflöd av färsk frukt och skaldjur. En av de få nackdelar Libyen-chefen rapporterar om är hettan som ibland kan vara besvärande. 

"Fick ett bra bud"

 2001 beslutade styrelsen att överge Libyen och Lundin Oil såldes till kanadensiska oljebolaget Talisman för nästan fyra miljarder kronor.

 Maria Hamilton, informationschef vid Lundin Petroleum, säger - tvärtemot vad Carl Bildt hävdar - att det enbart var möjligheten att göra en förtjänst som gjorde att Lundin-bolaget lämnade Libyen.

STORÄGARE. Libyska staten - och därmed Khadaffi - är storägare i bankerna.Foto: Reuters - Lundin Oil AB stod inför stora investeringar och fick ett bra bud på tillgångarna i Libyen under 2000 eller 2001 och accepterade det, säger Maria Hamilton.

 Hamilton har ingen kommentar till de positiva beskrivningar av Libyen som finns i framförallt årsredovisningen för 1998. Beskrivningar som står i bjärt kontrast till FN:s och Amnestys fördömande av regimens brott mot mänskliga rättigheter.

"Inte ses som en affär"

 Maria Hamilton uppger att Lundin Oil varit väl medvetet om förhållandena i landet innan bolaget valde att inleda ett samarbete med diktaturen.

 - Sådana frågor diskuteras väldigt ofta i dag och det gjorde man då också.

 Hamilton säger att bolagets låneavtal med det av Libyen delvis ägda Arab Banking Coroporation inte ska ses som att man gjort en affär med Khadaffi:

 - Arab Banking Corporation var vid den här tiden en av få aktörer på den här marknaden och därför ett naturligt val.

FAKTA

KRITIKEN MOT DIKTATORN


AMNESTY:
Enligt en rapport från 1999 sitter motståndare till Khadaffi i fängelse för att de tillhör ett politiskt parti som regimen inte gillar. Amnesty skriver om systematisk användning av tortyr och även flera fall av avrättningar.

FN:
I en rapport från 2000 skriver FN att Khadaffi ägnar sig åt avrättningar och tortyr av oppositionella. Tortyrmetoder som enligt FN används är elektriska chocker, citronsaft i öppna sår och glödande cigaretter.

USA:
1999 skriver amerikanska UD om hur Libyen använder sina oljeresurser för att finansiera försök att utveckla massförstörelsevapen. Man påpekar att folket varken har yttrandefrihet eller möjlighet att byta regering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.