INTERVJUAR. Expressens reporter Karl-Johan Karlsson intervjuar Carl Bildt i Bryssel om oljeaffärerna med Libyen. Foto: Erik Luntang
INTERVJUAR. Expressens reporter Karl-Johan Karlsson intervjuar Carl Bildt i Bryssel om oljeaffärerna med Libyen. Foto: Erik Luntang

Lundin Oils oljeaffärer med Khadaffi

Publicerad
Uppdaterad
Carl Bildt gjorde som styrelseledamot i oljebolaget Lundin Oil stora affärer med Muammar Khadaffi.
Expressen kan i dag avslöja hur Lundin Oil med Bildt i styrelsen lånade en halv miljard kronor av banker med Libyen som storägare för att finansiera exploateringen av två oljekällor i diktaturen.
Bildt och Lundin Oil valde att samarbeta med Khadaffis regim, trots att Amnesty och FN fördömde Libyen för avrättningar och tortyr av oppositionella.
Carl Bildt har under demokratirevolten i Libyen kritiserats hårt för att han länge vägrade ta ställning mot diktatorn Muammar Khadaffi. Att Lundin Oil haft oljeaffärer i Libyen har tidigare nämnts. Men Expressen kan i dag avslöja exakt hur tätt Carl Bildt och Lundin Oil samarbetade med Khadaffis regim.
I maj 2000 valdes Carl Bildt in i styrelsen för Lundin Oil AB. Han garanterades en årlig ersättning på 100 000 kronor.
Han blev därmed aktiv i ett bolag som var affärspartner med Khadaffi.
Lundin Oil var i full färd med att bygga upp verksamheten vid två oljekällor i Libyen. På sin hemsida skryter Lundin Petroleum, som huvudbolaget heter numera, fortfarande i dag om affärsverksamheten i Khadaffis diktatur. Under beskrivningen "några av de mest framgångsrika projekten" berättar Lundin om hur man 1998 fann cirka 100 miljoner fat olja i Libyen.

Ägs av libyska staten

Men det var inte gratis att dra i gång projektet.
För att finansiera verksamheten lånade Lundin Oil 50 miljoner dollar, cirka en halv miljard kronor med dåvarande dollarkurs. Det var den arabiska storbanken Arab Banking Corporation (ABC) och investmentföretaget Arab Petroleum Investments Corporation (Apicorp) som beviljade lånet till Lundin Oil.
Bägge dessa finansiärer ägs till stor del av den libyska staten. Statskontrollerade Central Bank of Libya var vid tidpunkten storägare i ABC och libyska staten ägde även en betydande del i Apicorp.
Libyen och diktatorn Khadaffi var alltså genom ägandet i bankerna en av huvudfinansiärerna till Lundin Oils arbete i Libyen.
BEVISET. Lundin Oils årsredovisning som Bildt skrivit under visar att bolaget lånade en halv miljard av banker med Libyen som storägare för att finansiera exploateringen av oljekällor i diktaturen. I Lundin Oils årsredovisning för 2000, som Carl Bildt har skrivit under, beskriver man finansieringen: "I oktober 2000 undertecknade Lundin ett projektlåneavtal med Arab Banking Corporation och Arab Petroleum Investments Corporation omfattande en summa av MUSD 50. I enlighet med avtalet kan Lundin finansiera en del av utvecklings- och finansieringskostnaderna för En Naga North & Westfältets utvecklingsprojekt".

Fick stark kritik från FN

Carl Bildt tog uppdraget som styrelseledamot, trots att omvärlden samstämmigt utpekade Khadaffi som en blodtörstig envåldshärskare.
Libyen var vid den här tidpunkten pressat av FN-sanktioner och fick stark kritik för att kränka mänskliga rättigheter. I en rapport från Amnesty hävdades att oppositionella försvunnit spårlöst efter att ha gripits av Khadaffis säkerhetspolis.
FN uppmärksammade 2001 att det fanns misstankar att Khadaffi genomförde hemliga avrättningar av politiska motståndare och torterade oppositionella med glödande cigaretter och elchocker. Men det hindrade inte Bildt från att sitta i en styrelse som fem månader efter hans inträde knöt banden ännu hårdare till skräckregimen - genom att låna cirka en halv miljard kronor av banker med Khadaffis regim som storägare.
Lundin Oil har till skillnad från Amnesty och FN haft en mycket försonlig inställning till Libyen. I årsredovisningen för 1998 beskriver bolagets Libyen-chef Nicholas J. Gosse landet för aktieägarna.
"Det är inte svårt att leva gott och äta nyttigt i Libyen", skriver han. Diktaturen beskrivs som ett land i överflöd av färsk frukt och skaldjur. En av de få nackdelar Libyen-chefen rapporterar om är hettan som ibland kan vara besvärande.

"Fick ett bra bud"

2001 beslutade styrelsen att överge Libyen och Lundin Oil såldes till kanadensiska oljebolaget Talisman för nästan fyra miljarder kronor.
Maria Hamilton, informationschef vid Lundin Petroleum, säger - tvärtemot vad Carl Bildt hävdar - att det enbart var möjligheten att göra en förtjänst som gjorde att Lundin-bolaget lämnade Libyen.
STORÄGARE. Libyska staten - och därmed Khadaffi - är storägare i bankerna. Foto: Reuters - Lundin Oil AB stod inför stora investeringar och fick ett bra bud på tillgångarna i Libyen under 2000 eller 2001 och accepterade det, säger Maria Hamilton.
Hamilton har ingen kommentar till de positiva beskrivningar av Libyen som finns i framförallt årsredovisningen för 1998. Beskrivningar som står i bjärt kontrast till FN:s och Amnestys fördömande av regimens brott mot mänskliga rättigheter.

"Inte ses som en affär"

Maria Hamilton uppger att Lundin Oil varit väl medvetet om förhållandena i landet innan bolaget valde att inleda ett samarbete med diktaturen.
- Sådana frågor diskuteras väldigt ofta i dag och det gjorde man då också.
Hamilton säger att bolagets låneavtal med det av Libyen delvis ägda Arab Banking Coroporation inte ska ses som att man gjort en affär med Khadaffi:
- Arab Banking Corporation var vid den här tiden en av få aktörer på den här marknaden och därför ett naturligt val.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag