MÅSTE BERÄTTA. "För att vi ska kunna hjälpa dem måste de säga precis som det är. Det är inget att välja på", säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån
MÅSTE BERÄTTA. "För att vi ska kunna hjälpa dem måste de säga precis som det är. Det är inget att välja på", säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Läraren anklagas för nya sextrakasserier

Publicerad

En OS-deltagare larmade om att gymnastikläraren gjort sig skyldig till nya sextrakasserier under sommarens Deaflympics.

Men Svenska Dövidrottsförbundet valde att mörklägga skandalen - både för Expressen och Riksidrottsförbundet.

Men när Expressen konfronterar Dövidrottsförbundets ledning med bevis för lögnen så säger styrelseledamoten Mona Riis:

- Vi ber om ursäkt.

Nu kommer nya uppgifter om den utpekade gymnastikläraren - som sedan lång tid suttit på en tung post inom Svenska Dövidrottsförbundet.

Juli 2013 medverkade mannen på Deaflympics, OS för döva, i Bulgarien. Där ska han muntligen ha sextrakasserat en person i den svenska truppen från Dövidrottsförbundet. Händelsen diskuterades livligt på ett styrelsemöte inom förbundet, den 12 oktober 2013. Då presenterades svaren från en enkätundersökning, där alla OS-deltagare fått svara på frågor om hur de upplevt förbundets insats på tävlingen.

I enkäten skriver den utsatta OS-deltagaren:

"Tyvärr så finns det en person (namn på gymnastikläraren), som jag tycker ska avgå, fick många kommentarer som var sexistiskt lagda och det var INTE ok!!!!"

Men det allvarliga larmet ledde aldrig till något krafttag i frågan från de ansvariga i Dövidrottsförbundets ledning.

Dövidrottsförbundet bekräftar att gymnastikläraren, som var med på styrelsemötet, reagerade kraftigt på kommentaren. Han krävde att den skulle tas bort. Enligt Expressens källor fanns också diskussioner om att stryka den känsliga kommentaren. Detta förnekas dock av förbundet. Men vad som däremot står helt klart - och nu beklagas av förbundet - är att inte ett ord om sextrakasserier hamnade i protokollet.

Och när Expressen först ber om en kommentar från förbundet, om gymnastiklärarens påstådda sextrakasserier, kommer det här svaret:

"Vi har förstått att det handlar om händelser som inträffat på (gymnastiklärarens namn) arbetsplats och inte inom Svenska Dövidrottsförbundets verksamhet".

Exakt samma vilseledande budskap finns i förbundets pr-strategi som togs fram sedan de fått veta att Expressen granskar fallet:

"Händelserna var helt och hållet fokuserade på Spsm".

Spsm, Specialpedagogiska skolmyndigheten, är dövskolornas huvudman och budskapet är alltså att sextrakasserierna enbart gäller skolorna - trots att ledningen och styrelsen väl känt till de känsliga uppgifterna om sommarens Deaflympics.

Tvingades lämna

Under samma styrelsemöte, där OS-trakasserierna togs upp, struntade man också i att protokollföra ytterligare uppgifter om sexuella trakasserier som kom upp under mötet.

Förbundets dåvarande styrelseledamot, Thomas Spogardh, hade tagit emot en lång rad vittnesmål om sexuella ofredanden från tidigare elever på dövskolan Manillaskolan. Dessa uppgifter redogjorde han för på styrelsemötet.

- Jag berättade allt. Alla detaljer, allt. Lade alla korten på bordet, bekräftar Spogardh för Expressen.

- Barn och ungdomar som varit utsatta.

Bara två veckor senare tvingades Thomas Spogardh - som hjälpt till att slå larm - att lämna styrelsen. Spogardh uppger att han inför idrottsförbundets stämma i början av november förklarat att han tyckte att det var viktigt att vara kvar minst två år för att kunna reda ut sexhärvan inom dövskolorna och dövidrotten. Det gjorde han klart för styrelsen, och för det viktigaste organet som nominerar styrelseledamöter, Östsvenska Idrottsförbundet.

Men det förtroendet fick han aldrig - efter tolv år i styrelsen tvingades han bort.

När Expressen konfronterar Dövidrottsförbundet, som svarar via styrelseledamoten Mona Riis, ber man om ursäkt för att man - mot bättre vetande - lämnat ett felaktigt svar:

- Vi ber om ursäkt om det blev feltolkat, vi menade att dittills hade ingen anklagelse om sexuella övergrepp skett direkt till SDI utifrån och denna utvärdering var det första konkreta tecknet på att han inte agerat korrekt som ledare inom SDI.

Varför utelämnades ärendet från styrelseprotokollet?

- Det kom inte som en handling till styrelsebordet utan som en rapport via e-post från webbtjänsten. Vi har sen diskuterat detta innan styrelsemötet då man diskuterade situationen om de anklagelser som fanns, så därför finns det inte protokollfört vilket är beklagligt.

Visste inte om uppgifterna

Förbundet menar också att man gjort påtryckningar för att få bort gymnastikläraren från förbundet och att man visste för lite för att tidigare agera mer kraftfullt.

- Det tog sin tid men slutligen avgick han självmant efter påtryckningar utifrån och från styrelsen.

Förbundet förnekar uppgifter om att styrelsen skulle ha samtyckt till att ta bort känsliga uppgifter ur OS-enkäten.

- (Gymnastiklärarens namn) var upprörd över det och ansåg att den skulle tas bort men SDI:s styrelse har inte tagit bort den utan i stället tagit med den i arbetet att få honom att inse att anklagelserna mot honom är allvarliga, och sade därför att han borde lämna sin plats i Svenska Dövidrottsförbundet.

Enligt ett internt mejl har Riksidrottsförbundets högsta ledning hjälpt Svenska Dövidrottsförbundet att svara på frågorna till Expressen.

Det medger förbundsordföranden Karin Mattsson Weijber, men förnekar att de känt till de påstådda OS-trakasserierna, och därmed bidragit till mörkläggningen. Hon uppger att Riksidrottsförbundet fick kännedom om OS-uppgifterna först i lördags eftermiddag.

- Vi har uppmanat dem att säga precis som det är. Både utåt och till oss.

Hur ser du i så fall på att de sprider felaktig information?

- Nej, det är inte alls bra och det är samma för oss. För att vi ska kunna hjälpa dem måste de säga precis som det är. Det är inget att välja på.

- Det är riktigt att vi hjälpt dem men tyvärr så har vi inte vetat förrän i går (lördag) heller och det var utifrån dina frågor.

Den utpekade gymnastikläraren svarar via sin advokat att han "inte gjort sig skyldig till sexistiska kränkningar eller kommentarer." Han "ser fram mot en extern utredning i saken utav objektiv myndighet där han utan att vara bunden av sekretess kan lägga fram sin sak."

Han tonar också ned sin roll under Deaflympics och skriver "han var inte ens där hela tiden". Vidare: "Då han var där vistades han i princip inte med deltagarna utan var med andra personer på annat håll."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag