Under året har det kommit in flera anmälningar till socialstyrelsen och stadsdelsnämnden i Hägersten-Liljeholmen i Stockholm från anhöriga till boende på Attendo-drivna vårdhemmet Rosengården i Midsommarkransen.
En kvinna som Expressen har varit i kontakt med, vars mamma avled på vårdhemmet i höstas, har inte orkat anmäla Rosengården men berättar att hon är mycket kritisk till mammans vård.
Vid ett tillfälle hittade de anhöriga sin mamma avsvimmad i matsalen, något som personalen inte hade upptäckt, berättar hon. Andra gånger upptäckte dottern att sladden var utdragen ur mammans larmklocka.
- De gånger hon var extra orolig och ringde mycket drog de helt enkelt ur den.
- Jag hoppades att hon skulle få dö på sjukhuset i stället. Det kändes mycket värdigare. Så blev det som tur var, jag vågar inte ens tänka på hur det skulle ha gått till om hon dött på vårdhemmet, säger hon.
Tvingades amputera benet
Sommaren 2011 inträffade en annan incident på Rosengården. En kvinna född 1916 som bodde på vårdhemmet fick åka akut till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
I journalanteckningar som Expressen tagit del av beskriver akutpersonalen hennes ben som en "bedrövlig syn".
Ur ett sår på kvinnans ben kom svart vätska - och maskar. I journalanteckningarna står vidare: "Vänder på foten och man ser att resten av tårna är röda och där är massor med maskar som kryper runtikring".
Kvinnans ben fick amputeras akut och överläkaren på ortopeden skrev i ett brev att händelsen borde lex Sara-anmälas.
Enligt Attendo är det inget konstigt att det kan bli maskar i ett sår under sommarmånaderna.
- Det behöver inte nödvändigtvis innebära att man inte skött om såret. Enligt dåvarande verksamhetschefen har det inträffade utretts, säger Charlotte Dimming, informationschef på Attendo.
Blev vittne till flera hemskheter
Sjuksköterskan Yvonne Karlsson jobbade på vårdhemmet Rosengården i sex månader med start i maj i år och berättar om svåra missförhållanden. Bland annat om dementa som ramlade ur sina sängar för att det inte fanns tillräckligt med personal.
- En kvinna fick åka in och sys hela tiden och var helt blåslagen. Men hon hade inga anhöriga, så därför ansågs det inte lika viktig med henne.
- Så hemska saker som hände där har jag varken sett förr eller senare, det måste komma fram, säger hon.
I juli var hon inne hos en patient som hon inte träffat tidigare, som fick plötsligt hjärtstopp.
- Jag blev så klart chockad och ringde ambulans, sedan påbörjade jag upplivningsförsök. När ambulanspersonalen kom stod min närmaste chef och skrek på mig för att jag hade ringt ambulans, men jag visste inte om patienten var nollad eller inte det stod ingenstans.
Nollad innebär att inga återupplivningsförsök ska göras.
Händelsen ledde enligt Yvonne Karlsson till att provanställning inte förlängdes.
Har olika syn på saken
Enligt Attendos informationschef Charlotte Dimming gick det till på ett annat sätt:
- Verksamhetschefen hävdar att det inte var det som skedde. När hon kom in i rummet påpekade hon att det var viktigt att säkerställa att personen fick hjärt- och lungräddning, det skedde inte just då, säger hon.
Men Björn Johnson som då var ansvarig läkare bekräftar att det finns problem på boendet.
- Jag anser att det finns utrymme för förbättringar, i övrigt hänvisar jag till min chef Cristina Jigström, säger han.
Hon är chef för landstingets läkarinsatser på äldreboenden i södra Stockholm och svarar Expressen via mejl:
"Jag har kännedom om och har avvikelsehanterat ärenden som avsett negativa medicinska händelser. Dessa har framförts till ledning och medicinskt ansvarig sjuk sköterska."
Expressen har utan framgång sökt Attendos vd Henrik Borelius och styrelseordförande Hans Larsson via telefon.