Kim Jong-uns onda julplaner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Diktatorn Kim Jong-un har planerat ett nytt missiltest som väntas avfyras den 17 december, på hans fars dödsdag.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas diktator Kim Jong-un planerar en chockartad missilattack strax före jul, enligt experter. 

Nu sprids rädsla för ett krigsutbrott på den koreanska halvön, enligt brittiska tidningen Express.

Efter att det har varit tyst från kommunistiska regimen Nordkorea i över två månader, befarar nu amerikanska experter det värsta. Ett nytt missilprov väntas. Enligt centrumet för strategiska och internationella studier (CSIS) kommer nästa provokation att äga rum den 17 december.

En internationell expert från Washington DC säger att det planerade testet innebär ett "ballistiskt missiltest som förväntas den 17 december". Detta datum sammanfaller med Kim Jong-uns fars dödsdag, Kim Jong-Il, som avled för nästan sex år sedan.

Lanseringen kommer att innebära en demonstration av ett massförstörelsevapen som kommer följas upp med landets årliga militärövning följande månad. 

Nordkorea har ännu inte svarat på USA:s omdefiniering av regimen som sponsorer av terror.


LÄS MER: Trump: Nordkorea stöder terrorism


Rensar upp bland militären

I veckan tillsatte Kim Jong-un en ny säkerhetschef, den kommunistiska Jong Kyong-thaek. Och samtidigt, rensar han upp bland övriga anställda inom militären. Tidigare i år togs toppofficiern inom Nordkoreas militär, Kim Won-hong, bort från sin position. 

Enligt uppgifter ska den tidigare toppofficiern blivit förflyttad eftersom Kim Jong-uns plan är att stoppa högt uppsatta inom militären från att bygga upp för mycket makt och auktoritet inom totalitärregimen. Hwang Pyong, chef för generalpolitiska byrån har också förflyttats från sin position, som straff för "orena handlingar"

Choe Ryong-hae, vice ordförande för partiets centrala kommitté, har rapporterat till ledningen om den pågående rensningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.