William Petzäll, 23, blir politisk vilde i riksdagen efter att SD inte acceperat 23-åringens missbruk. "Alliansen kommer givetvis tycka att det är en fördel för dem", säger Expressens politiske expert K-G Bergström om att SD tappar en av deras tyngsta profiler. Foto: Jan Düsing
William Petzäll, 23, blir politisk vilde i riksdagen efter att SD inte acceperat 23-åringens missbruk. "Alliansen kommer givetvis tycka att det är en fördel för dem", säger Expressens politiske expert K-G Bergström om att SD tappar en av deras tyngsta profiler. Foto: Jan Düsing

K-G Bergström om Petzäll: Alliansen kommer givetvis tycka att det är en fördel för dem

Publicerad
Uppdaterad
Expressen avslöjar i dag att SD-ledamoten William Petzäll, 23, lämnar partiet på grund av sitt missbruk.
Det innebär att Petzäll blir politisk vilde i riksdagen.
- Alliansen kommer givetvis tycka att det är en fördel för dem, säger Expressens politiske kommentator K-G Bergström.
K-G Bergström är inte helt förvånad över att en SD-profil lämnar partiet.
- Med tanke på att Sverigedemokraterna är ett populistiskt parti, ett missnöjesparti, så är det inte oväntat. I Ny demokrati, som var ett missnöjesparti 91-94, hände också sådana här saker, säger han.
- Men det som är mer oväntat är att Sverigedemokraterna har haft en större partidisciplin och mindre splittring i partiet än vad Ny demokrati hade, där man hade splittring ända upp i toppen med Bert Karlsson och Ian Wachtmeister.

Personliga problem

K-G Bergström anser att det även är något förvånande att avhoppet kommer efter bara ett år i riksdagen.
- Ett år som har varit relativt framgångsrikt för Sverigedemokraterna. De har medverkat till att fälla regeringen i ett antal frågor.
- Det låter som att det är personliga problem som är huvudskälet men det hindrar ju inte att det är intressant, säger K-G Bergström.

"Fördel för alliansen"

Det rödgröna blocket har 156 mandat i riskdagen medan alliansen har 173. I och men William Petzälls avhopp går Sverigedemokraterna från 20 till 19 mandat. De förlorar därmed ett viktigt mandat som är av betydelse för deras vågmästarroll i riksdagen.
- Alliansen kommer givetvis tycka att det är en fördel för dem, även om de inte får egen majoritet.
Expressen.se har sökt Jimmie Åkesson via hans pressekreterare Linus Bylund samt partisekreteraren Björn Söders presskontakt Martin Kinnunen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag