Expressen kan nu avslöja utkastet till SD-ledarens bok "Satis polito" där han kritiserar "homolobbyn", "Jonas Gardells billiga böghumor" och de "smaklösa figurerna i Prideparaden". Foto: Robban Andersson
Expressen kan nu avslöja utkastet till SD-ledarens bok "Satis polito" där han kritiserar "homolobbyn", "Jonas Gardells billiga böghumor" och de "smaklösa figurerna i Prideparaden". Foto: Robban Andersson

Jimmie Åkessons angrepp på Gardell

Publicerad

Här är Jimmie Åkessons nedsättande angrepp på Jonas Gardell och Prideparaden.

Expressen kan nu avslöja utkastet till SD-ledarens bok "Satis polito" där han kritiserar "homolobbyn", "Jonas Gardells billiga böghumor" och de "smaklösa figurerna i Prideparaden".

Avsnittet kom inte med i den färdiga boken.

- Prideparaden är 500 000 människor som kantar gatorna så när han reducerar det till några "smaklösa figurer" - det är inte ens människor, det är "figurer" - så är det intressant, säger Jonas Gardell.

I morgon samlas Sverigedemokraterna till landsdagar i Västerås. Ett stort samtalsämne inom partiet under hösten har varit Jimmie Åkessons bok "Satis polito". Expressen kan i dag avslöja ett utkast som till stora delar återfinns ordagrant i boken.

I en del av utkastet som inte kom med i den färdiga boken tar SD-ledaren upp frågor som rör homo-, bi- och transpersoner. Sverigedemokraterna har sagt sig vara ett parti för hbt-personer trots att de motsatt sig både homoadoptioner och homoäktenskap.

Åkesson har de senaste åren varit sparsam med att kommentera hbt-frågor. I utkastet till "Satis polito" är han betydligt mer utförlig.

"Aldrig tillåtit"

Åkesson konstaterar att Sverigedemokraterna inte "profilerat sig som de främsta ivrarna för att hbt-anpassa det svenska samhället" och att han själv som ordförande för ungdomsförbundet SDU kritiserades för att ha kommenterat "homolobbyns framfart".

Åkesson beskriver sig som "tämligen tolerant" men tillägger att han inte "någonsin kommer att förstå mig på homosexuell kärlek".

En person som Jonas Gardell skulle dessutom få SD-ledaren att stanna kvar i garderoben om han vore homosexuell:

"Det betyder inte heller att jag uppskattar Jonas Gardells billiga böghumor. Tvärtom, hade jag varit homosexuell hade jag förmodligen aldrig tillåtit en sådan typ agera självutnämnd representant för mig. Snarare hade han och det han representerar hållit mig kvar i den berömda garderoben livet ut. Jag tror för övrigt att det är viktigt att betona just detta, att de flesta homosexuella inte är som de smaklösa figurerna i Prideparaden."

I slutet av avsnittet i utkastet gör Åkesson anteckningen att han ska skriva om "varför könsneutrala äktenskap är fel..." och att han inte har "någon skyldighet att legitimera normavvikelser genom särlagstiftning".

"Likadant som när aids kom"

Jonas Gardell säger:

- Jag vet att Sverigedemokraterna då och då försökt ragga röster bland hbt-personer, vilket är lite märkligt eftersom de är emot allt vad hbt-rörelsen kämpat för i alla år - att bli erkända på samma juridiska basis som heterosexuella. Att få gifta dig, att få skaffa barn, att få sin familj respekterad, de är emot allt detta.

Åkesson använder ord som "homolobbyn" och "de smaklösa figurerna i Prideparaden". Säger de ordvalen något?

- Sverigedemokraterna är alltid väldigt noga med att de ska bestämma terminologin. De viker aldrig från terminologin. "Homolobbyn" är redan från 50-talet och innan dess, säger Jonas Gardell.

- Då och då under åren kommer idén om den homosexuella konspirationen, om "lobbyn". I Kejne- och Haijbyaffären var det likadant. Läser du gamla tidningar, Aftonbladet eller DN, så handlar det om "homolobbyn", om "homomaffian". När aids kom på 80-talet var det likadant. Man pratade om en sammansvetsad grupp homosexuella som med hat mot allt och alla skulle sprida aids och så vidare. Tittar du på judarna så pratas det om "judelobbyn".

Skrev debattartikel

Jimmie Åkesson gick i en debattartikel i Aftonbladet 2010 ut och sade att SD är ett parti för hbt-personer.

Han pekade då på "det homohat som den tilltagande islamiseringen medför".

Sverigedemokraterna säger att de är ett parti för hbt-personer. Har de nåt att hämta där?

- Naturligtvis. Det finns hbt-personer som är idioter. Man blir inte icke-idiotförklarad bara för att man är homo, säger Gardell.

- De försöker leva på idén att islam skulle vara väldigt väldigt homofob, vilket egentligen inte stämmer. Tyvärr så finns det vissa muslimska företrädare som är homofoba, ta till exempel situationen i Iran och Irak så är det förfärligt. Men det gör inte islam i sig med nödvändighet till en homofob religion.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag