Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkessons angrepp på Gardell

Expressen kan nu avslöja utkastet till SD-ledarens bok "Satis polito" där han kritiserar "homolobbyn", "Jonas Gardells billiga böghumor" och de "smaklösa figurerna i Prideparaden".
Foto: Robban Andersson

Här är Jimmie Åkessons nedsättande angrepp på Jonas Gardell och Prideparaden.

Expressen kan nu avslöja utkastet till SD-ledarens bok "Satis polito" där han kritiserar "homolobbyn", "Jonas Gardells billiga böghumor" och de "smaklösa figurerna i Prideparaden".

Avsnittet kom inte med i den färdiga boken.

- Prideparaden är 500 000 människor som kantar gatorna så när han reducerar det till några "smaklösa figurer" - det är inte ens människor, det är "figurer" - så är det intressant, säger Jonas Gardell.

I morgon samlas Sverigedemokraterna till landsdagar i Västerås. Ett stort samtalsämne inom partiet under hösten har varit Jimmie Åkessons bok "Satis polito". Expressen kan i dag avslöja ett utkast som till stora delar återfinns ordagrant i boken.

I en del av utkastet som inte kom med i den färdiga boken tar SD-ledaren upp frågor som rör homo-, bi- och transpersoner. Sverigedemokraterna har sagt sig vara ett parti för hbt-personer trots att de motsatt sig både homoadoptioner och homoäktenskap.

Åkesson har de senaste åren varit sparsam med att kommentera hbt-frågor. I utkastet till "Satis polito" är han betydligt mer utförlig.

"Aldrig tillåtit"

Åkesson konstaterar att Sverigedemokraterna inte "profilerat sig som de främsta ivrarna för att hbt-anpassa det svenska samhället" och att han själv som ordförande för ungdomsförbundet SDU kritiserades för att ha kommenterat "homolobbyns framfart".

Åkesson beskriver sig som "tämligen tolerant" men tillägger att han inte "någonsin kommer att förstå mig på homosexuell kärlek".

En person som Jonas Gardell skulle dessutom få SD-ledaren att stanna kvar i garderoben om han vore homosexuell:

"Det betyder inte heller att jag uppskattar Jonas Gardells billiga böghumor. Tvärtom, hade jag varit homosexuell hade jag förmodligen aldrig tillåtit en sådan typ agera självutnämnd representant för mig. Snarare hade han och det han representerar hållit mig kvar i den berömda garderoben livet ut. Jag tror för övrigt att det är viktigt att betona just detta, att de flesta homosexuella inte är som de smaklösa figurerna i Prideparaden."

I slutet av avsnittet i utkastet gör Åkesson anteckningen att han ska skriva om "varför könsneutrala äktenskap är fel..." och att han inte har "någon skyldighet att legitimera normavvikelser genom särlagstiftning".

"Likadant som när aids kom"

Jonas Gardell säger:

- Jag vet att Sverigedemokraterna då och då försökt ragga röster bland hbt-personer, vilket är lite märkligt eftersom de är emot allt vad hbt-rörelsen kämpat för i alla år - att bli erkända på samma juridiska basis som heterosexuella. Att få gifta dig, att få skaffa barn, att få sin familj respekterad, de är emot allt detta.

Åkesson använder ord som "homolobbyn" och "de smaklösa figurerna i Prideparaden". Säger de ordvalen något?

- Sverigedemokraterna är alltid väldigt noga med att de ska bestämma terminologin. De viker aldrig från terminologin. "Homolobbyn" är redan från 50-talet och innan dess, säger Jonas Gardell.

- Då och då under åren kommer idén om den homosexuella konspirationen, om "lobbyn". I Kejne- och Haijbyaffären var det likadant. Läser du gamla tidningar, Aftonbladet eller DN, så handlar det om "homolobbyn", om "homomaffian". När aids kom på 80-talet var det likadant. Man pratade om en sammansvetsad grupp homosexuella som med hat mot allt och alla skulle sprida aids och så vidare. Tittar du på judarna så pratas det om "judelobbyn".

Skrev debattartikel

Jimmie Åkesson gick i en debattartikel i Aftonbladet 2010 ut och sade att SD är ett parti för hbt-personer.

Han pekade då på "det homohat som den tilltagande islamiseringen medför".

Sverigedemokraterna säger att de är ett parti för hbt-personer. Har de nåt att hämta där?

- Naturligtvis. Det finns hbt-personer som är idioter. Man blir inte icke-idiotförklarad bara för att man är homo, säger Gardell.

- De försöker leva på idén att islam skulle vara väldigt väldigt homofob, vilket egentligen inte stämmer. Tyvärr så finns det vissa muslimska företrädare som är homofoba, ta till exempel situationen i Iran och Irak så är det förfärligt. Men det gör inte islam i sig med nödvändighet till en homofob religion.

OKÄNDA HBT-TEXTEN SOM STRÖKS UR ÅKESSONS BOK

Heteronormativt tolerant (formulering…)

Sverigedemokraterna har inte precis profilerat sig som de främsta ivrarna för att HBT-anpassa det svenska samhället. Själv blev jag flera gånger, under min tid som ungdomsförbundets ordförande, citerad och sågad i homotidningen QX efter att jag i mina veckobrev kommenterat homolobbyns framfart, bland annat i frågan om homoadoptioner. Kanske formulerade jag mig väl vasst emellanåt, men det är – tyvärr – också vad som krävs för att man ska kunna bryta igenom det rådande medieklimatet. Det är också, har jag fått för mig, tillåtet att vara vass när man är ungdomspolitiker. Jag vill ändå betrakta mig som tämligen tolerant i de flesta avseenden och de HBT-relaterade frågorna är egentligen inget undantag från det. För att tala ren svenska: Jag bryr mig inte ett dugg om vad som sker privat och i samförstånd mellan två vuxna människor så länge ingen tar skada av det. Under den förutsättningen är andra människors kärleksliv inte min eller någon annan politikers ensak.

Det betyder inte nödvändigtvis att jag, som representant för den så förhatliga heteronormen, någonsin kommer att förstå mig på homosexuell kärlek. Det är nog inte meningen att jag ska göra det och det är heller inte nödvändigt för att jag ska hysa samma mänskliga respekt för homosexuella som för andra. Det betyder inte heller att jag uppskattar Jonas Gardells billiga böghumor. Tvärtom, hade jag varit homosexuell hade jag förmodligen aldrig tillåtit en sådan typ agera självutnämnd representant för mig. Snarare hade han och det han representerar hållit mig kvar i den berömda garderoben livet ut. Jag tror för övrigt att det är viktigt att betona just detta, att de flesta homosexuella inte är som de smaklösa figurerna i Prideparaden. Åtminstone inbillar jag mig att de flesta homosexuella lever tämligen normala Svenssonliv.

Så, vad är då politikerns ensak? På senare tid har frågan om könsneutrala äktenskap blivit aktuell, inte minst sedan 2007 års moderatstämma instämde i kraven på en genomgripande lagändring. Under min tid som politiskt medveten har två homodebatter av liknande dignitet klarats av ñ den om partnerskap och den om homoadoptioner. Varje gång har homolobbyn gått segrande ur striden och

Beskriva varför könsneutrala äktenskap är fel…

Det innebär dock inte att jag, som politiker, har någon skyldighet att legitimera normavvikelser genom särlagstiftning.

ANDRA UPPMÄRKSAMMADE SD-UTTALANDEN

"Vad är det som säger att den s k normaliseringen slutar med att bi- homo- och transpersoner skall normaliseras? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala."

Björn Söder, partisekreterare, skrev i anslutning till Pridefestivalen 2007.


"Den aidsdoftande Shamefestivalen."

Tommy Hansson, som tidigare var chefredaktör för partitidningen SD-Kuriren, bloggar om Pride-festivalen 2009.


"Avloppssex."

Willy Christiansson, då SD-ordförande i Härryda, om homosexualitet, i en intervju med tidningen Expo förra året. Christiansson är inte längre kvar i partiet.


"Perversa tillställningar hyllas av etablissemanget som om de vore vilka nöjestillställningar som helst. Perversa och onaturliga läggningar lyfts fram av massmedierna och politikerna som normaliteter och de nästan slåss om att vara den som skriker högst till försvar av dessa sjukliga jippon."

Björn Söder, partisekreterare, i en kommentar i anslutning till Pridefestivalen 2003.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.