BÄSTA VÄNNER. Jan Guillou och Arne Lemberg jobbade tillsammans på tidningen Fib-Aktuellt. Här är en bild från 1967, då de avslöjade hur lätt det var att köpa vapen. Bara två månader efter att bilden togs anmälde Arne Lemberg sin vän Jan Guillou för misstänkte till Säpo. Foto: Kjell Johansson
BÄSTA VÄNNER. Jan Guillou och Arne Lemberg jobbade tillsammans på tidningen Fib-Aktuellt. Här är en bild från 1967, då de avslöjade hur lätt det var att köpa vapen. Bara två månader efter att bilden togs anmälde Arne Lemberg sin vän Jan Guillou för misstänkte till Säpo. Foto: Kjell Johansson

Jan Guillou: "Vi delade på pengarna"

Publicerad
Uppdaterad
Expressens scoop avslöjade att Jan Guillou lät sig lejas som agent för KGB. Men även för Jan Guillou personligen kom Expressen med avslöjande sanningar. Efter 40 år fick han veta att tipset till Säpo kom från bäste vännen Arne Lemberg.
- Det är dystert och gåtfullt, säger Guillou.
Jan Guillou har beskrivit Arne Lemberg som sin yrkesmässiga förebild. De var bästa vänner och kolleger på herrtidningen Fib-Aktuellt.
Jan Guillou har i romanen "Det stora avslöjandet" beskrivit deras vänskapsrelation och vilda uteliv i Stockholms journalistkretsar på 1960-talet.

"Delade pengarna"

Enligt Jan Guillou var vännen Arne Lemberg med på att försöka infiltrera den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB genom att Guillou lät sig lejas som agent av dåvarande KGB-chefen i Stockholm, Jevgenij Gergel.
- Pengarna delade jag med Lemberg, säger Guillou.
Samtidigt kontaktade Arne Lemberg i hemlighet säkerhetspolisen och slog larm om Jan Guillous kontakter med KGB.

Djup besvikelse

När Expressens David Baas i går träffade Jan Guillou i dennes lyxiga fritidsbostad i Roslagen var han tydligt bedrövad över vad han fått läsa.
- Skulle jag vilja vetat det här om min gode vän Arne Lemberg som jag nu fått reda på i Expressen? Nej, jag tror inte det, säger han.
Guillou säger att han känner djup besvikelse:
- Det är klart. Om man är närmaste vänner och tror sig hålla på med ett fantastiskt knäck och pratar om det på nätterna. Så går han till Säpo i tron att han anger en förbrytare.
För Jan Guillou har det varit ett omvälvande dygn.
Expressen avslöjade i går att:
* Jan Guillou lät sig våren 1967 lejas som agent för KGB av överste Jevgenij Gergel efter en bankett på Sovjetiska ambassaden till minnet av revolutionen.
* Jan Guillou fick därefter instruktioner om hur han genom olika signaler via telefon eller med kritade koder i en telefonkiosk utanför biografen Grand i centrala Stockholm kunde göra upp om konspirativa möten med sin handledare på KGB på förutbestämda mötesplatser, bland annat en restaurang i förorten Vällingby.

Tog emot pengar

* Guillou fick, enligt egen uppgift, beställningar på inrikespolitiska analyser av KGB, bland annat när det gällde motståndet mot kriget i Vietnam.
* Guillou har bekräftat att han tog emot pengar vid två tillfällen av KGB och att han skrev under kvitton.
* Jan Guillou upprätthöll kontakten med KGB i fem år, ända till 1972. Enligt egen uppgift bröt han den då eftersom han börjat arbeta med granskningen av IB och inte ville drabbas av misstankar om att främmande stat var inblandad i det kommande avslöjandet.
* Trots att hans bäste vän Arne Lemberg anmälde honom till Säkerhetspolisen och lämnade över en fyrasidig promemoria om Guillous kontakter med KGB inledde Säpo ingen mer omfattande spaning på Jan Guillou.
* Jan Guillou själv menar att han aldrig gjort sig skyldig till spioneri eller att han någonsin agerat som KGB-agent, utan att han enbart spelade med för att kunna göra ett journalistiskt avslöjande av KGB:s operationer i Sverige.

Viktigt att höra hans syn

Expressens reporter Micke Ölander var den som i samarbete med frilansjournalisten Mikael Hylin avslöjade uppgifterna.
Micke Ölander säger att det för honom var viktigt att få höra Jan Guillous syn på anklagelserna i de tidigare hemliga Säpo-handlingarna:
- Jan Guillou säger själv att han var naiv när han under fem års tid upprätthöll den här kontakten och fick betalt för information. Bara det säger rätt mycket. Det är inte så man normalt föreställer sig journalistiskt arbete, säger Micke Ölander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag