Jan Guillou: "Vi delade på pengarna"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
BÄSTA VÄNNER. Jan Guillou och Arne Lemberg jobbade tillsammans på tidningen Fib-Aktuellt. Här är en bild från 1967, då de avslöjade hur lätt det var att köpa vapen. Bara två månader efter att bilden togs anmälde Arne Lemberg sin vän Jan Guillou för misstänkte till Säpo.
Foto: Kjell Johansson

Expressens scoop avslöjade att Jan Guillou lät sig lejas som agent för KGB. Men även för Jan Guillou personligen kom Expressen med avslöjande sanningar. Efter 40 år fick han veta att tipset till Säpo kom från bäste vännen Arne Lemberg.  

- Det är dystert och gåtfullt, säger Guillou.

Jan Guillou har beskrivit Arne Lemberg som sin yrkesmässiga förebild. De var bästa vänner och kolleger på herrtidningen Fib-Aktuellt.

 Jan Guillou har i romanen "Det stora avslöjandet" beskrivit deras vänskapsrelation och vilda uteliv i Stockholms journalistkretsar på 1960-talet.

"Delade pengarna"

 Enligt Jan Guillou var vännen Arne Lemberg med på att försöka infiltrera den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB genom att Guillou lät sig lejas som agent av dåvarande KGB-chefen i Stockholm, Jevgenij Gergel.

 - Pengarna delade jag med Lemberg, säger Guillou.

 Samtidigt kontaktade Arne Lemberg i hemlighet säkerhetspolisen och slog larm om Jan Guillous kontakter med KGB.

Djup besvikelse

 När Expressens David Baas i går träffade Jan Guillou i dennes lyxiga fritidsbostad i Roslagen var han tydligt bedrövad över vad han fått läsa.

 - Skulle jag vilja vetat det här om min gode vän Arne Lemberg som jag nu fått reda på i Expressen? Nej, jag tror inte det, säger han.

 Guillou säger att han känner djup besvikelse:

 - Det är klart. Om man är närmaste vänner och tror sig hålla på med ett fantastiskt knäck och pratar om det på nätterna. Så går han till Säpo i tron att han anger en förbrytare.

 För Jan Guillou har det varit ett omvälvande dygn.

 Expressen avslöjade i går att:

* Jan Guillou lät sig våren 1967 lejas som agent för KGB av överste Jevgenij Gergel efter en bankett på Sovjetiska ambassaden till minnet av revolutionen.

* Jan Guillou fick därefter instruktioner om hur han genom olika signaler via  telefon eller med kritade koder i en telefonkiosk utanför biografen Grand i centrala Stockholm kunde göra upp om konspirativa möten med sin handledare på KGB på förutbestämda mötesplatser, bland annat en restaurang i förorten Vällingby.

Tog emot pengar

* Guillou fick, enligt egen uppgift, beställningar på inrikespolitiska analyser av KGB, bland annat när det gällde motståndet mot kriget i Vietnam. 

*  Guillou har bekräftat att han tog emot pengar vid två tillfällen av KGB och att han skrev under kvitton.

* Jan Guillou upprätthöll kontakten med KGB i fem år, ända till 1972. Enligt egen uppgift bröt han den då eftersom han börjat arbeta med granskningen av IB och inte ville drabbas av misstankar om att främmande stat var inblandad i det kommande avslöjandet.

* Trots att hans bäste vän Arne Lemberg anmälde honom till Säkerhetspolisen och lämnade över en fyrasidig promemoria om Guillous kontakter med KGB inledde Säpo ingen mer omfattande spaning på Jan Guillou.

* Jan Guillou själv menar att han aldrig gjort sig skyldig till spioneri eller att han någonsin agerat som KGB-agent, utan att han enbart spelade med för att kunna göra ett journalistiskt avslöjande av KGB:s operationer i Sverige.

Viktigt att höra hans syn

 Expressens reporter Micke Ölander var den som i samarbete med frilansjournalisten Mikael Hylin avslöjade uppgifterna.

 Micke Ölander säger att det för honom var viktigt att få höra Jan Guillous syn  på anklagelserna i de tidigare hemliga Säpo-handlingarna:

 - Jan Guillou säger själv att han var naiv när han under fem års tid upprätthöll den här kontakten och fick betalt för information. Bara det säger rätt mycket. Det är inte så man normalt föreställer sig journalistiskt arbete, säger Micke Ölander.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.