Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag minns inte i detalj varför detta skrevs"

Jimmie Åkesson vill inte svara på Expressens frågor. I stället skickar han senare en skriftlig kommentar till formuleringarna i utkastet till boken ”Satis polito”. Foto: Sven Lindwall

Flera av Jimmie Åkessons partikamrater har genom åren uttryckt sig grovt nedsättande om homosexuella.

Nu vill han tona ned sina egna formuleringar i utkastet till boken "Satis polito":

"Nej, deltagarna i Prideparaden är inte smaklösa figurer, men Prideparaden har, åtminstone tidigare, hyst en del smaklösa inslag, vilket upprört många, även homosexuella", skriver Åkesson i en kommentar.

NOMINERADE TILL STORA JOURNALISTPRISET

AVSLÖJANDE 1: JÄRNRÖRSSKANDALEN

Expressen avslöjade i november förra året hur de tre SD-politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnat sig med järnrör efter en utekväll i Stockholm i juni 2010.

I en video sågs SD:s toppolitiker attackera komikern Soran Ismail och flera andra personer med rasistiska och sexistiska tillmälen. Erik Almqvist och Christian Westling lämnade partiet efter järnrörsskandalen. Kent Ekroth tog en paus från det politiska arbetet, men är nu tillbaka i riksdagen.

I kväll kan Expressens Christian Holmén och David Baas få ”Stora Journalistpriset” 2013 för avslöjandet. ”För att de tog blåljugande politiker på bar gärning och med en knipslug publicering lyfte på locket till rasism och kvinnofientlighet”, skriver juryn i sin motivering.

AVSLÖJANDE 2: LARS ISOVAARA

I november 2012 avslöjade Expressen att Lars Isovaara, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, utstött ljud som skulle låta som en gris och uttryckt sig nedlåtande mot en vakt utanför riksdagshuset. Attacken skedde efter en krogrunda. Isovaara tvingades avgå efter avslöjandet.

AVSLÖJANDE 3: MARKUS WIECHEL

Markus Wiechel ersatte Lars Isovaara i riksdagen. I april i år avslöjade Expressen hur Wiechel på Facebook beskrivit svarta afrikaner som ”satans jävla aphelveten” och ”efterblivna jävla pensionsräddare”. Han sa själv att han var berusad då han skrev. Wiechel är kvar i partiet.

Expressen träffade Jimmie Åkesson och hans stabschef Linus Bylund i anslutning till en votering i riksdagens kammare i går eftermiddag. SD-ledaren ville då inte ställa upp på en intervju men via Bylund bad han att få återkomma med skriftliga kommentarer om hbt-avsnittet i utkastet till den egna boken:

"Detta är troligen 5-6 år gamla spontana, fragmentariska anteckningar i ett av många kladdokument. Sådana har jag gjort många genom åren och merparten har av olika skäl kasserats. Det är inte övertänkt eller färdigt. Jag minns inte i detalj när eller varför just detta skrevs och jag finner det aningen märkligt att jag förväntas kommentera något jag faktiskt valt att inte publicera i något sammanhang."

Om formuleringen om Jonas Gardell skriver SD-ledaren:

"Jag har ingen speciell åsikt om Jonas Gardells humor. Ibland är han rolig, ibland inte. Poängen i resonemanget tycks vara att man ska respektera en människas sexuella läggning även om man personligen inte kan relatera till den."

SD, som sedan 2011 främst etiketterar sig som socialkonservativa, har motsatt sig homoäktenskap, homoadoptioner och att hbt-personer skaffar barn genom assisterad befruktning men partiet kallar sig ändå för ett parti för hbt-personer.

"Det handlar om barnen"

I Expressens stora partiledarutfrågning i somras kommenterade Åkesson hur det går ihop:

- Jag tror inte att alla hbt-personer vill adoptera barn eller skaffa barn på det sättet, utan där har vi barnperspektivet, där barnen ska ha rätt till båda sina föräldrar. Adoption är ett ganska starkt ingrepp i ett barns liv. Man rycks upp från den tillvaro där man är född och sedan kommer man till en ny familj som är tänkt att ersätta den ursprungliga familjen. Då bör den göra det också, så långt som möjligt, med både en mamma och en pappa. Det är vår ingång i det. Det har egentligen ingenting med hbt-personer i stort att göra, utan det handlar om barnen.

Men hbt-personer ska varken få gifta sig eller skaffa barn med hjälp av assisterad befruktning?

- Hbt-personer får gifta sig i dag i Sverige.

Jo, men du vill inte att de ska få gifta sig.

- Nej, vi driver inte den frågan.

Men ni har frågan i era dokument.

- Men det vi säger är att det är rimligt att de samfund som håller vigselceremonier ska själva få avgöra huruvida man vill tillåta samkönade äktenskap. Men jag driver inte den frågan, sade Åkesson då.

Flera högt uppsatta sverigedemokrater har genom åren uttryckt sig starkt negativt om hbt-personer. Bland annat har partisekreteraren Björn Söder liknat homosexualitet med tidelag och pedofili. Den förre chefredaktören för SD-Kuriren Tommy Hansson har kallat Pridefestivalen för "den aidsdoftande Shamefestivalen".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!