GJORDE FEL. "Här vet jag att om ursäkt för det", säger LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin och backar efter Expressens avslöjanden om vistelsen på lyxhotellet i Italien. Foto: Roger Schederin
GJORDE FEL. "Här vet jag att om ursäkt för det", säger LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin – och backar efter Expressens avslöjanden om vistelsen på lyxhotellet i Italien. Foto: Roger Schederin

"Jag blev arg på mig själv"

Publicerad
Uppdaterad
Wanja Lundby-Wedin backar efter Expressens avslöjanden.
LO-basen begär att få skatta i efterhand för makens gratisboende på Riva del Sole.
Nu ber hon dessutom skatteverket att granska hennes vistelse på det LO-ägda hotellet - timme för timme.
- Det är klart att jag kan erkänna att en arbetsvecka här är betydligt hårdare än den är där nere, säger hon till Expressen.
Wanja Lundby-Wedin är samlad när hon möter Expressen efter styrelsemötet på LO-borgen. Det uppstår ett förläget skratt när hon tar fotografen i hand, försäkrar att det är hon som är Wanja, och sedan tillägger snabbt att hon inte menade att vara ironisk.
Vårt samtal ska inte handla om Expressens felaktiga publicering i måndagstidningen, när en annan kvinna pekades ut i bild och text som Wanja Lundby-Wedin.
LO:s ordförande har låtit hälsa på förhand att hon inte vill kommentera den texten.
Däremot är hon beredd att prata om det som blev sista punkten på måndagens styrelsemöte: Vistelsen på Riva del Sole.

Begärt självrättelse

Efter Expressens avslöjande har LO:s ordförande vänt sig till skatteverket och begärt så kallad självrättelse. Det innebär att hon ber att bli förmånsbeskattad i efterhand för att hennes man har bott gratis i hennes rum på LO:s italienska semesteranläggning.
- Jag informerade styrelsen att när det gäller detta med förmånsbeskattningen har jag uppenbarligen haft fel information, och jag beklagar djupt att jag inte har gjort korrekt, säger hon.
Hur stor skattesmäll räknar du med att det blir?
- Jag tror inte att man ska prata om skattesmäll. Jag gör rätt för mig och det ska jag göra. Om man tittar på i år så är det 25 procent av värdet och då är det 40 euro (en euro kostade i går 10:69 kronor) per natt. Då blir det i svenska pengar ungefär 2500 som jag ska påföra min inkomst och hälften av det lär väl då bli skatt.
Men Wanja Lundby-Wedin kommer också att lämna in en detaljerad redovisning av dagarna på Riva del Sole till skatteverket.
Reglerna för konferens- och tjänsteresor kräver att det ska vara minst sex timmars arbete varje dag. Annars riskerar deltagarna att skatteverket kallar det för gratissemester bekostad av arbetsgivaren och det är också en skattepliktig förmån.
Wanja Lundby-Wedin hävdar bestämt att hon haft ett program på minst sex timmar per dag under vistelsen på Riva del Sole.
- Ja, jag har haft det under den tiden som jag är där. Det är ju så att vi är där av flera orsaker. Jag är där och har både styrelsemöten och årsstämma, och så har jag medverkat på två konferenser som har ägt rum i Italien, och haft andra uppdrag och dessutom en genomgång med vd under ett antal tillfällen. Så jag kan redovisa mitt tidsschema för den här veckan, och det ska jag naturligtvis ge till skatteverket när jag lämnar in mina handlingar.
Och hur många timmar handlar det om per dag för din del?
- Det kan jag inte exakt säga nu, men det är klart att jag är inte där för att jag har semester utan jag är där för att jag arbetar. Det är skälet till att jag är där. Annars skulle jag inte ha gratis boende där.
Men minst sex timmar per dag har det varit?
- Ja, det har det varit.
Om du ska jämföra med en vanlig arbetsvecka, hur hårt arbete är det där nere?
- Det är klart att jag kan erkänna att en arbetsvecka här är betydligt hårdare än den är där nere. Det är klart att här hemma, då jobbar jag sällan sex timmar om dagen, eller en vanlig full arbetsdag. Utan då jobbar jag betydligt längre än så.

"Jag har gjort rätt för mig"

Men här har det varit i storleksordningen sex timmar?
- Min bedömning är att jag har gjort rätt för mig, och sedan får skatteverket göra bedömningen om de tycker att det är korrekt också.
Vems är felet att du inte har haft korrekt information om förmånsbeskattningen?
- Man kan aldrig skylla på någon annan, utan jag har inte tagit reda på det. Men jag har försökt att ta reda på det, och fått vad jag trodde var korrekt information, eftersom mitt arvode beskattas i Italien enligt italiensk skattelagstiftning. Så vi har tagit reda på det via den chefsrevisor vi har i bolaget. Doktor Lotti heter han och han har då redovisat att det här inte är förmånspliktigt i Italien och då har vi uppfattat det som att det här inte är något som ska förmånsbeskattas.
- Men det är uppenbart fel, och det beklagar jag djupt. Och det är bara att be om ursäkt.
Vad tänkte du när du fick klart för dig att ni har gjort fel?
- Jag blev både lite upprörd och besviken på att jag hade fått fel uppgifter. Och kanske också lite arg på mig själv för att jag inte grävt ännu djupare i att ta reda på om det var korrekt. Och då kan jag inte annat än be om ursäkt.
I spåren av AMF-skandalen har Wanja Lundby-Wedin kämpat för att återvinna medlemmarnas förtroende. Under helgen väcktes de upprörda känslorna till liv igen. "Hon är körd och det måste hon inse", sa Lars Törnman, tidigare stridbar facklig profil och numera kommunalpolitiker.
- Det får stå för honom, säger Wanja Lundby-Wedin, som under måndagen förde samtal med både LO:s styrelse och LO-distrikten.

"Inte fel i AMF-frågan"

Hon känner inte att hon är föremål för en ny våg av stora protester.
- Jag har pratat med alla distriktsordföranden. De har inte haft kontakter med medlemmar i dag. Till LO har det kommit enstaka samtal från enskilda som är upprörda.
Så ingen folkstorm?
- Nej, men jag tycker att det är väldigt viktigt att säga att jag beklagar att jag har gjort fel och om det orsakar problem. Inte minst för fackligt förtroendevalda som undrar "vad, ska det börja nu igen?" För man har sett mitt ansikte i AMF- frågan. I AMF- frågan gjorde jag inte fel. Här vet jag att jag gjorde ett fel och då ber jag om ursäkt för det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag