SKICKADE MEJLET. Partisekreterare Björn Söder vill kartlägga Sverigedemokraternas resurser inför ett eventuellt nyval. Foto: Cornelia NordströmSKICKADE MEJLET. Partisekreterare Björn Söder vill kartlägga Sverigedemokraternas resurser inför ett eventuellt nyval. Foto: Cornelia Nordström
SKICKADE MEJLET. Partisekreterare Björn Söder vill kartlägga Sverigedemokraternas resurser inför ett eventuellt nyval. Foto: Cornelia Nordström
Mejlet.Mejlet.
Mejlet.

Internt mejl visar SD:s planer för ett nyval

Publicerad

Nu skramlar Sverigedemokraterna i krigskassan inför ett eventuellt nyval.

Expressen kan, tillsammans med tidskriften Expo, publicera ett internt SD-mejl från partisekreteraren Björn Söder där han vill kartlägga resurserna inför ett nyval - och samtidigt lägga munkavle på partiet.

"En sådan diskussion skulle kunna hamna i medierna", skriver Söder om varför partikamraterna ska hålla tyst.

På onsdag väntar den avgörande omröstningen i riksdagen där Sverigedemokraterna skulle kunna fälla regeringens budget genom att rösta på alliansbudgeten.

SD har sagt att de på tisdag eftermiddag, efter att partiets riksdagsledamöter samlats för gruppmöte, kommer att meddela hur de kommer att rösta.

I förra veckan publicerade den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven där han ville se "signaler i rätt riktning" - bland annat om minskad asyl- och anhöriginvandringen - för att släppa igenom regeringens budget. Sverigedemokraterna hymlar inte heller med att ett mål är att peta Miljöpartiet ur regeringen:

- Miljöpartiet har fått ett oproportionellt stort inflytande över framför allt invandringspolitiken men också andra områden, sade partiets ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt efter finansutskottets möte i torsdags.

Fler faktorer för SD

Men för SD finns det fler faktorer att väga in i beslutet.

Expressen kan nu, tillsammans med tidskriften Expo, publicera ett internt mejl som skickades ut av partisekreteraren Björn Söder i mitten av november.

Mejlet riktade sig till partiets distriktsordförande och handlade om läget inför budgetbeslutet.

Någon diskussion med partiföreträdarna ute i landet var det däremot inte tal om. Björn Söder skrev i mejlet:

"Det bör inte bli tal om en politisk diskussion kring hur distrikten ställer sig till att fälla regeringen eller ej. En sådan diskussion skulle kunna hamna i medierna där journalisterna gärna skulle vilja framhålla vilka distrikt som tycker si och vilka som tycker så för att försöka få fram en bild av ett 'splittrat' parti."

Lagt munkavle

Expressen har tidigare avslöjat hur partiledningen i känsliga frågor - till exempel efter Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge och när SD-ledamoten William Petzäll hoppade av partiet för att bli politisk vilde - lagt munkavle på partifolk. I mejlet inskärpte Söder var makten i partiets budgetprocess ligger:

"Det politiska beslutet vilar högst på riksdagsgruppen och jag uppmanar alla DO att, om förfrågningar från journalister kommer, inte uttala sig i frågan om hur man anser att partiet bör agera. Detta därför det är viktigt att beakta alla politiska, organisatoriska, ekonomiska och strategiska aspekter."

"Redo om det skulle behövas"

I mejlet kom Björn Söder också in på "risken för ett nyval" som kan bli en konsekvens av en nedröstad regeringsbudget.

Han ville då ha svar från distriktsordförandena om det finns tillräckligt med resurser - organisatoriska och ekonomiska - för att genomföra en valrörelse till våren: "Har ditt distrikt och kommunföreningar inom distriktet ekonomiska resurser att kunna genomföra en valrörelse under våren? Hur mycket pengar finns i kassorna efter att partistöd utbetalats i januari-februari?"

Enligt Henrik Vinge, pressekreterare åt Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, är gensvaret på frågorna i mejlet varit gott:

- Hela rörelsen är redo att köra. Vi har gjort två valrörelser i år men man vet att vi kommer förmodligen att gå stärkta ur en tredje och då är man redo om det skulle behövas, säger Vinge.

Vinge har inga siffror på hur mycket pengar som partiet har för en till valrörelse, och han kan inte heller direkt svara på varför Björn Söder lagt munkavle på partikamraterna i budgetfrågan annat än att en mediebevakning skulle kunna "skada beslutsprocessen" i partiet.

"Skulle inverka negativt"

Ann-Cathrine Jungar är docent i statsvetenskap och specialiserad på högerpopulistiska partier. Hon menar att SD i sitt budgetbeslut står inför dilemmat att antingen följa de av partiets väljare som vill att partiet utnyttjar chansen att nita regeringen eller att fortsätta arbetet med att bygga en mer ansvarstagande profil.

- Det är det som Sverigedemokraterna hållit på med hela den parlamentariska perioden, genom att utesluta många medlemmar, bygga upp en organisation, att skola sina representanter så de har fler som kan agera. Allt har handlat om att partiet ska bli alltmer likt ett vanligt parti, ett mera moget och ansvartagande parti. Skulle man då förorsaka turbulens i riksdagen så tror jag att det skulle inverka negativt på partiet, säger hon.

- Det är en avvägning, om de vill se till väljarna eller om man vill fortsätta bygga partiets ansvarstagande profil.

Skulle SD tjäna på ett nyval?

- Deras väljare har större misstroende för politiken och hela den här antietablissemangskänslan finns där men väljarna vill att partiet ska agera på ett ansvarsfullt sätt.

- I valet var många av deras nytillkomna väljare moderater, som velat ge en tydlig signal i invandringspolitiken, och om partiet börjar agera på ett sätt om verkar oansvarsfullt så tror jag det kan verka till dess nackdel, säger Jungar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag