Internt mejl visar SD:s planer för ett nyval

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SKICKADE MEJLET. Partisekreterare Björn Söder vill kartlägga Sverigedemokraternas resurser inför ett eventuellt nyval.
Foto: Cornelia Nordström
Mejlet.

Nu skramlar Sverigedemokraterna i krigskassan inför ett eventuellt nyval.

Expressen kan, tillsammans med tidskriften Expo, publicera ett internt SD-mejl från partisekreteraren Björn Söder där han vill kartlägga resurserna inför ett nyval - och samtidigt lägga munkavle på partiet.

"En sådan diskussion skulle kunna hamna i medierna", skriver Söder om varför partikamraterna ska hålla tyst.

På onsdag väntar den avgörande omröstningen i riksdagen där Sverigedemokraterna skulle kunna fälla regeringens budget genom att rösta på alliansbudgeten.

SD har sagt att de på tisdag eftermiddag, efter att partiets riksdagsledamöter samlats för gruppmöte, kommer att meddela hur de kommer att rösta.

I förra veckan publicerade den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven där han ville se "signaler i rätt riktning" - bland annat om minskad asyl- och anhöriginvandringen - för att släppa igenom regeringens budget. Sverigedemokraterna hymlar inte heller med att ett mål är att peta Miljöpartiet ur regeringen:

- Miljöpartiet har fått ett oproportionellt stort inflytande över framför allt invandringspolitiken men också andra områden, sade partiets ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt efter finansutskottets möte i torsdags.

Fler faktorer för SD

Men för SD finns det fler faktorer att väga in i beslutet.

Expressen kan nu, tillsammans med tidskriften Expo, publicera ett internt mejl som skickades ut av partisekreteraren Björn Söder i mitten av november.

Mejlet riktade sig till partiets distriktsordförande och handlade om läget inför budgetbeslutet.

Någon diskussion med partiföreträdarna ute i landet var det däremot inte tal om. Björn Söder skrev i mejlet:

"Det bör inte bli tal om en politisk diskussion kring hur distrikten ställer sig till att fälla regeringen eller ej. En sådan diskussion skulle kunna hamna i medierna där journalisterna gärna skulle vilja framhålla vilka distrikt som tycker si och vilka som tycker så för att försöka få fram en bild av ett 'splittrat' parti."

Lagt munkavle

Expressen har tidigare avslöjat hur partiledningen i känsliga frågor - till exempel efter Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge och när SD-ledamoten William Petzäll hoppade av partiet för att bli politisk vilde - lagt munkavle på partifolk. I mejlet inskärpte Söder var makten i partiets budgetprocess ligger:

"Det politiska beslutet vilar högst på riksdagsgruppen och jag uppmanar alla DO att, om förfrågningar från journalister kommer, inte uttala sig i frågan om hur man anser att partiet bör agera. Detta därför det är viktigt att beakta alla politiska, organisatoriska, ekonomiska och strategiska aspekter."

"Redo om det skulle behövas"

I mejlet kom Björn Söder också in på "risken för ett nyval" som kan bli en konsekvens av en nedröstad regeringsbudget.

Han ville då ha svar från distriktsordförandena om det finns tillräckligt med resurser - organisatoriska och ekonomiska - för att genomföra en valrörelse till våren: "Har ditt distrikt och kommunföreningar inom distriktet ekonomiska resurser att kunna genomföra en valrörelse under våren? Hur mycket pengar finns i kassorna efter att partistöd utbetalats i januari-februari?"

Enligt Henrik Vinge, pressekreterare åt Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, är gensvaret på frågorna i mejlet varit gott:

- Hela rörelsen är redo att köra. Vi har gjort två valrörelser i år men man vet att vi kommer förmodligen att gå stärkta ur en tredje och då är man redo om det skulle behövas, säger Vinge.

Vinge har inga siffror på hur mycket pengar som partiet har för en till valrörelse, och han kan inte heller direkt svara på varför Björn Söder lagt munkavle på partikamraterna i budgetfrågan annat än att en mediebevakning skulle kunna "skada beslutsprocessen" i partiet.

"Skulle inverka negativt"

Ann-Cathrine Jungar är docent i statsvetenskap och specialiserad på högerpopulistiska partier. Hon menar att SD i sitt budgetbeslut står inför dilemmat att antingen följa de av partiets väljare som vill att partiet utnyttjar chansen att nita regeringen eller att fortsätta arbetet med att bygga en mer ansvarstagande profil.

- Det är det som Sverigedemokraterna hållit på med hela den parlamentariska perioden, genom att utesluta många medlemmar, bygga upp en organisation, att skola sina representanter så de har fler som kan agera. Allt har handlat om att partiet ska bli alltmer likt ett vanligt parti, ett mera moget och ansvartagande parti. Skulle man då förorsaka turbulens i riksdagen så tror jag att det skulle inverka negativt på partiet, säger hon.

- Det är en avvägning, om de vill se till väljarna eller om man vill fortsätta bygga partiets ansvarstagande profil.

Skulle SD tjäna på ett nyval?

- Deras väljare har större misstroende för politiken och hela den här antietablissemangskänslan finns där men väljarna vill att partiet ska agera på ett ansvarsfullt sätt.

- I valet var många av deras nytillkomna väljare moderater, som velat ge en tydlig signal i invandringspolitiken, och om partiet börjar agera på ett sätt om verkar oansvarsfullt så tror jag det kan verka till dess nackdel, säger Jungar.

FAKTA

ÄMNESRAD: "VIKTIGA OCH BRÅDSKANDE FRÅGOR"

Mejlet från partisekreteraren Björn Söder skickades ut i mitten av november till partiets distriktsordföranden. I ämnesraden hade Söder skrivit "Viktiga och brådskande frågor".

SÖDER VILL INVENTERA EKONOMIN

Björn Söder vill inventera om partidistrikten och kommun- föreningarna har tillräckliga organisatoriska och ekonomiska resurser för att ge sig in i en valrörelse vid ett eventuellt nyval om partiet skulle fälla regeringens budget.

UPPMANINGEN: TYSTNAD

Björn Söder skriver att det inte blir någon politisk diskussion med distriktsordförandena om budgeten. Dessa ska inte heller uttala sig för journalister om budgeten för att inte ge en bild av "ett 'splittrat' parti".

FAKTA

Då KAN DET BLI NYVAL

Nyval, eller extraval som det kallas i regeringsformen, utlyses då riksdagen upplöses och val hålls innan mandatperioden är slut. Nyval sker ofta på grund av att regeringen förlorat en central omröstning. I stället för nyval kan regeringen ombildas och det nedröstade förslaget arbetas om.

Nyval innebär inte att man startar en ny mandatperiod utan ledamöterna efter ett nyval sitter bara fram till nästa ordinarie val.

Regeringen får utlysa nyval tidigast tre månader efter riksdagens öppnande, som i år var den 30 september.

SENASTE NYVALET VAR 1958

Sverige har bara haft nyval en gång i modern tid, 1958. Skälet till krisen då var pensionsfrågan.

Efter en folkomröstning utan entydigt resultat kunde inte Socialdemokraterna och Centerpartiet längre hålla ihop sin koalitionsregering.

Den 1 juni utlyste statsminister Tage Erlander nyval.

1887 hölls nyval, då på grund av frågor kring tullar.

1914 utlystes nyval efter borggårdskrisen mellan statsministern Karl Staaff och kung Gustav V.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.