Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea kartlade ryska domare

Krävs på miljarder. Det ryska företaget ISM kräver Ikea på sju miljarder kronor för obetald generatorhyra vid Ikeas köpcentrum i S:t Petersburg. Ärendet är nu i skiljedomstol i Moskva och för att se om de ryska domarna kan mutas har Ikea låtit ett brittiskt undersökningsföretag kartlägga ryska domare. En domare nappar, enligt utredningen, och erbjuder sig att återförvisa målet till en "vänligt inställd" domare för 3,5 miljoner kronor.
Foto: Velengurin Vladimir

Ikeas högsta ledning har i smyg låtit kartlägga högt uppsatta ryska domare. I hemliga rapporter till Ikeas huvudkontor utreds om de ryska domarna är påverkbara i domstolstvister där Ikea riskerar att förlora mångmiljardbelopp. I ett fall erbjuds Ikea ett "fördelaktigt beslut i en domstol" om möbeljätten betalar motsvarande 3,5 miljoner kronor till en "mellanhand" i Moskva. Det visar hemliga Ikeadokument som Expressen har tagit del av.

Ikeas korruptionsskandal i Ryssland växer.

 Nya hemliga dokument som Expressen har tagit del av visar att Ikeas högsta ledning har låtit ett företag granska hur Ikea ska vinna förhandlingar i ryska domstolar.

 Anklagelserna kryper nu närmare Ingvar Kamprad och Ikeas koncernledning.

 Hittills har misstankarna i första hand varit riktade mot Ikeas ryska fastighetsbolag där Expressen har avslöjat en mutskandal, smutsiga affärsmetoder och dolda mångmiljardskulder.

 Bakgrunden till domarkartläggningen är en tvist som pågår mellan Ikea och det ryska generatorföretaget ISM. Företaget kräver Ikea på sju miljarder kronor för obetalda skulder.


Förlorar 153 miljoner per månad

 Ikeas toppchefer, med sparkade Per Kaufmann i spetsen, har skrivit avtal med ISM som är mycket dyra för Ikea. Möbeljätten förlorar 153 miljoner kronor i månaden sedan första juli 2008 då Ikea slutade att betala ISM:s fakturor.

 Expressen avslöjade tidigare i år att Ikeas ryska fastighetsbolag på så vis har byggt upp en dold skuld på hela sju miljarder kronor till ISM.

 Tvisten mellan Ikea och ISM avgörs i flera delmål i skiljedomstolar i Moskva. Ikeas koncernledning har i hemlighet anlitat det brittiska granskningsföretaget Diligence International för en kartläggning av ISM och dess ägare.

 20 augusti 2009 träffades Ikea och Diligence för att komma överens om uppdraget. Enligt hemliga interna Ikeadokument, som Expressen har tillgång till, ägde mötet rum i holländska Leiden, där Ikeas huvudkontor ligger och där Ikeas chefsjurist Christer Thordson har sin arbetsplats.


"Diskret undersökning av parterna"

 "Klienten vill att vi utför en diskret undersökning av de olika parterna i pågående rättsprocesser i Moskva", skriver Diligence i avtalet.

 Ikea ville veta om ISM:s ägare Konstantin Ponomarev har kontakter med domare, om de är mutbara och hur de kommer att döma. Diligence har också utrett eventuell kriminalitet och sårbarhet hos Ikeas motpart i målet.

 Diligence Moskvakontor leds av engelsmannen Mark Goddard med ett förflutet i den brittiska polisens avdelning för utredningar av organiserad brottslighet i

 före detta Sovjetunionen.

 I en första rapport till Ikea i september lämnar Diligence en granskning av Konstantin Ponomarevs ekonomiska, sociala och yrkesmässiga förbindelser. Ikea har också låtit utreda hans föräldrars, hustruns och hennes föräldrars liv. Man fann ingenting anmärkningsvärt att rapportera.


Höga domare granskade

 Diligence fick också i uppdrag av Ikea att diskret kartlägga högt uppsatta ryska domare.

 Två av de domare som namnges i Ikeas hemliga utredning är:

 Olga Komarova. Hon utsågs till domare vid federala skiljedomstolen i Moskva av president Medvedev 22 november 2008.

 Ludmila Tutubalina. Hon utsågs till domare vid skiljedomstolen i Moskva stad första gången av dåvarande president Jeltsin 1999. Hon är nu domare i en federal skiljedomstol i Moskva och utsågs av president Medvedev första juli 2009.

 Båda domarna är mycket erfarna och dömer cirka 2000 skiljedomsärenden var per år.

 Bägge meddelade dock att ingen av dem var intresserade av att döma till Ikeas fördel.

 Det var dåliga nyheter för Ikea.

 Men när ett av ISM:s krav på Ikea skulle granskas i en rysk appellationsdomstol fick Diligence följande besked av en domare: "Om jag får instruktioner att skicka tillbaka ärendet till skiljedomstolen så kanske jag kan hjälpa till att hitta en vänlig domare i domstolens första instans."

 Diligence föreslår att Ikea ska följa en föreslagen handlingsplan:

 Anlita en pålitlig mellanhand som vi har kontakt med så kan vi få tillbaka ärendet till första instans i skiljedomstolen.

 Kostnaden är 350000 euro. Om strategin fungerar så skickas ärendet tillbaka till skiljedomstolen av tekniska orsaker. Beloppet täcker också ett grundläggande arbete för att nå ett fördelaktigt beslut i skiljedomstolens första instans.


Kunde inte följa planen

 Den handlingsplanen kunde Ikea inte följa eftersom ärendet inte skickades tillbaka till första instans. Men det inträffade när ett annat av ISM:s krav skulle avgöras.

 Ikea ville veta om det fanns fler möjligheter att komma undan ISM:s krav.

 Diligence tog därför reda på vilka möjligheter Ikea har att låta ärendet bli till ett brottsfall, genom att anlita bland annat källor inom den ryska säkerhetspolisen FSB - före detta KGB.

 I dokumenten beskriver Diligence vilken strategi Ikea ska ha.

 "Vi måste betala en avgift till vår kontakt på Moskvapolisen och vi får också diskutera vårt arvode", skrev Diligence till Ikea.

 I sakfrågan var dock ärendet klart tidigt i höstas, enligt Diligence: "ISM:s betalningskrav på Ikea är korrekta och lagliga."


"Ikea sysslar inte med mutor"

 Ikeagruppens informationschef Helen Duphorn är skakad över Expressens nya avslöjande.

 - Det material som Expressen nu har tagit fram kommer vi att ta in i vår stora korruptionsutredning i Ryssland, säger hon.

 Ikeas antikorruptionspolicy sägs vara helt klar:

 - Ikea varken ger eller tar emot mutor, säger Helen Duphorn.

 Ikeas chefsjurist Christer Thordson vill inte kommentera uppgifterna.

FAKTA

Expressen avslöjar i dag att Ikea har beställt en utredning från undersökningsföretaget Diligence, angående en rättstvist med företaget ISM. I ett svar till Ikea föreslår Diligence en "criminal strategy" för Ikea. Taktiken är att försöka förmå polisen att öppna
en brottsutredning mot ISM:s ägare Ponomarev. Efter ett möte 22 oktober med en av toppcheferna på Moskvas kriminalpolis (MUR) föreslår han för Ikea:


* MUR öppnar en utredning av Ponomarev. Ikea samarbetar med polisen för att stödja utredningen.

*Beroende på hur utredningen går, beslut om att starta en brottsundersökning av IMS och Ponomarev.

*"MUR tror att utredningen kommer att vara tillräckligt för att förmå Ponomarev att samarbeta, och dra tillbaka sina krav och göra dem mer fördelaktiga för Ikea", skriver Diligence. Ikea anlitar
företaget som även utreder om det går att påverka två av de domare som ska döma i fallet.

*"Domare Komarova har ingen möjlighet att döma i vår klients favör eftersom fakta talar för Ponomarevs sak", skriver Diligence till Ikea efter  ett möte med domaren.

*Domare Ludmila Tutubalina skulle avgöra ärendet i skiljedomstolens första instans. När Diligence träffade henne ett par dagar senare slog hon också fast att ISM och Ponomarev har lagen på sin sida. "Bara
för att Ikea är en stor utländsk investerare kan de inte förvänta sig att
domstolen ska behandla dem på annat sätt än andra", sa Tutubalina och underströk att "Ikeas högsta chef i Ryssland har undertecknat avtalen med ISM.
Därför har hon inga problem med att döma till ISM:s fördel."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.