Krävs på miljarder. Det ryska företaget ISM kräver Ikea på sju miljarder kronor för obetald generatorhyra vid Ikeas köpcentrum i S:t Petersburg. Ärendet är nu i skiljedomstol i Moskva och för att se om de ryska domarna kan mutas har Ikea låtit ett brittiskt undersökningsföretag kartlägga ryska domare. En domare nappar, enligt utredningen, och erbjuder sig att återförvisa målet till en "vänligt inställd" domare för 3,5 miljoner kronor. Foto: Velengurin Vladimir
Krävs på miljarder. Det ryska företaget ISM kräver Ikea på sju miljarder kronor för obetald generatorhyra vid Ikeas köpcentrum i S:t Petersburg. Ärendet är nu i skiljedomstol i Moskva och för att se om de ryska domarna kan mutas har Ikea låtit ett brittiskt undersökningsföretag kartlägga ryska domare. En domare nappar, enligt utredningen, och erbjuder sig att återförvisa målet till en "vänligt inställd" domare för 3,5 miljoner kronor. Foto: Velengurin Vladimir

Ikea kartlade ryska domare

Publicerad
Uppdaterad
Ikeas högsta ledning har i smyg låtit kartlägga högt uppsatta ryska domare. I hemliga rapporter till Ikeas huvudkontor utreds om de ryska domarna är påverkbara i domstolstvister där Ikea riskerar att förlora mångmiljardbelopp. I ett fall erbjuds Ikea ett "fördelaktigt beslut i en domstol" om möbeljätten betalar motsvarande 3,5 miljoner kronor till en "mellanhand" i Moskva. Det visar hemliga Ikeadokument som Expressen har tagit del av.
Ikeas korruptionsskandal i Ryssland växer.
Nya hemliga dokument som Expressen har tagit del av visar att Ikeas högsta ledning har låtit ett företag granska hur Ikea ska vinna förhandlingar i ryska domstolar.
Anklagelserna kryper nu närmare Ingvar Kamprad och Ikeas koncernledning.
Hittills har misstankarna i första hand varit riktade mot Ikeas ryska fastighetsbolag där Expressen har avslöjat en mutskandal, smutsiga affärsmetoder och dolda mångmiljardskulder.
Bakgrunden till domarkartläggningen är en tvist som pågår mellan Ikea och det ryska generatorföretaget ISM. Företaget kräver Ikea på sju miljarder kronor för obetalda skulder.


Förlorar 153 miljoner per månad

Ikeas toppchefer, med sparkade Per Kaufmann i spetsen, har skrivit avtal med ISM som är mycket dyra för Ikea. Möbeljätten förlorar 153 miljoner kronor i månaden sedan första juli 2008 då Ikea slutade att betala ISM:s fakturor.
Expressen avslöjade tidigare i år att Ikeas ryska fastighetsbolag på så vis har byggt upp en dold skuld på hela sju miljarder kronor till ISM.
Tvisten mellan Ikea och ISM avgörs i flera delmål i skiljedomstolar i Moskva. Ikeas koncernledning har i hemlighet anlitat det brittiska granskningsföretaget Diligence International för en kartläggning av ISM och dess ägare.
20 augusti 2009 träffades Ikea och Diligence för att komma överens om uppdraget. Enligt hemliga interna Ikeadokument, som Expressen har tillgång till, ägde mötet rum i holländska Leiden, där Ikeas huvudkontor ligger och där Ikeas chefsjurist Christer Thordson har sin arbetsplats.


"Diskret undersökning av parterna"

"Klienten vill att vi utför en diskret undersökning av de olika parterna i pågående rättsprocesser i Moskva", skriver Diligence i avtalet.
Ikea ville veta om ISM:s ägare Konstantin Ponomarev har kontakter med domare, om de är mutbara och hur de kommer att döma. Diligence har också utrett eventuell kriminalitet och sårbarhet hos Ikeas motpart i målet.
Diligence Moskvakontor leds av engelsmannen Mark Goddard med ett förflutet i den brittiska polisens avdelning för utredningar av organiserad brottslighet i
före detta Sovjetunionen.
I en första rapport till Ikea i september lämnar Diligence en granskning av Konstantin Ponomarevs ekonomiska, sociala och yrkesmässiga förbindelser. Ikea har också låtit utreda hans föräldrars, hustruns och hennes föräldrars liv. Man fann ingenting anmärkningsvärt att rapportera.

Höga domare granskade

Diligence fick också i uppdrag av Ikea att diskret kartlägga högt uppsatta ryska domare.
Två av de domare som namnges i Ikeas hemliga utredning är:
Olga Komarova. Hon utsågs till domare vid federala skiljedomstolen i Moskva av president Medvedev 22 november 2008.
Ludmila Tutubalina. Hon utsågs till domare vid skiljedomstolen i Moskva stad första gången av dåvarande president Jeltsin 1999. Hon är nu domare i en federal skiljedomstol i Moskva och utsågs av president Medvedev första juli 2009.
Båda domarna är mycket erfarna och dömer cirka 2000 skiljedomsärenden var per år.
Bägge meddelade dock att ingen av dem var intresserade av att döma till Ikeas fördel.
Det var dåliga nyheter för Ikea.
Men när ett av ISM:s krav på Ikea skulle granskas i en rysk appellationsdomstol fick Diligence följande besked av en domare: "Om jag får instruktioner att skicka tillbaka ärendet till skiljedomstolen så kanske jag kan hjälpa till att hitta en vänlig domare i domstolens första instans."
Diligence föreslår att Ikea ska följa en föreslagen handlingsplan:
Anlita en pålitlig mellanhand som vi har kontakt med så kan vi få tillbaka ärendet till första instans i skiljedomstolen.
Kostnaden är 350000 euro. Om strategin fungerar så skickas ärendet tillbaka till skiljedomstolen av tekniska orsaker. Beloppet täcker också ett grundläggande arbete för att nå ett fördelaktigt beslut i skiljedomstolens första instans.

Kunde inte följa planen

Den handlingsplanen kunde Ikea inte följa eftersom ärendet inte skickades tillbaka till första instans. Men det inträffade när ett annat av ISM:s krav skulle avgöras.
Ikea ville veta om det fanns fler möjligheter att komma undan ISM:s krav.
Diligence tog därför reda på vilka möjligheter Ikea har att låta ärendet bli till ett brottsfall, genom att anlita bland annat källor inom den ryska säkerhetspolisen FSB - före detta KGB.
I dokumenten beskriver Diligence vilken strategi Ikea ska ha.
"Vi måste betala en avgift till vår kontakt på Moskvapolisen och vi får också diskutera vårt arvode", skrev Diligence till Ikea.
I sakfrågan var dock ärendet klart tidigt i höstas, enligt Diligence: "ISM:s betalningskrav på Ikea är korrekta och lagliga."

"Ikea sysslar inte med mutor"

Ikeagruppens informationschef Helen Duphorn är skakad över Expressens nya avslöjande.
- Det material som Expressen nu har tagit fram kommer vi att ta in i vår stora korruptionsutredning i Ryssland, säger hon.
Ikeas antikorruptionspolicy sägs vara helt klar:
- Ikea varken ger eller tar emot mutor, säger Helen Duphorn.
Ikeas chefsjurist Christer Thordson vill inte kommentera uppgifterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag