Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea-chefer har massavskedats för mutprotest

SA IFRÅN - SPARKADES. Jarmo Lipsanen jobbade som projektledare åt Ikea i ryska staden Samara.Han berättar nu hur han sparkats för att att han inte accepterade korruptionen bland höga chefer på Ikea i Ryssland.
Foto: Tommy Pedersen
HELSINGFORS/MOSKVA/STOCKHOLM. Ett tiotal svenska chefer på Ikeas fastighetsbolag i Ryssland har fått sparken sedan de försökt ingripa mot misstänkt intern korruption.
- Jag fick sparken därför att jag inte accepterade att Ikeachefer stoppar företagets pengar i egna fickor, säger Jarmo Lipsanen, avskedad projektledare på ett av Ikeas köpcenter i Ryssland.
Expressen kan i dag avslöja nya märkliga affärer i Ikeas skandalomsusade fastighetsbolag i Ryssland.

FAKTA

Expressens tidigare avslöjande om Ikea


TOPPCHEFER SPARKAS.
Efter att Expressen avslöjat om mutorna i Ryssland sparkas två chefer. MYSTISK ANLÄGGNING. Expressen avslöjar de skumma turerna kring elen till ryska varuhusen.
HEMLIGA DOKUMENT. Expressen kan visa hur Ikea planerade att utpressa ryska politiker.
KOSTSAM AFFÄR. Den snabba el-affären visar sig ge stora skulder - som nu växt till elva miljarder.
KAMPRAD TALAR UT. Kamprad berättar att han gråtit efter att ha förstått skandalens omfattning.

Expressen avslöjade i februari att Ikeas två högsta chefer i Ryssland, Per Kaufmann och Stefan Gross hade godkänt utbetalning av mutor till ryska myndigheter.
De båda avskedades omedelbart.
I förra veckan medgav Ikeas grundare Ingvar Kamprad haveriet i Ryssland efter en rad internutredningar som tillsats efter Expressens avslöjanden.
- Den dokumenterade oredan inom vårt ryska shoppingcenterföretag är helt oacceptabel, sa Ingvar Kamprad i ett pressmeddelande.
- Jag har varit för optimistisk. Det är upprörande och sorgligt att man har gått snett på vägen. Jag inser att jag har ett moraliskt ansvar i detta, sa Kamprad.
Nu visar det sig att mutskandalen på Ikea bara är toppen på ett isberg.
Expressen har fortsatt granskningen av Ikeas affärer och har under flera månader intervjuat ett tiotal sparkade chefer på Ikeas fastighetsbolag Ikea Mos i Ryssland. De flesta av dem vågar inte framträda med namn av rädsla för repressalier från Ikea.
- Personalchefen Olle Molin bara skrek UT! Jag tvingades lämna jobbet omedelbart. Det var otroligt förnedrande, säger en gruppchef som avskedades hösten 2009.

Ifrågasatte dieselavtal

Mannen hade ifrågasatt ett mycket kostsamt tilläggsavtal för hyra av dieselgeneratorer vid Ikeas köpcenter i S:t Petersburg, som dåvarande vd Per Kaufmann försökte dölja.
Avtalet kostar nu Ikea cirka elva miljarder kronor efter förlikning, som Expressen berättade häromveckan.
Gruppchefen försökte rädda elva miljarder kronor åt Ikea - och fick sparken.
Flera av de sparkade mellancheferna Expressen har talat med är erfarna yrkesproffs som tidigare jobbat på internationella storföretag.

"Amatörmässig organisation"

- Jag sa att jag aldrig sett en så amatörmässig organisation som Ikea. Det finns så extremt mycket pengar i omlopp på Ikea att ingen märker om det försvinner några hundra miljoner dollar, säger en civilingenjör som avskedades därför att han inte "delade Ikeas värderingar".
Jarmo Lipsanen har arbetat med byggprojektering i Ryssland i 17 år. Han rekryterades till Ikea som projektledare för Ikeas köpcenter i staden Samara.
Totalkostnaden för bygget i Samara var enligt Lipsanen budgeterat till motsvarande 1,3 miljarder kronor.
- När jag fick sparken var kostnaderna uppe i 1,9 miljarder kronor. En stor del av merkostnaderna på 600 miljoner var falska fakturor från underleverantörer.
Genom att ha en lågt ställd budget och rader av tilläggsfakturor för kompletterande jobb så ifrågasattes inte kostnaderna.
- När jag påtalade att det saknades parkeringsplatser och vägar i budgeten svarade min chef: "inga problem, det fixar vi sen", säger en byggledare som tyckte det var ett bakvänt sätt att jobba och - fick sparken.

Metoden: Tilläggsfakturor

Många tilläggsfakturor var ospecificerade och skulle normalt aldrig ha passerat internrevisionen i ett företag av Ikea Mos storlek, Rysslands största utländska investerare efter olje- och gasindustrin.
Men eftersom Ikea Mos inte har någon kontinuerlig internrevision slank fakturorna igenom.
Ikeas högsta ledning i Holland krävde dessutom att alla köpcenter i Ryssland skulle byggas klart så snabbt som möjligt. Därför var mångmiljardmaskinen Ikeas pengakran vidöppen över Ryssland.

Snöröjning - i juli

I Samara anlitade Ikea Mos ett turkiskt byggföretag som fick ett drömkontrakt:
- De kunde fakturera hur mycket som helst. Arbetade de inte fakturerades Ikea, behövde de nya lyxiga terrängbilar fakturerades Ikea. De fakturerade till och med 100 000 dollar för snöröjning - i juli. Ikea betalade utan protester, säger Jarmo Lipsanen.
Dåvarande vd Per Kaufmann anlitade, enligt Lipsanen, en så kallad "husryss" med goda kontakter för att kunna genomföra fifflet. Husryssen hade titeln "teknisk rådgivare". Han styrdes av en svensk Ikeachef, tidigare kriminalpolis och anställd på Interpol, som kallades "politisk rådgivare".

"Husryssen fixade"

- Skulle någon mutas för att ge ett tillstånd så fixade husryssen det för Ikeas räkning, säger Lipsanen.
Den 10 april 2009 låter Kaufmann meddela Ikeas team i Samara att husryssen och polisen ska ha "obegränsat" med resurser.
"Kostnaderna är inte något problem", underströk Kaufmann.
- Det var ett otroligt slöseri med pengar. Ikeas chefer hade ett öppet mandat från huvudkontoret att använda hur mycket pengar som helst för att köpcentren skulle bli klara. Men de utnyttjade situationen och lät underentreprenörer skriva uppblåsta fakturor. När mutor och annat var betalt delade Ikeacheferna på överskottet med entreprenören. På så sätt tog de pengar från Ikea och stoppade i egen ficka, säger Lipsanen.
Är du säker på det?
- Ja, annars borde de ha stoppat korruptionen. Det har de inte gjort, säger Lipsanen.
Ikea har investerat 25 miljarder kronor på att bygga köpcenter i Ryssland.
Expressen har tillgång till Ikeas investeringsbudgetar som i flera fall överskridits med upp till 100 procent. Det visar att Ikea har satsat enorma belopp utan kontroll.

Kamprad: Otillfredsställande

Ingvar Kamprad och Ikea medgav i förra veckans pressmeddelande att det är "otillfredsställande personalhantering" i Ikea Mos.
- Ledningen för Ikea Mos använder personalavdelningen för att manövrera bort medarbetare som inte accepterar den interna korruption som finns i Ikea Mos. Företagsledningen bryter mot lagen och vår egen uppförandekod, men bryr sig inte, säger en centralt placerad källa på Ikea Mos i Moskva.

Direktör bor i lyxvilla

Personaldirektören Leif Borgström har byggt upp Ikeas personalpolitik i Ryssland och blev tillförordnad operativ chef för Ikea Mos när Kaufmann och Gross sparkades.
Borgström bor med sin fru i en lyxvilla i ett av Moskvas mest exklusiva bostadsområden, Pokrovsky Hills. Ikea betalar hyran för villan på cirka 120 000 kronor i månaden. Enligt Ikeas interna regler får bara toppchefer med barn bo i lyxhusen.
På styrelsemötet den 30 november 2009 på Ikeas högkvarter i holländska Leiden, upptäckte Ikeas koncernchef Mikael Olsson att Ikea Mos balansräkning hade svällt med hela 42 procent, enligt styrelseprotokollet.
Per Kaufmann beordrades att förklara det på nästa styrelsemöte den 15 februari 2010.
Det behövde han aldrig göra.
Den 13 februari avslöjar Expressen mutskandalen och Kaufmann får sparken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.