Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IB-kollegan Peter Bratt om avslöjandet: "Herregud, det är inte sant."

Greta Hofsten, Jan Guillou och Peter Bratt. Foto: Olle Wester
För Peter Bratt, som tillsammans med Jan Guillou avslöjade IB-affären, kommer uppgifterna om att Guillou varit hemlig agent åt Sovjet som en chock.
- Herregud, det är inte sant, säger han till Expressen.se.
Den 3 maj 1973 kom avslöjandet om den så kallade IB-affären i tidskriften Folket i Bild/Kulturfront. Det var ett samarbete mellan journalisten Peter Bratt och Jan Guillou. Avslöjande ledde till att både Jan Guillou och Peter Bratt dömdes för spioneri.
Jan Guillou skriver i sina nyligen utkomna yrkesmemoarer, ”Ordets makt och vanmakt”, att Peter Bratt angav honom i polisförhören och kallar Bratt för en "golbög". Något som Bratt i sin tur dementerat och kallat för en lögn.

Chockad av uppgifterna

Peter Bratt. Foto: Håkan Lindgren När Expressen.se når Peter Bratt på tidiga lördagsmorgonen och berättar att hans tidigare samarbetskollega misstänks ha agerat hemlig agent åt KGB kommer det som en stor chock.
- Herregud, det är inte sant, säger han.
Det här var inget som framkom under ert samarbete?
- Nej, gud. Är du tokig? Det här hade jag ingen aning om. Jag visste att han spelade under täcket med den svenska regeringen men det här är ju värre.
Han fortsätter:
- Under den här tiden hade han ju ett samarbete med den svenska regeringen och Anders Thunborg (sekreterare i socialdemokraternas partistyrelse 1961–69 och statssekreterare i försvarsdepartementet 1969–74 reds. anm.). Han var dessutom uppgiftslämnare till Säpo och lämnade in flera skriftliga rapporter. Om de här uppgifterna stämmer, att han jobbade för KGB, så innebär det att han samarbetade med KGB, Sveriges regering och Säpo samtidigt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!