Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hur jobbar Expressens grävgrupp?

Hur jobbar Expressens grävgrupp? Hur noggrann är faktakontrollen? Vilka principer gäller när reportrarna utrustas med dold kamera?
Här berättar vi om tankarna bakom grävgruppen.

Grävgruppen - bakgrund

Expressen startade Grävgruppen hösten 2006. Uppdraget var att effektivare gräva fram egna avslöjanden.
Nyhetsflödet blir allt mer intensivt och oöverskådligt. Makthavarna blir - genom staber av informatörer och PR-konsulter - allt skickligare på att dölja missförhållanden och skandaler, som allmänheten borde få reda på.
Vi är övertygade om att det i det läget är viktigare än någonsin att lägga resurser på att också gå på djupet.
Tanken med grävgruppen är att rutinerade reportrar ska få chansen att lägga mer tid och resurser på att ta fram missförhållanden som vi annars kanske aldrig hade fått kunskap om.
Här är kort om hur vi arbetar - och hur du kan påverka våra publiceringar.

Anonyma källor

Din anonymitet som tipsare är skyddad genom Tryckfrihetsförordningen, som är en grundlag. Expressen röjer inga källor.
Under arbetet med flera av de senaste årens stora avslöjanden - som Mockfjärdsrevolvern, Carl Bildts optionsaffärer, Maria Borelius-affären, Helikopterskandalen i Afghanistan, Brillo-boxarna och kritiken mot försvarets specialenheter - har vår grävgrupp använt sig av anonyma källor, uppgiftslämnare som av olika skäl inte vill att deras identiteter ska avslöjas.
Vi är beroende av samarbete med anonyma källor och vi gör allt för att garantera att de hålls anonyma, också i framtiden.
I artikeln här intill - under rubriken ”Tipsa oss” - kan du läsa mer om hur du går tillväga för att tipsa våra reportrar. Här finns konkreta råd till dig som har någonting känsligt som du vill berätta, men samtidigt är osäker på hur du ska gå tillväga för att ingen ska få reda på att det är just du som lämnat uppgifterna till redaktionen.

Wallrafferi och dold kamera

Expressens grävgrupp arbetar ibland med så kallat wallrafferi. Uttrycket har fått sitt namn efter den legendariske tyske undersökande journalisten Günther Wallraff.
Wallrafferi innebär att reportern uppträder som någon annan, och inte redovisar sitt journalistiska uppdrag.
I dessa reportage använder vi ofta dold kamera för att dokumentera det som sker och sägs.
Wallrafferi och dolda kameror är en journalistisk metod som vi använder när vi bedömer att det inte går att få fram uppgifterna vi är intresserade av med ordinarie journalistiska metoder.
Metoden ska dock användas restriktivt och varje wallrafferi ska i förväg godkännas av chefredaktören.
De personer som vi filmar med dold kamera ska innan publiceringen informeras om detta, och beredas möjlighet att kommentera uppgifterna som ska publiceras.

Hur noga kollar vi uppgifter?

Vi strävar efter att alla uppgifter som publiceras ska vara bekräftade av flera oberoende källor. Uppgifter från anonyma uppgiftslämnare bör styrkas av andra källor, skriftliga eller muntliga.
Vi låter så långt det är möjligt de intervjuade i förväg ta del av sina citat och i vilket sammanhang de ska publiceras.
Vi är generösa med att låta kritiserade personer försvara sig. Vi låter alltid dem framföra sina bästa argument för sin sak.
Vi anlitar vid behov utomstående experter, forskare, jurister, ekonomer, för att faktagranska uppgifter i vårt researchmaterial.
Bilder och rörliga bildsekvenser som ska publiceras på expressen.se granskas för att säkerställa att de följer samma strikta regelverk som publiceringarna i papperstidningen.
Reportrarna i grävgruppen bereds möjlighet att ägna sig åt granskningar som kräver lång research. De jobbar ofta i par, med andra reportrar eller med en researcher under ständig ledning av chefen för grävgruppen.

Vi vill bli rättade

Expressens grävgrupp ska vara öppen för kritik och generös med utrymme för genmälen och tillrättalägganden.
Får vi kännedom om att en felaktig uppgift publicerats ska en rättelse publiceras skyndsamt.
Här under hittar du en länk du kan klicka på om du vill uppmärksamma redaktionen på att något inte verkar stämma i rapporteringen.

Vi behöver din hjälp!

Tips från läsarna är alltid en central del av nyhetsarbetet. Du kan alltid mejla eller ringa våra reportrar direkt, deras mejladresser och direkttelefonnummer finns i presentationen av redaktionen här intill.
Annars kan du mejla, sms:a eller mms:a på 71717, markera då ditt mejl "Grävgruppen" om du vill att det ska hamna hos just de reportrarna.

Mejla Grävgruppen här

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!