Hundstallet tar emot hundar som vanvårdats - och tvingas lämna tillbaka till ägarna trots att de misstänker att hundarna utsätts för övergrepp. Foto: Jan Düsing
Hundstallet tar emot hundar som vanvårdats - och tvingas lämna tillbaka till ägarna trots att de misstänker att hundarna utsätts för övergrepp. Foto: Jan Düsing

Hundstallet tar emot hundar som vanvårdats

Publicerad
Uppdaterad
Hundstallet tar emot hundar som vanvårdats.
Flera gånger har personalen misstänkt att ägarna har sex med hundarna, men ofta tvingas de lämna tillbaka hundarna till förövarna.
- Det är tufft när man ser att inte ens hunden vill gå tillbaka till ägaren, säger verksamhetschefen Ulrika Ek.
Bakom gallerdörrarna på Hundstallet i Stockholm hoppar schäfern Tyson glatt när verksamhetschefen Ulrika Ek går förbi. Ulrika Ek är verksamhetschef för Hundstallet som tar emot hundar som polisen omhändertagit för vanvård, eller där ägarna inte kan ta hand om dem.
Hit kommer också några av de hundar som utsatts för sexuella övergrepp.
– Men det är så jäkla svårt att bevisa, säger Ulrika Ek.

Hunden utsatt för övergrepp

För några år sedan fick Hundstallet in en schäfertik som omhändertagits för vanvård. Ganska snart stod det klart att ägaren utsatt hunden för sexuella övergrepp.
Könsorganet hade spruckit och det ömmade från mitten och bakåt på hunden.
Hunden fick vård på Hundstallet under några månader, men skadorna var inte tillräckligt grova för att kunna omhänderta djuret.

Tvingades lämna hunden

Personalen tvingades lämna tillbaka hunden till ägaren som utnyttjat den.
– Det är tufft när man ser att inte ens hunden vill gå tillbaka till ägaren, säger Ulrika Ek.
När Hundstallet får in en hund som vanvårdats samlar de bevis för att få den omhändertagen. De fotograferar skadorna, skaffar veterinärintyg och lämnar ett utlåtande om hundens psyke.

Svårt med lagförbud

Även om det nu blir ett lagförbud är det svårt att sätta dit de som utnyttjar djur sexuellt, då de flesta övergreppen sker i smyg i hemmet, enligt Ulrika Ek. Dessutom måste man då också kunna bevisa att skadorna - både fysiska och mentala - uppkommit genom övergreppen.
– Det är så jäkla svårt att bevisa. Om de använt föremål finns det ofta tydliga skador, men annars är det svårt att bevisa, säger Ulrika Ek.

Steg på vägen

Ulrika Ek tror i alla fall att ett lagförbud tillsammans med ökad uppmärksamhet på problemet är ett steg på vägen.
– Se hur pedofili lyfts fram idag. Förr visste barn knappt vad det var - då pratade man bara om fula gubbar. Nu vet alla det, säger Ulrika Ek.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag