Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundstallet tar emot hundar som vanvårdats

Hundstallet tar emot hundar som vanvårdats - och tvingas lämna tillbaka till ägarna trots att de misstänker att hundarna utsätts för övergrepp. Foto: Jan Düsing
Hundstallet tar emot hundar som vanvårdats.
Flera gånger har personalen misstänkt att ägarna har sex med hundarna, men ofta tvingas de lämna tillbaka hundarna till förövarna.
- Det är tufft när man ser att inte ens hunden vill gå tillbaka till ägaren, säger verksamhetschefen Ulrika Ek.
Bakom gallerdörrarna på Hundstallet i Stockholm hoppar schäfern Tyson glatt när verksamhetschefen Ulrika Ek går förbi. Ulrika Ek är verksamhetschef för Hundstallet som tar emot hundar som polisen omhändertagit för vanvård, eller där ägarna inte kan ta hand om dem.
Hit kommer också några av de hundar som utsatts för sexuella övergrepp.
– Men det är så jäkla svårt att bevisa, säger Ulrika Ek.

Hunden utsatt för övergrepp

För några år sedan fick Hundstallet in en schäfertik som omhändertagits för vanvård. Ganska snart stod det klart att ägaren utsatt hunden för sexuella övergrepp.
Könsorganet hade spruckit och det ömmade från mitten och bakåt på hunden.
Hunden fick vård på Hundstallet under några månader, men skadorna var inte tillräckligt grova för att kunna omhänderta djuret.

Tvingades lämna hunden

Personalen tvingades lämna tillbaka hunden till ägaren som utnyttjat den.
– Det är tufft när man ser att inte ens hunden vill gå tillbaka till ägaren, säger Ulrika Ek.
När Hundstallet får in en hund som vanvårdats samlar de bevis för att få den omhändertagen. De fotograferar skadorna, skaffar veterinärintyg och lämnar ett utlåtande om hundens psyke.

Svårt med lagförbud

Även om det nu blir ett lagförbud är det svårt att sätta dit de som utnyttjar djur sexuellt, då de flesta övergreppen sker i smyg i hemmet, enligt Ulrika Ek. Dessutom måste man då också kunna bevisa att skadorna - både fysiska och mentala - uppkommit genom övergreppen.
– Det är så jäkla svårt att bevisa. Om de använt föremål finns det ofta tydliga skador, men annars är det svårt att bevisa, säger Ulrika Ek.

Steg på vägen

Ulrika Ek tror i alla fall att ett lagförbud tillsammans med ökad uppmärksamhet på problemet är ett steg på vägen.
– Se hur pedofili lyfts fram idag. Förr visste barn knappt vad det var - då pratade man bara om fula gubbar. Nu vet alla det, säger Ulrika Ek.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!