Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höga chefer var berusade, tafsade och stal pengar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Höga chefer vid skatteverket har gång på gång påkommits berusade, tafsande på kvinnor och med misstänkt pengaförskingring. 

Larmen har flera gånger genom åren nått högsta ledningen, utan att någon ställts till svars. 

Skatteverkets ledning anklagas för att ha "tvättat" en allt för kritisk granskning av skandalerna. 

Det visar Expressens granskning av skatteverkets utlandsverksamhet. 

- Vi exporterade problemen, säger Rolf HH Larsson, tidigare facklig förtroendeman på myndigheten. 

Svenska skattebetalare har sedan 1980-talet betalat för att skatteverket, inom ramen för Office for International Projects, OIP, ska driva biståndsprojekt i Afrika, Asien och Europa.

 Expressens granskning visar på flera exempel där högt uppsatta chefer och experter inom OIP misstänks ha trakasserat kvinnor sexuellt, supit och ägnat sig åt misstänkt förskingring.

 Härvan kring OIP började nystas upp i våras när en chef på skatteverket misstänktes för att ha skickat hem projektpengar till sitt privata konto i Sverige. Pengarna skulle ha gått till ett utvecklingsprojekt i Botswana där mannen arbetat som långtidsexpert.

 Internutredningen på skatteverket kopplades in och i början av sommaren lämnades ärendet - trolöshet mot huvudman  - över till åklagare. Men brottsanklagelsen var inte det enda kopplat till mannen.

"Jag har inte gjort något fel"

 I mars i år hölls ett möte mellan skatte­verket och Sida, som är medfinansiär  i projektet, och då diskuterades en incident där mannen uppträtt berusad.

 Mannens agerande ansågs så allvarligt att man också diskuterade hur det påverkade "Sveriges anseende i Botswana". Sveriges ambassad i Sydafrika kopplades in och kort tid därefter skickades mannen hem från Botswana.

 Den utpekade mannen säger till Expressen att han är oskyldig.

 - Det handlar om ett privat konto som jag hade där, som bland annat användes för att betala lägenhetshyror. Jag har inte gjort något fel. Och jag hade bara druckit lättöl.

 En annan chef inom skatteverket, som jobbat med ett OIP-projekt i Kosovo, anklagas för att under en fest i oktober 2008 ha sparkat in en hotelldörr och blivit aggressiv mot andra anställda på skatteverket.

 Expressen har förgäves sökt den utpekade skattechefen för en kommentar.

 Botswanaärendet ledde också till misstankar mot en tidigare högt uppsatt chef inom skatteverket.

 Under skatteverkets internutredning har det framkommit misstankar ända från 90-talets början då toppchefen ska ha haft samröre med prostituerade i Zimbabwe.

Tvingade till sig kyssar

 I internutredningen står om "flera incidenter i samband med uppdrag inom OIP där XX (toppchefens namn, reds. anm.) varit så berusad att det varit störande för omgivningen. Flera medarbetare och samarbetspartners har även vittnat om hur XX haft tvivelaktiga kvinnliga kontakter i samband med sina uppdrag inom OIP."

 2005 anklagades han för sexuella trakasserier av flera kvinnor i Sverige.

 Den facklige förtroendemannen tog kontakt med toppchefen och sedan ingick han, enligt en internutredning, också en informell överenskommelse med dåvarande generaldirektören Mats Sjöstrand. Överenskommelsen gick, enligt förtroende­mannen, ut på att facket inte skulle göra en formell anmälan till arbetsmiljöverket om chefen lovade att sluta med sitt beteende.

 - Målet var att de här tjejerna skulle få vara i fred och kunna gå till jobbet utan att behöva känna sig illa till mods över att kvinno­friden inte respekteras, säger Rolf HH Larsson, som var facklig förtroendeman för Jusek.

 Mats Sjöstrand, som i dag arbetar på regeringskansliet, tillbakavisar uppgiften om en överenskommelse:

 - Det fanns ingen sådan. Vi kunde inte gå vidare om vi inte fick namn på de  drabbade och det vägrade facket ge oss.

 2009 inträffade en ny incident, den här gången på Scandic Hotell Malmen  i centrala Stockholm. Chefen hade då stämt träff med en kvinnlig anställd vid skatteverket som sedan berättade hur han blivit närgången och tvingat till sig kyssar.

"Jag skulle snygga till protokollet"

 Chefen valde i somras att säga upp sig under pågående internutredning. Skatteverket meddelade i går att de polisanmält chefen för sexuellt ofredande i Stockholm 2008 och för ett misstänkt sexköp i Albanien.

 I den kortfattade slutrapporten från skatte­verket finns få detaljer med  om de skandalanklagade chefernas beteende. Expressen har under en månads tid intervjuat ett stort antal berörda personer och flera av dem uppger att ledningen velat tysta ned skandalerna genom att "tvätta" utredningsrapporterna.

 Den bilden styrks av den tidigare internutredaren på skatteverket Ingvar Moberg.

 Moberg med 24 års erfarenhet från polisen och säkerhetspolisen fick i uppdrag att bygga upp internutredningsfunktionen 2007.

 Han säger att han snabbt förstod att det från ledningen inte fanns något intresse av att ta tag i problem, snarare tvärtom.

 - Jag skulle snygga till protokollet så att det inte blev intressant för media. Allt för att inte dra skam över skatteverket,  hävdar Ingvar Moberg.

"Fullständigt oacceptabelt"

 Moberg upptäckte själv flera missförhållanden, bland annat anställda som porrsurfade på arbetstid, ägnade sig åt ekonomisk sidoverksamhet - eller helt enkelt låg och sov på kontoret. Men ledningen hade, hävdar Moberg, inte större lust att ta tag  i problemen.

 Den nuvarande internutredaren Anders Gidrup hänvisar alla frågor till säkerhetschefen Anders Kylesten.

 Kylesten bekräftar att det finns ett mer omfattande utredningsmaterial än det som nu publicerats, men vägrar att lämna ut det.

 - Det är det här som är internutredningsrapporten och det som ligger till underlag  i övrigt är gallrat, säger Kylesten.

 På skatteverket är skandalerna kring cheferna ytterst besvärande.

 Lars Åke Leijkvist, chef för OIP, säger till Expressen om den höge före detta skatte­chefens uppförande:

 - Det är fullständigt oacceptabelt och ett klart avsteg från våra riktlinjer.

 Om att ledningen  i många år ska ha fått larmsignaler om chefens uppträdande, men valt att inte agera:

 - Jag känner inte igen den bilden. Skulle jag haft information om sådana här oacceptabla beteenden så hade jag tagit itu med det tidigare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.