Hårt straff för djursex i England

Publicerad
Uppdaterad
I Sverige är det fritt fram att ha sex med djur. I England kan de ge hårda straff.
Där liknas övergrepp mot djur vid övergrepp mot barn.
Tidelag avkriminaliserades i Sverige 1944, och så sent som i våras avfärdade jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) kravet på ett lagförbud.
Ministern menade att det är svårt att dra gränsen för vad som är övergrepp och vad som är vanlig ömhet med djuren.
I England gör man en helt annan bedömning. Där kunde tidelag ge livstids fängelse fram till för några år sedan.

Anpassat till 2000-talet

2000 kom Englands inrikesdepartement med en rapport där de såg över straffskalorna för sexualbrott. I rapporten gavs rekommendationen att maxstraffet skulle sättas till fem års fängelse eftersom straffen ska vara ”rättvisa och anpassade till 2000-talet”.
I rapporten slås det fast att tidelag inte bara är ett uttryck för zoofilernas ensamhet och svårighet att skapa varaktiga relationer med andra människor, utan det är också ett aggressivt beteende.
Kopplingen görs också mellan övergrepp på djur och övergrepp på barn – två kategorier som inte kan skydda sig mot vuxna människors våld.

Kränkning av djuren

Flera länder där tidelag inte är förbjudet – däribland Sverige – menar att djuren redan skyddas via djurplågerilagstiftning. Engelsmännen menar att det inte räcker.
Där ses tidelag som en kränkning i sig av djuren. Tidelag är ett sexbrott
eftersom en part inte kan samtycka till den sexuella handlingen, enligt rapporten från det engelska inrikesdepartementet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag