Här är fler som hatar anonymt på Avpixlat

Jim Olsson, 67, är docent i fysikalisk kemi och grundare av forskningsföretaget Arealia där han fortfarande sitter i styrelsen.
Foto: Robin Aron

Patrik Gillsvik, 48, högt uppsatt chef på Landskrona energi, kallar en invandrare för "blatte" och hävdar att romer stjäl "som korpar".

Åkeriägaren Stefan Kindh, 51, menar att det finns en positiv effekt av polisens dödsskjutning av en asylsökande - "sparar in miljoner åt statskassan".

Expressen har kartlagt chefer, företagare och en docent som hatar anonymt på Avpixlat.

- Det som ni håller på med är helt avskyvärt. Ni försöker bara hindra folk från att rösta på Sverigedemokraterna, säger Jim Olsson, 67, docent i fysikalisk kemi.

Bland några av de flitigaste kommentatorerna på sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat finns flera personer som är chefer, företagare eller på andra sätt väletablerade i samhället. Patrik Gillsvik, som bor i Veberöd i Lund, är chef för stadsnät på Landskrona energi. Han använder sin jobbmejladress för att sköta kommentarerna på sajterna där han kallar sig "Rosemond".

"De stjäl som korpar"

Han förklarar att han använder ord som "blatte", "zigenare" och "niggerboll" med att det är ord som används där han bor, i Skåne, utan att betyda särskilt mycket.

Om romer skriver han:

"Jag ber att få sålla mig till majoritetssamhällets strukturella fördomsfullhet och konstaterar att zigenare är påhittiga, snabbtänkta entreprenörer som kan berika vår kultur - ja och sedan stjäl de förstås som korpar!"

Gillsvik säger till Expressen:

- Att säga att de stjäl som korpar är naturligtvis korkat.

På frågan vad han tror att hans arbetsgivare tycker om att han använder jobbmejlen till Avpixlatkommentarer säger han:

- Det kommer de säkerligen inte tycka om. Jag tänkte inte så att det skulle synas på det sättet. Det är inte så att jag sitter på betald arbetstid och kommenterar, utan det är när jag är i väg nånstans eller på kvällar och helger.

Stefan Kindh är åkeriföretagare i Nässjö och säger att han har 20 anställda. På Avpixlat kallar han sig "90wakeup90" och har bestämda uppfattningar om till exempel muslimer:

"muslimer är kusin knull*re, därför har ni lågt IQ och ett helvete i era ruin länder."

"Sparar miljoner"

När sajten Fria tider i höstas skrev om polisens dödsskjutning av en asylsökande skrev Kindh:

"2 skott, sparar in miljoner åt statskassan."

När Expressen pratar med Stefan Kindh medger han direkt att han ligger bakom "90wakeup90".

Du ser den här dödsskjutningen som en besparing åt statskassan?

- Ja, kommer denna personen hit för att gå på bidrag, utnyttja sociala... troligtvis inte jobbar nåt och är yrkeskriminella så kostar det fruktansvärt med pengar.

Hur vet du det?

- Det kan jag inte säga.

Och spelar det någon roll? Du ser en dödsskjutning som en ekonomisk besparing?

- Ett grovt skämt, kanske lite överkurs, säger Kindh.

Jim Olsson, 67, är docent i fysikalisk kemi och grundare av forskningsföretaget Arealia där han fortfarande sitter i styrelsen. Han kallar sig "teoderic" på sajterna. Under artikeln "Mer korruption när invandrare tar över Myndighetssverige" kommenterar han: "Det svenska asylsystemet premierar bedragare med PUT. Självklart svämmar det bedragare till Sverige."

"Vilka hycklare"

Expressens reporter Jimmy Fredriksson träffade docent Jim Olsson utanför hans hem i går eftermiddag.

Är det Jim Olsson?

- Ja och jag vet vad ni vill. Era jävla skitstövlar. Läs i Bonniers lexikon om zigenare vad de har skrivit. Fy fan alltså. Dra åt helvete! Dra åt helvete! Och du bor i det här området också, det vet jag. Du har bosatt dig här för att vara helt fri från mångkulturella. Vilka hycklare.

De hatar anonymt

Patrik Gillsvik bekräftar för Expressen att det är han som kommenterar under signaturen "Rosemond". I sina kommentarer skriver han bland annat att "zigenare är påhittiga, snabbtänkta entreprenörer som kan berika vår kultur - ja och sedan stjäl de förstås som korpar!"

Han talar om en "blatte" och om "ytterligare en muslim tagen med handen i kakburken och som vanligt så gäller förnekande, förnekande och lögner".

Asylsökande syrier som matstrejkar kommenterar han: "Jeez...vilka svullon, de ser ju ut att kunna härda ut en matstrejk på flera veckor minst."

Om en politiker från vänsterpartiet skriver han att han tyckte att han såg honom på sidan "Vi som vill ha n***rstake i baken".

Patrik Gillsvik säger till Expressen att hans kommentarer om romer var "onödiga", men att ordet "blatte" för honom bara är ett ord som beskriver någon som beter sig illa.

- Just här i Landskrona förekommer ordet niggerboll utan att man när man använder det tänker på vad det betyder, säger Patrik Gillsvik.


Foto: Foto: Robin Aron
Jim Olsson skriver ofta och upprört om muslimsk invandring och om den svenska regeringen som tillåter den:"I alla civilicerade länder hade medborgarna kastat ut de ansvariga sju Quislingpartierna för deras dårhuspolitik." Under artikeln "Mer korruption när invandrare tar över Myndighetssverige" kommenterar han: "Det svenska asylsystemet premierar bedragare med PUT. Självklart svämmar det bedragare till Sverige."

Den uttalat antirasistiska debattören och författaren Lisa Bjurwald avfärdar han kort med "idioten". Muslimer beskriver han som "potentiella utpressare, kravmaskiner och allmänt besvärliga". Han skriver att "lyckliga Sverige finns inte mer", och fortsätter med att skriva om hur välfärden rämnar medan "islamisterna ber" och "kvinnorna skändas".

Expressen träffade i går eftermiddag Jim Olsson. Han förklarade då upprört att han inte ville kommentera sina kommentarer på hatsajterna: - Ni försöker bara hindra folk från att rösta på Sverigedemokraterna eller motsvarande. Ni förföljer folk. Jag är inte medlem i partiet. Men jag är oerhört kritisk mot er kampanj mot alla kritiserar någonting som har med invandring att göra.


Stefan Kindh har skrivit tusentals kommentarer på sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat. Ofta går han till angrepp mot muslimer och afrikaner: "världen är överbefolkad redan, och då lägger politiker miljoner på att rädda negerbarn, som i sin tur avlar mängder av nya svältande yngel osv osv osv os...helvete..."

I en annan kommentar skriver han:

"Negrer negrer, bara feta negrer. Fan vilka djur, undra på att man var tvungna att koloniasera deras länder då de inte fattar något." Inte heller hbt-personer kommer under Kindhs ilska: "bögeriet har gått överstyr. För satan, ha era sexuella variabler hemma, homooffensiven lär slå tillbaka så förstör inte det ni lyckats uppnå."

När Expressen når honom på telefon säger han att hans kommentarer kanske är lite elaka. - Det är säkert övertramp eller generaliseringar men jag dömer inte alla människor. Jag har ett åkeri med 20 anställda, jag har muslimer anställda, två stycken. Jag uppfyller kvinnokvoten och alltihop så jag har inga problem med såna. Det jag vänder mig emot är kriminella av de här som är överrepresenterade.


Gång på gång går "dibben49", som är kopplat till Leif Petterssons jobbmejladress på Nordström & Partners, till angrepp mot muslimer: "en arbetsskygg muslimsk avelskossa som vill ha pengar, inget nytt under solen."

I en kommentar om romer skriver han på Fria tider:

"I det här landet anses man som efterbliven vid en IQ under 80. För lite bidrag????? Har slöddret hört talas om arbete????"

Siktet är också ofta inställt på mörkhyade:

"jag bajsade idag, det var brunt, har jag då varit rasitisk mot negrer, det är ju onekligen brunt och kommer ur skitan? Vad blir i så fall straffet för denna kränkning??"

När Expressen träffar Leif Pettersson säger han omväxlande att han inte kommer i håg eller att han inte känner till flera av kommentarerna. Han menar att andra kan använda hans personliga mejladress. Däremot vill han gärna understryka att skribenter på andra sajter som Slutpixlat, Inte rasist men och Flashback beter sig på samma sätt: - Där har du samma retorik men från andra hållet. Poängen är väl att emellanåt är det hårda ord på nätet. Jag har i mitt yrke och som privatperson fått hårda ord i mejlboxen, säger Pettersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.