GUILLOU AVSLÖJAD SOM HEMLIG SOVJET-AGENT. Expressens avslöjande om Jan Guillous hemliga bakgrund som KGB-agent gav eko i Sverige och utomlands. Foto: MONTAGE
GUILLOU AVSLÖJAD SOM HEMLIG SOVJET-AGENT. Expressens avslöjande om Jan Guillous hemliga bakgrund som KGB-agent gav eko i Sverige och utomlands.  Foto: MONTAGE

Guillou hemlig KGB-agent - scoopet alla pratar om

Publicerad
Uppdaterad
Expressens avslöjande om Jan Guillous hemliga bakgrund som KGB-agent gav eko i Sverige och utomlands.
Och väckte frågor om var gränsen går för vad en journalist får göra.
- Det är fel av en journalist att ta emot pengar eller gåvor, säger Agneta Lindblom-Hultén, ordförande i svenska journalistförbundet.
Expressens scoop om att journalisten och författaren Jan Guillou, 65, haft samröre med den ryska underrättelsetjänsten KGB har fått ett stort genomslag. Under fem års tid har Guillou haft kontakt med en KGB-företrädare i Sverige, överste Jevgenij Gergel, och tagit emot pengar i utbyte mot information. Detta framgår av tidigare hemligstämplade säpodokument.
Som journalist är Guillou sannolikt mest känd för att tillsammans med Peter Bratt ha avslöjat IB-affären 1973.
Efter att uppgifterna om KGB-kontakterna i går publicerats på Expressens förstasida har nyheten spridits som en löpeld. Dagstidningar som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, såväl som nyhetsprogram i tv som "Rapport" har alla rapporterat om uppgifterna.
Samtidigt sprids, kommenteras och diskuteras nyheten på Twitter, Facebook, i bloggar och i läsarkommentarer.
Jan Guillou har själv förklarat sitt samröre med KGB med att han var en ung journalist som drömde om att avslöja den ryska underrättelsetjänstens operationer i Sverige.
Nu väcks kritiska röster om det journalistiskt etiska i att byta information mot pengar med ett annat lands underrättelsetjänst.

"Överträffar dikten"

- Verkligheten överträffar dikten. Nu har mycket vatten flutit under broarna, och det är ännu oklart vad syftet med Guillous KGB-kontakter var. Men alldeles oavsett är det fel av en journalist att ta emot pengar eller gåvor, det kan påverka journalistens roll som oberoende granskare, säger Agneta Lindblom-Hultén, ordförande i svenska journalistförbundet.

"Det är märkligt"

Journalisten Stig Fredrikson, själv en gång kurir mellan den sovjetfientliga författaren Aleksandr Solzjenitsyn och västvärlden, tycker att Jan Guillous agerande är märkligt.
- Det är en komplicerad fråga, och då jag själv var kurir fast åt den motsatta sidan vill jag inte döma någon.
- Men jag tycker det är märkligt att han inte sagt något om detta på alla år. Har man något i bagaget är det bättre att köra med öppna kort direkt. Han borde varit först med att berätta detta, säger Stig Fredriksson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag