Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera politiker skriver anonymt på hatsajter

Marie Stensby har kommenterat på sajten Avpixlat under namnet "folkkultur". Somaliska invandrare har hon bland annat kallat för "gräshoppssvärmar".
Foto: SUVAD MRKONJIC

Här är sverigedemokraterna som önskar livet ur folk, uppmanar "etniska svenskar" att beväpna sig, kallar afrikaner för "aporna" och liknar invandrare vid "gräshoppssvärmar".

Expressen kan nu avslöja att flera tusen hittills hemliga identiteter på hatsajten Avpixlat har läckt ut.

En av dem är SD-toppolitikern Marie Stensby, 54, som nyligen valdes in som suppleant i partistyrelsen för Sverigedemokraterna.

På tisdagsförmiddagen lämnade hon sina uppdrag i partiet.

Sajten Avpixlat har beskrivits av SD-ledaren Jimmie Åkesson som "den sunda delen" av partiets nätrörelse. Sedan tidigare är det också känt att SD-ledamoten Kent Ekeroth hjälper till att finansiera sajten.

Avpixlat saknar en ansvarig utgivare som kan åtalas eller stämmas för exempelvis förtal eller hets mot folkgrupp, och har gång på gång kritiserats för att sprida hat och främlingsfientlighet. En viktig del i sajten är kommentatorsfunktionen - där tusentals personer i skydd av anonymitet kan gå till direkt angrepp mot invandrare och politiska motståndare.

Använder jobbmejlen

Men Expressen kan nu avslöja att användarkonton på Avpixlat, men också andra främlingsfientliga sajter som Fria Tider och Exponerat, kan kopplas till specifika mejladresser. Mejladresserna har sedan körts mot register och myndigheter för att identifiera personerna bakom.

Ett kommentatorskonto är kopplat till Marie Stensby, 54, som fram till i dag var ordförande för SD i nordvästra Jämtland. I slutet av november tog hon ett rejält kliv upp i partihierarkin när hon på SD:s landsdagar valdes in som suppleant i partistyrelsen.

Hon har använt sin jobbmejladress när hon kommenterar under namnet "folkkultur". På Avpixlat är hon betydligt fränare i retoriken än när hon skriver öppna debattinlägg i lokaltidningen.

I anslutning till en Avpixlatartikel om ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkar skriver hon:

"Hoppas de svälter sig till döds!"

Framför allt muslimska invandrare kallar hon allt från "de invaderande styrkorna" och "patrasket" till "gräshoppssvärmar" på Avpixlat. Ibland blir hon direkt aggressiv mot muslimer:

"Bäst för världen vore nog om shiiter och sunnimuslimer tog ihjäl varandra. Tänk vilken frihetskänsla som skulle infinna sig i så fall!"

Hon tror också att ett tredje världskrig närmar sig och hon frågar om "de ursprungliga europeerna" kommer att inse att "vi blir tvingade att ta till vapen".

När Expressen träffar SD-politikern hemma i Föllinge, undrar Marie Stensby hur Expressen fått reda på att hon döljer sig bakom "folkkultur". Hon tvekar först om hon skrivit kommentarerna, men när hon får reda på att de är kopplade till hennes personliga jobbmejladress förklarar hon dem.

Tycker inte det är knepigt

På frågan varför hon önskar livet ur ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkar gör hon först en utläggning om att de ljuger om sin ålder och "kostar hur många miljarder som helst".

Oavsett dina åsikter om ensamkommande flyktingbarn - du önskar ju livet ur dem.

- Äh, det där är problematiskt för såna här sidor man skriver på, de triggar ju naturligtvis att man kanske skriver saker som man inte har tänkt helt skarpt innan.

Tycker du att det här rimmar bra med den så kallade nolltoleransen som Jimmie Åkesson har aviserat?

- Ja... ja, jag tycker inte att det är något särskilt knepigt det där.

Siktar du fortfarande på att kandidera till riksdagen trots detta?

- Trots detta tänker jag sikta på det.

Så vi kan alltså ha en riksdagsledamot som önskar livet ur folk efter valet 2014?

- Ja, hörredu, det är dina och Expressens ord.

Det är dina ord som du skrivit på Avpixlat. Så vi kan ha en riksdagsledamot efter valet 2014 som önskar livet ur folk?

- Ja, vi får väl se då, säger Stensby.

Vid niotiden på tisdagsmorgonen meddelade Marie Stensby det verkställande utskottet att hon avsäger sig alla uppdrag i SD med omedelbar verkan.

– Det skedde i samförstånd, det var ett beslut som hade mognat under de senaste dagarna. Man välkomnade det beslutet från partiledningens sida, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen som menar att de åsikter hon gett uttryck för står så långt från partiets grundläggande värderingar att hon hade haft svårt att företräda det.

Hur länge har den här diskussionen pågått?

– Vi fick information om att Expressen hade hälsat på i hennes hem här för några dagar sedan, då påbörjade vi en granskning av de här kommentarerna själva men vi hann inte klart med det (innan artikeln publicerades). Hon har så klart fungerat i de här banorna, säger Martin Kinnunen.

Expressen.se har sökt Marie Stensby för en kommentar.

Ekeroths konto kopplat till sajten

Avpixlat står nära Sverigedemokraterna och betecknar sig själv som "en oberoende Sverigevänlig webbplats för nyheter och opinion" och vänder sig emot dem som den anser vara "det politiskt korrekta etablissemangets journalister och politiker".

Avpixlat grundades 2011 som efterföljare till den nedlagda bloggen Politiskt Inkorrekt. Jimmie Åkesson har betecknat Avpixlat som den "sunda delen" av internet. SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth har upplåtit sitt privata konto för donationer till Avpixlat. Sajten betecknas ofta i svenska medier som rasistisk, främlingsfientlig och högerextrem.

Fria Tider och Exponerat är nättidningar som ofta betcknas som högerextrema och invandringsfientliga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.