David Baas, Anna Bäsén, Christian Holmén och Claes Petersson.
David Baas, Anna Bäsén, Christian Holmén och Claes Petersson.

FAQ/Tips till grävgruppen

Publicerad
Uppdaterad

Skicka sms och mms:a bilder och filmer till: 71717, ange om du vill bli kontaktad av någon reporter i tidningens grävgrupp.
 

Kan jag vara anonym när jag tipsar?
Du kan alltid vara anonym när du tipsar om du så önskar. Om du berättar för oss vem du är så är dock din anonymitet skyddad i Tryckfrihetsförordningen, som är en grundlag. Expressen röjer aldrig en källa.

Om det gäller väldigt känsliga uppgifter, till exempel om min arbetsgivare, vad ska jag tänka på då när jag tipsar?

Använd inte din arbetsmejl, som arbetsgivaren kan kolla, ring inte på din jobbmobil, av sama anledning. Mejla från ett hotmailkonto, ring från dina privata telefoner. Om du vill känna dig helt säker kan du köpa ett kontantkort till din privata mobil, ett kort som du bara använder i dina kontakter med oss. 

Får jag tipspengar? Hur mycket?

Bra tips som leder till publicering kan belönas med tipspeng. Summan varierar beroende på hur stor/viktig nyheten är. Årets bästa insända läsarbild belönas till exempel med drygt 71 717 kronor.

Ska jag skicka originalhandlingar?
Om du vill, men bäst är förstås om du tar kopior och behåller originalen själv. I vissa fall kan vi dock behöva själva originalhandlingarna för vår faktakontroll. Originalhandlingar återlämnas alltid efter publicering om tipsaren så önskar.

Jag tipsade, när kommer jag att höra av er?

Om du lämnar ett nyhetstips kan du räkna med att vi hör av oss snarast. Lämna gärna din mejladress så får du snabbt ett besked om vi vill gå vidare med dina uppgifter eller inte. Vi vinnlägger oss om att ta väl hand om våra tipsare.
Får jag veta hur ni tänker citera mig?

Även om du tipsar oss om en nyhet eller ett missförhållande är det inte alls säkert att vi kommer att citera dig i det färdiga reportaget. Om du vill medverka, anonymt eller med namn och bild, så får du alltid läsa dina egna citat och se i vilket sammanhang de används. Vi försöker att hålla våra tipsare så informerade vi bara kan om hur arbetet med tipsen fortskrider.

 

Ring oss på: 08/738 30 00
Skriv till oss på: Expressen, Grävgruppen, 10516 Stockholm
 

Mejla oss på:
christian.holmen@expressen.se
david.baas@expressen.se
claes.petersson@expressen.se
anna.basen@expressen.se

Grävgruppen


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag