Expressens David Baas och Christian Holmén. Foto: Hanna Jakobson
Expressens David Baas och Christian Holmén. Foto: Hanna Jakobson

Expressen-avslöjande om Avpixlat prisat

Publicerad

De avpixlade Avpixlat och de andra hatsajterna.

I kväll belönades Expressen och Researchgruppen med Guldspaden för sina avslöjanden.

– Vi är glada över att juryn belönar den här publiceringen. Det har varit en väldigt speciell resa att få berätta vilka de anonyma näthatarna är och vilka deras drivkrafter är, säger Expressens grävchef Christian Holmén.

I konkurrens med Aftonbladet och SVT vann Expressen och Researchgruppen i kategorin webb.

Det var i december som Expressen, i en rad publiceringar i både webb och print, granskade näthatet.

– De här hatsajterna utgör i dag en politisk kraft. Den här utmärkelsen ser vi som en bekräftelse på att det också är något som Guldspadejuryn uppfattat och att det är här något som är viktigt att granska, säger Christian Holmén.

”Etablerade personer i samhället”

Det här var femte gången Christian Holmén vann en Guldspade. För reportern David Baas var det andra Guldspaden.

– Det är väldigt hedrande att vinna det här priset. Det visar också att våra satsningar på webben ger tydliga resultat, säger David Baas.

– Den vanliga mytbildningen kring näthatare är att de drivande är unga, arbetslösa män. Men vi kunde visa att många inte stämmer in på den beskrivningen utan är etablerade personer i samhället.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– Det är en samhällsviktig journalistik som nu prisats. Att granska hatsajterna och de anonyma konton som använts för att sprida främlingsfientlighet avslöjade både att SD-politiker låg bakom många av yttrandena och vilka andra som massdistribuerat främlingsfientlighet, säger Thomas Mattsson.

Även Martin Fredriksson från Researchgruppen gläds åt lördagens erkännande:

– För mig personligen betyder det här mycket. För gruppen är det ett kvitto på att vi är på rätt spår. När jag satt med materialet kände jag att det kan bli något stort.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag