"Lyssna på argumenten", uppmanar Johan Beck-Friis, legitimerad veterinär i Sveriges veterinärförbund, i ett öppet brev till jordbruksminister Eskil Erlandsson.
"Lyssna på argumenten", uppmanar Johan Beck-Friis, legitimerad veterinär i Sveriges veterinärförbund, i ett öppet brev till jordbruksminister Eskil Erlandsson.

"En skymf mot djuren"

Publicerad
Uppdaterad
Djurskyddsmyndigheten kartlade djursexhanteringen i Sverige på uppdrag av regeringen.
Men politikerna vägrade lyssna på slutsatserna.
Efter Expressens avslöjande om det hemliga djursexnätverket vädjar Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund nu i ett öppet brev:
- Snälla jordbruksminister Eskil Erlandsson, lyssna på argumenten. Det får inte gå till så som Expressen har visat att det gör, utan att samhället kan ingripa.
Gårdagens Expressen avslöjade en cynisk och förfärande sexhandel med djur i Sverige. Avslöjandet visar att en lagändring är mer angelägen än någonsin.
Redan 2004 skickade flera djurorganisationer ett brev till regeringen om att det klart måste framgå att djur inte får utsättas för sexuella övergrepp. Brevet resulterade i att dåvarande djurskyddsmyndigheten fick utreda frågan. Myndigheten kom fram till att nuvarande djurskyddslag inte räcker för att skydda djuren.
I skrivande stund har ingen förändring av lagen gjorts. Vi som försökt kartlägga djursexhanteringen har förstått att de fall som kommer till myndigheternas kännedom bara är toppen av ett isberg. Att ”koppleriverksamheten” är så välorganiserad som Expressen nu avslöjat var däremot en nyhet även för mig.

De som får betala priset
för den här spekulativa och grovt oetiska hanteringen är som vanligt djuren. Även om inte alla utnyttjade djur får synliga fysiska skador, är det många som far mycket illa psykiskt. Särskilt hundar och mindre sällskapsdjur kan drabbas av obotliga mentala skador vid upprepade tvångssituationer. Oavsett vad zoofilerna själva uppger kan ett ”förhållande” mellan människa och djur aldrig vara jämlikt. Människan har alltid makten och övertaget, och den makten får inte användas till att tillfredställa sina egna sexuella lustar.
Så snälla jordbruksminister Eskil Erlandsson, lyssna på argumenten. Det får inte gå till såsom Expressen har visat att det gör, utan att samhället kan ingripa.

JOHAN BECK-FRIIS
Legitimerad veterinär,
Sveriges veterinärförbund


Mejla till ministern!

Ta chansen och säg vad tycker. Mejla direkt till jordbruksminister Eskil Erlandsson på:
registrator@agriculture.ministry.se
eller ring till jordbruksdepartementet på telefonnummer 08-405 10 00.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag