Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"En skymf mot djuren"

"Lyssna på argumenten", uppmanar Johan Beck-Friis, legitimerad veterinär i Sveriges veterinärförbund, i ett öppet brev till jordbruksminister Eskil Erlandsson.
Djurskyddsmyndigheten kartlade djursexhanteringen i Sverige på uppdrag av regeringen.
Men politikerna vägrade lyssna på slutsatserna.
Efter Expressens avslöjande om det hemliga djursexnätverket vädjar Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund nu i ett öppet brev:
- Snälla jordbruksminister Eskil Erlandsson, lyssna på argumenten. Det får inte gå till så som Expressen har visat att det gör, utan att samhället kan ingripa.
Gårdagens Expressen avslöjade en cynisk och förfärande sexhandel med djur i Sverige. Avslöjandet visar att en lagändring är mer angelägen än någonsin.
Redan 2004 skickade flera djurorganisationer ett brev till regeringen om att det klart måste framgå att djur inte får utsättas för sexuella övergrepp. Brevet resulterade i att dåvarande djurskyddsmyndigheten fick utreda frågan. Myndigheten kom fram till att nuvarande djurskyddslag inte räcker för att skydda djuren.
I skrivande stund har ingen förändring av lagen gjorts. Vi som försökt kartlägga djursexhanteringen har förstått att de fall som kommer till myndigheternas kännedom bara är toppen av ett isberg. Att ”koppleriverksamheten” är så välorganiserad som Expressen nu avslöjat var däremot en nyhet även för mig.

De som får betala priset
för den här spekulativa och grovt oetiska hanteringen är som vanligt djuren. Även om inte alla utnyttjade djur får synliga fysiska skador, är det många som far mycket illa psykiskt. Särskilt hundar och mindre sällskapsdjur kan drabbas av obotliga mentala skador vid upprepade tvångssituationer. Oavsett vad zoofilerna själva uppger kan ett ”förhållande” mellan människa och djur aldrig vara jämlikt. Människan har alltid makten och övertaget, och den makten får inte användas till att tillfredställa sina egna sexuella lustar.
Så snälla jordbruksminister Eskil Erlandsson, lyssna på argumenten. Det får inte gå till såsom Expressen har visat att det gör, utan att samhället kan ingripa.

JOHAN BECK-FRIIS
Legitimerad veterinär,
Sveriges veterinärförbund


Mejla till ministern!

Ta chansen och säg vad tycker. Mejla direkt till jordbruksminister Eskil Erlandsson på:
registrator@agriculture.ministry.se
eller ring till jordbruksdepartementet på telefonnummer 08-405 10 00.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!