VÄGRAR GÅ TILLBAKA. Loubna Arif har tagit dottern Sofia, 3, ur förskolan som drivs av scientologer. Karl-Johan och Diren Englund gjorde samma sak med dottern Ester när han hittade en bok av L. Ron Hubbard bland barnböckerna. Foto: Olle Sporrong
VÄGRAR GÅ TILLBAKA. Loubna Arif har tagit dottern Sofia, 3, ur förskolan som drivs av scientologer. Karl-Johan och Diren Englund gjorde samma sak med dottern Ester när han hittade en bok av L. Ron Hubbard bland barnböckerna. Foto: Olle Sporrong

"Det låg scientolog-material bland barnböckerna"

Publicerad

Fem förskolor i Stockholm drivs av personer inom den kontroversiella scientologirörelsen.

Ledningen för förskolorna har skriftligen lovat politikerna i Stockholms stad att de slutat använda sig av scientologernas pedagogik "Applied Scholastics".

Men nu anklagas förskolorna av flera föräldrar för att ha en dold agenda:

- Det kändes obehagligt, som om de försökte lura oss, säger Karl-Johan Englund, som hittade en undangömd Scientologibok på sin tvååriga dotter Esters dagis.

Scientologikyrkan har drivit förskolor i södra Stockholm i över 30 år. Den senaste av dem öppnade i augusti 2009, vilket gör att scientologerna i dag står bakom fem olika förskolor. De har ända sedan starten drivits efter den speciella och kritiserade pedagogik - "applied scholastics" - som scientologins grundare L. Ron Hubbard hittade på. Men trots den massiva kritik som scientologirörelsen mött över hela världen har förskolorna ingått i den kommunala dagiskön.

Det innebar att föräldrar som tilldelats en plats på någon av förskolorna förlorade sin garantiplats om de tackade nej till att placera sina barn hos scientologerna.

Det här avslöjades av Dagens Nyheter i april 2011, efter att uppretade föräldrar riktade skarp kritik mot dels scientologförskolorna dels mot Stockholms stad.

Lämnade in dokument

Politikerna var inte sena att reagera. Bara ett par veckor efter första larmet beslutade utbildningsnämnden att undanta de fem scientologi-förskolorna från den kommunala kön. Föräldrar hade därmed rätt att säga nej till en placering på någon av de omdebatterade förskolorna.

För Ideella föreningen förskolan Albatross, som driver de fem förskolorna, innebar beslutet risken för en ekonomisk katastrof.

Risken att inte fylla sina förskoleplatser var uppenbar - och föreningen bestämde sig för att agera.

För snart ett år sedan tog de plötsligt avstånd från scientologigrundarens pedagogik som de dittills byggt hela sin verksamhet på.

29 mars 2012 lämnade de in dokument där de garanterar att de helt lämnat "applied scholastics" på alla fem förskolor.

"Byte av inriktning till Traditionell förskolepedagogik" står det i dokumentet till Stockholms stad.

Det räckte för utbildningsförvaltningen, som våren 2012 beslutade att ta tillbaka de fem scientologförskolorna i den kommunala kön.

"I och med att huvudmannen sände in ett formellt beslut från sin sida om att huvudmannen skulle sluta tillämpa den pedagogiska profilen Applied Scholastics och det inte fanns några sakliga grunder att anta att detta inte var sanningsenligt förelåg inga möjligheter att så som reglerna för den gemensamma kön är utformade utestänga huvudmannen från att vara med i den." skriver Christer Blomkvist, enhetschef på utbildningsförvaltningen, i ett mejl till Expressen.

Idéerna styr fortfarande

Men flera föräldrar som det senaste halvåret haft sina barn i någon av de fem förskolorna - i tron att det var vanliga dagis - hävdar att scientologrörelsen och dess pedogogiska idéer fortfarande har ett stort inflytande på förskoleverksamheten. De berättar nu om ilskan och chocken de fick när de upptäckte vad de uppfattar som förskolekoncernens dolda agenda.

När Diren Englund, 35, fick jobb i somras behövde hon och maken Karl-Johan snabbt en dagisplats åt sin tvååriga dotter. De blev lättade och glada när det visade sig att förskolan Måsen i Enskededalen kunde ta emot Ester på direkten.

- Allt var jättebra. Trevlig personal och Ester trivdes, säger Diren Englund.

Undersökte ledningen

Flera av deras bekanta frågade varför de hade dottern på ett "sektdagis", men Karl-Johan och Diren förstod inte vad vännerna menade.

Det ändrades i november förra året, då Karl-Johan plockade upp en barnbok som låg i förskolans kapprum:

- Bakom den låg det en kursbok i applied scholastics. Det stod att kursen var enligt L. Ron Hubbard och han känner jag till väl. Då fattade jag vad det var, säger Karl-Johan Englund.

"Det är obehagligt"

När han började undersöka vilka som stod bakom förskolan insåg han snart att en stor del av både förskolans ledning och personal var aktiva scientologer.

Att förskolan på papperet uppgett att de inte längre använder sig av scientologernas pedagogik ger han inte mycket för.

- Det spelar ingen roll för mig. Det är en täckmantel för scientologikyrkan. För mig är det obehagligt, det är som om jag fick reda på att sicilianska maffian håller i något som jag är involverad i och där jag har mitt barn.

En förälder som vill vara anonym frågade personalen i augusti förra året om förskolan använde sig av scientologernas metodik.

- Men vi fick inga tydliga svar. Det kändes som om de försökte lura in oss i något. Jag blir så förbannad, särskilt när det handlar om barn, säger föräldern.

Loubna Arif, 32, är av samma åsikt. Hennes dotter Sofia, 3, gick på förskolan Måsen i två år, en plats hon fick genom Stockholms stad.

Bekanta till henne nämnde att förskolan drevs av scientologer, men hon förstod inte vad det var förrän i november förra året då Karl-Johan Englund slog larm:

- Jag blev helt chockad. Jag googlade på det på mitt språk och då insåg jag vad det handlade om. Då började jag också se saker som jag inte tänkt på tidigare, som att en i personalen bar en T-shirt med scientologtryck och en annan hade ett halsband med deras symbol, säger Loubna Arif.

"Det är falskt"

Hon försökte fråga en av pedagogerna om förskolan hade kopplingar till någon religion, men fick ett nekande svar:

- Hon sa bara "Nej nej, det är ingenting. Det är en helt vanlig förskola.". Jag tycker det är falskt, de borde tala om vad de står för.

Sofia har fortfarande kvar saker på förskolan men Loubna tänker inte hämta dem:

- Jag vill inte gå tillbaka dit, säger Loubna Arif.

Både Ester och Sofia går i dag på en annan förskola.

Pappa Karl-Johan Englund anser nu att politikerna bör fatta beslut som gör det olagligt för scientologer att driva förskolor:

- Jag tycker våra politiker ska ha kuraget att säga att nu har vi gjort ett fel, nu har vi hört från experter hur knasigt det här är. Men det känns som om de inte inser hur allvarligt det är.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag