"Det låg scientolog-material bland barnböckerna"

VÄGRAR GÅ TILLBAKA. Loubna Arif har tagit dottern Sofia, 3, ur förskolan som drivs av scientologer. Karl-Johan och Diren Englund gjorde samma sak med dottern Ester när han hittade en bok av L. Ron Hubbard bland barnböckerna.
Foto: Olle Sporrong

Fem förskolor i Stockholm drivs av personer inom den kontroversiella scientologirörelsen.

Ledningen för förskolorna har skriftligen lovat politikerna i Stockholms stad att de slutat använda sig av scientologernas pedagogik "Applied Scholastics".

Men nu anklagas förskolorna av flera föräldrar för att ha en dold agenda:

- Det kändes obehagligt, som om de försökte lura oss, säger Karl-Johan Englund, som hittade en undangömd Scientologibok på sin tvååriga dotter Esters dagis.

Scientologikyrkan har drivit förskolor i södra Stockholm i över 30 år. Den senaste av dem öppnade i augusti 2009, vilket gör att scientologerna i dag står bakom fem olika förskolor. De har ända sedan starten drivits efter den speciella och kritiserade pedagogik - "applied scholastics" - som scientologins grundare L. Ron Hubbard hittade på. Men trots den massiva kritik som scientologirörelsen mött över hela världen har förskolorna ingått i den kommunala dagiskön.

Det innebar att föräldrar som tilldelats en plats på någon av förskolorna förlorade sin garantiplats om de tackade nej till att placera sina barn hos scientologerna.

Det här avslöjades av Dagens Nyheter i april 2011, efter att uppretade föräldrar riktade skarp kritik mot dels scientologförskolorna dels mot Stockholms stad.

Lämnade in dokument

Politikerna var inte sena att reagera. Bara ett par veckor efter första larmet beslutade utbildningsnämnden att undanta de fem scientologi-förskolorna från den kommunala kön. Föräldrar hade därmed rätt att säga nej till en placering på någon av de omdebatterade förskolorna.

För Ideella föreningen förskolan Albatross, som driver de fem förskolorna, innebar beslutet risken för en ekonomisk katastrof.

Risken att inte fylla sina förskoleplatser var uppenbar - och föreningen bestämde sig för att agera.

För snart ett år sedan tog de plötsligt avstånd från scientologigrundarens pedagogik som de dittills byggt hela sin verksamhet på.

29 mars 2012 lämnade de in dokument där de garanterar att de helt lämnat "applied scholastics" på alla fem förskolor.

"Byte av inriktning till Traditionell förskolepedagogik" står det i dokumentet till Stockholms stad.

Det räckte för utbildningsförvaltningen, som våren 2012 beslutade att ta tillbaka de fem scientologförskolorna i den kommunala kön.

"I och med att huvudmannen sände in ett formellt beslut från sin sida om att huvudmannen skulle sluta tillämpa den pedagogiska profilen Applied Scholastics och det inte fanns några sakliga grunder att anta att detta inte var sanningsenligt förelåg inga möjligheter att så som reglerna för den gemensamma kön är utformade utestänga huvudmannen från att vara med i den." skriver Christer Blomkvist, enhetschef på utbildningsförvaltningen, i ett mejl till Expressen.

Idéerna styr fortfarande

Men flera föräldrar som det senaste halvåret haft sina barn i någon av de fem förskolorna - i tron att det var vanliga dagis - hävdar att scientologrörelsen och dess pedogogiska idéer fortfarande har ett stort inflytande på förskoleverksamheten. De berättar nu om ilskan och chocken de fick när de upptäckte vad de uppfattar som förskolekoncernens dolda agenda.

När Diren Englund, 35, fick jobb i somras behövde hon och maken Karl-Johan snabbt en dagisplats åt sin tvååriga dotter. De blev lättade och glada när det visade sig att förskolan Måsen i Enskededalen kunde ta emot Ester på direkten.

- Allt var jättebra. Trevlig personal och Ester trivdes, säger Diren Englund.

Undersökte ledningen

Flera av deras bekanta frågade varför de hade dottern på ett "sektdagis", men Karl-Johan och Diren förstod inte vad vännerna menade.

Det ändrades i november förra året, då Karl-Johan plockade upp en barnbok som låg i förskolans kapprum:

- Bakom den låg det en kursbok i applied scholastics. Det stod att kursen var enligt L. Ron Hubbard och han känner jag till väl. Då fattade jag vad det var, säger Karl-Johan Englund.

"Det är obehagligt"

När han började undersöka vilka som stod bakom förskolan insåg han snart att en stor del av både förskolans ledning och personal var aktiva scientologer.

Att förskolan på papperet uppgett att de inte längre använder sig av scientologernas pedagogik ger han inte mycket för.

- Det spelar ingen roll för mig. Det är en täckmantel för scientologikyrkan. För mig är det obehagligt, det är som om jag fick reda på att sicilianska maffian håller i något som jag är involverad i och där jag har mitt barn.

En förälder som vill vara anonym frågade personalen i augusti förra året om förskolan använde sig av scientologernas metodik.

- Men vi fick inga tydliga svar. Det kändes som om de försökte lura in oss i något. Jag blir så förbannad, särskilt när det handlar om barn, säger föräldern.

Loubna Arif, 32, är av samma åsikt. Hennes dotter Sofia, 3, gick på förskolan Måsen i två år, en plats hon fick genom Stockholms stad.

Bekanta till henne nämnde att förskolan drevs av scientologer, men hon förstod inte vad det var förrän i november förra året då Karl-Johan Englund slog larm:

- Jag blev helt chockad. Jag googlade på det på mitt språk och då insåg jag vad det handlade om. Då började jag också se saker som jag inte tänkt på tidigare, som att en i personalen bar en T-shirt med scientologtryck och en annan hade ett halsband med deras symbol, säger Loubna Arif.

"Det är falskt"

Hon försökte fråga en av pedagogerna om förskolan hade kopplingar till någon religion, men fick ett nekande svar:

- Hon sa bara "Nej nej, det är ingenting. Det är en helt vanlig förskola.". Jag tycker det är falskt, de borde tala om vad de står för.

Sofia har fortfarande kvar saker på förskolan men Loubna tänker inte hämta dem:

- Jag vill inte gå tillbaka dit, säger Loubna Arif.

Både Ester och Sofia går i dag på en annan förskola.

Pappa Karl-Johan Englund anser nu att politikerna bör fatta beslut som gör det olagligt för scientologer att driva förskolor:

- Jag tycker våra politiker ska ha kuraget att säga att nu har vi gjort ett fel, nu har vi hört från experter hur knasigt det här är. Men det känns som om de inte inser hur allvarligt det är.

Förskolorna som styrs av scientologer

Pelikanen i Rågsved

Tärnan i Rågsved

Solstugan i Sätra

Sandborgen i Enskede

Svanen i Hägersten

Kändiskyrkan tror på utomjordingar

Nedfrysta människor från rymden

Scientologikyrkans grundare L. Ron Hubbard var från början fantasy-författare. Han utvecklade scientologiläran där han hävdar att Xenu, härskaren över den galaktiska federationen, förde miljarder nerfrysta människor till jorden för 75 miljoner år sedan, la dem runt vulkaner och sprängde dem med kärnvapen.

När Hubbard dog 1986 meddelade scientologikyrkan att han övergett sin fysiska kropp och befann sig "på en planet en galax bort".

Tom Cruise är ledarens nära vän

Scientologerna har ett uttalat mål att locka kändisar till rörelsen för att på så vis få attraktiva dragplåster till organisationen. Det mest kända ansiktet de senaste åren har varit Tom Cruise, som är nära vän med rörelsens ledare David Miscavige.

Andra kända scientologer är skådespelaren John Travolta, skådespelerskorna Juliette Lewis, Priscilla Presley och Kirstie Alley, fotomodellen Peaches Geldof och sångaren Beck.

Hemliga högkvarteret "Gold Base"

I flera årtionden var det bara eliten inom scientologin som kände till organisationens högkvarter "Gold Base" som ligger 15 mil utanför Los Angeles i USA.

På det nära tre kvadratkilometer stora området finns en herrgård värd flera miljoner kronor, swimming pooler och golfbanor. Men enligt uppgifter även fängelseceller där de scientologer som förolämpar ledaren låses in. Hela området är omgärdat av taggtråd och ska bevakas av beväpnade krypskyttar och rörelsedetektorer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.