Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här är Mockfjärdsvapnet

VISADE FEL PLATS. Mockfjärdsrånaren Kari har lett både polis och media till flera olika platser i jakten på den dumpade revolvern. Hösten 1989 visade han Expressen till en plats i Flosjön som polisen senare finkammade utan att hitta någonting. Utredare från Palmegruppen har gång på gång sökt igenom sjöar i Mockfjärdstrakten med metalldetektorer och dykare utan resultat.
Den 27 oktober 1983 klockan 10.25 slog rånarna till mot postkontoret i det lilla samhället Mockfjärd i Dalarna.
Den ena rånaren var beväpnad med pistol och yxa.
Den andre med en Smith & Wesson .357 Magnum.

FAKTA

TYCK TILL: Klicka här och diskutera allt om Palmemordet!

Båda rånarna var maskerade med stickade luvor. Det var avlöningsvecka vid husfabriken Elementhus. Inne på postkontoret fanns ovanligt mycket kontanter. Den enda kunden på postkontoret var den då 61-årige Grabb Gunnar Olsson. Han trodde att det var småpojkar som skämtade och tog tag i revolverpipan och tvingade den nedåt. Revolvern gick av och kulan gick genom och splittrade Grabb Gunnars högra lårben. Grabb Gunnar föll blödande till golvet.

Bytet - 167 000 kronor

Rånarna hoppade över disken och tvingade in en kassörska och föreståndaren i ett rum bakom expeditionen. Innan de flydde hann rånarna tömma kassor och lådor på drygt 167 000 kronor i sedlar av olika valörer. De flydde i en grå Volvo PV 544, årsmodell 1966. Ett 50-tal poliser, beväpnade med kulsprutepistoler och försedda med skottsäkra västar, deltog i spaningarna efter rånarna. Flyktbilen hittades efter några timmar övergiven på en skogsbilväg i närheten av Lillstup, söder om Mockfjärd.

Ingen åtalades

Polisen grep senare flera män som misstänkta för rånet, men bevisen räckte inte för åtal. Grabb Gunnar Olsson blev aldrig helt återställd efter skottskadan. Han är i dag avliden. Rånet mot posten i Mockfjärd preskriberades 1998.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.