MIDDAG. Bland fakturorna finns en middag som hölls i maj 2005 på restaurang Vassa Eggen i Stockholm. Foto: HELEN EDVALL
MIDDAG. Bland fakturorna finns en middag som hölls i maj 2005 på restaurang Vassa Eggen i Stockholm.  Foto: HELEN EDVALL

De festade för skattepengar

Publicerad
Uppdaterad
ÖB:s så kallade värdegrundsprojekt har betalat taxiresor för över 220 000 kronor åt Bi Puranens företag Bikupan.
Men även datorutrustning för 100 000-tals kronor och dyra middagar.
Vid ett tillfälle bjöd Puranen bland annat Försvarsmaktens blivande informationsdirektör Staffan Dopping på champagne - och lät sedan skattebetalarna stå för notan.
Expressen har granskat vad försvarsmakten, och därmed också skattebetalarna, fått betala för att anlita Bi Puranen och hennes bolag Bikupan AB. Puranen har lett försvarets jätteprojekt om så kallad värdegrund sedan 2004. Slutnotan har tills i dag landat på 101,2 miljoner kronor.
Men forskningsprojektet som ÖB Håkan Syrén och försvarets fackförbund vill använda för att ändra försvarets cirka 15 000 anställdas attityder rymmer mer än forskning.
Bland fakturorna finns en middag som hölls i maj 2005 på restaurang Vassa Eggen i Stockholm. Bi Puranen hade bjudit in Staffan Dopping tillsammans med en hög chef från försvarets personalstab.


Bjöd på vin, mat och champagne

Temat för middagsmötet var "civil chefsutveckling".
Puranen bjöd sina tre gäster på vin, god mat men också var sitt glas champagne. Notan gick på 3 939 kronor.
Staffan Dopping blev senare samma år utnämnd till informationsdirektör i försvarsmakten. Han blev då en av ÖB:s närmaste män och en del av försvarsmaktsledningen.
Om chefen från personalstaben hade tagit champagnenotan skulle den aldrig gått igenom eftersom försvarets representations- bestämmelser är strikta - ingen alkohol tillåts utom möjligen ett glas vin.
Men i slutänden fick försvarsmakten ta champagnenotan. Puranen fakturerade middagen som en del av värdegrundsprojektet och fick den godkänd.
En ständigt återkommande kostnad i projektet är en stor mängd fakturor från taxibolag. En genomgång av taxiresorna visar att Bi Puranen och hennes personal tagit taxi för cirka 220 000 kronor sedan 2005.
Ofta har det varit resor från kontoret på Tegnérgatan 15 på förmiddagar, eftermiddagar men också vid några tillfällen sent på kvällen.


Stått för matkostnaderna

Eftersom Bikupans arbete till viss del bestått av att resa till förband i olika delar av landet har försvarsmakten också stått för personalens matkostnader när de vistats utanför Stockholm.
I november förra året gjorde Puranens make Peter Welander en resa till Luleå.
Welander beslöt under den här resan att han och en annan person skulle äta en middag på Cooks krog i Luleå. De åt kött från Black Angus samt kantareller, havskräftssoppa, öl och vin. Notan gick på 1067 kronor. Den skickade Bikupan senare in till försvarsmakten.
Expressen sökte i går Bi Puranen för en kommentar men hon var oanträffbar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag