De avslöjades i Stasis arkiv

Publicerad
Uppdaterad

Känd journalist

1) Kodnamn König. Man född 1923. Tidigare känd journalist. Erkände i förhör hos Säpo 1994 att han haft uppdrag för Stasi, men hävdade att de bara riktat sig mot Västtyskland. Nya uppgifter visar att han bland annat rapporterade från Socialdemokratins innersta kretsar.
"Åren 1978 till 87 sände han kontinuerligt rapporter till Östberlin".

Exportchef

2) Kodnamn Gerlach. Man född 1935. Exportchef på större svensk läkemedelsindustri. Erkände i Säpoförhör 2000 att han haft uppdrag för Stasi och att han tagit emot pengar, men vägrade berätta vad han lämnat ut för information.
"Möten med Stasiofficerare hade företrädesvis ägt rum i DDR i samband med handelsmässor".

Erkände i förhör

3) Kodnamn Angelica Karsten. Kvinna född -41 i DDR. Erkände 1994 i Säpoförhör att hon lämnat uppgifter om rutiner vid färjetransporter Sassnitz-Trelleborg, om svensk detaljhandel och om grannar och sin man till Stasi.
"Msf (Stasi) utnyttjade hennes möjligheter som servitris på en motorvägsrestaurang att ta kontakter med svenska män".

Erkände uppdrag

4) Kodnamn Lego. Man född -45. Värvades av Stasi 1985 enligt tidigare hemliga Stasidokument. Lämnade uppgifter av ekonomiska skäl 1985-87. Erkände i polisförhör uppdrag för Stasi. Uppgav att det främst gällt personer i Västtyskland. Nya dokument visar att han rapporterade om också svenska förhållanden.
"Rapporterna handlar om hemligt internt material rörande datasystem och mjukvara för militärteknik."

Sekreterare

5) Kodnamn Nya Fyra. Kvinna född -39. Sekreterare vid en större mässa. Lämnade under fem år dokument och information av teknisk natur till Stasi. Enligt Stasis bedömning gav hennes rapporter "ytterst hemlig och värdefull information".
"Ett typiskt fall av Romeo-förförelsestrategi".

33 rapporter

6) Kodnamn Polar. Man född -38. Säpo lade ner utredningen mot honom. Nya uppgifter från Stasiarkivet visar att han opererade i Sverige fram till februari 1989. 33 spionrapporter handlar om svensk militär spetsteknik, kopplingskretsa för språksyntes, kylsystem för sensorer med mera.
"Man (Säpo) valde att sätta tilltro till hans egna försäkringar."

Bilmontör

7) Kodnamn Mobil. Man född -59 i DDR. Arbetade som bilmontör i södra Sverige. Nekade i Säpoförhör till Stasikontakter. Nya dokument från Stasiarkivet avslöjar att han värvades som Stasimedarbetare för inslussning i ett västland. 14 rapporter från Mobil handlar om arbetsförmedlingen, skolmyndigheter, utlänningsärenden och skattemyndigheten.
"Klart är (...) att de på konspirativt sätt i hemlighet systematiskt skaffat information om svenska myndigheters rutiner".

23 rapporter

8) Kodnamn Lindholm. Kvinna född -54 i DDR. Arbetade inom omsorgsförvaltning. Nekade i Säpoförhör till Stasikontakter. Nya dokument från Statsiarkivet avslöjar att hon skickat 23 spionrapporter om hur Västtyskland och Sverige hanterade dataregistreringar av medborgare. Sista rapporten lämnades i april 1987.
"Hennes ledningsofficer bedömde henne som tillförlitlig".

Scb-tekniker

9) Kodnamn Piko. Man född -60. Tekniker vid Statistiska centralbyrån. Förnekade Stasikontakt i Säpoförhör. Dokument från Stasiarkivet visar dock att han var registrerad som IM, informell medarbetare vid Stasi. Hade beteckningen HP, huvudperson, som visar att han ansågs vara viktig.
"I Stasiarkivet finns Pikos IM-akt, som visar klart belagd agentverksamhet för DDR i Sverige."

Försvarsrapporter

10) Kodnamn Klaus Schultz. Man född -47. Misstänktes för spioneribrott under nio år. Dokument i Stasis arkiv visar att han rapporterade om svenskt försvar, DDR-flyktingar, svenska och danska nyckelpersoners personliga och politiska åsikter.
"Han hade också haft en täckadress och försetts av HV A med utrustning för hemlig skrift".

Lärare

11) Kodnamn Tourist. Kvinna född -48. Lärare från Södra Sverige. Värvad 1971 av sin make ("Kodnamn Klaus Schultz"). Dokument i Stasiarkivet visar att hon rapporterade bland annat om flygflottiljer och militära anläggningar.
"I januari 2002 beslutade chefsåklagare Olle Montan att deras brott var att betrakta som preskriberat".

Präst

12) Kodnamn Thomas. Man född -44. Pensionerad präst i en svensk församling. Enligt Säpos utredning hade Thomas som student en avgörande roll i avslöjandet av regimkritiska studenter i DDR. 1971 slog försvarsstaben i Stockholm larm om att Thomas misstänktes för kontakt med Stasi. Enligt uppgifter ur Stasis centralarkiv ska Thomas ha fått uppdraget att av "operativa skäl" bege sig till "det kapitalistiska utlandet".
"Fallet Thomas kan vara ett mönsterexempel på hur en ung människa mycket tidigt tas omhand av Stasi, "byggs upp" (...) för att därefter slussas över till väst för nya uppdrag".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag