Arne Lemberg, till höger, reste med Karl Bergman till Uganda 1979. Båda sköts ihjäl av Idi Amins soldater. Foto: Kenneth Jonasson
Arne Lemberg, till höger, reste med Karl Bergman till Uganda 1979. Båda sköts ihjäl av Idi Amins soldater. Foto: Kenneth Jonasson

"De åkte till Sovjets ambassad och hämtade champagne"

Publicerad
Uppdaterad
Jan Guillou har ofta sagt att reportern Arne Lemberg var en av hans förebilder.
Inte så konstigt att de var nära kompisar - de hade en sak ihop.
- När det var fest på Fib-Aktuellt åkte Guillou och Lemberg till Sovjets ambassad och hämtade gratis champagne och vodka, säger förre chefredaktören Janne Törnqvist.
Och först nu har Jan Guillou fått veta att det var hans bäste kompis Arne Lemberg - död sedan 1979 - som larmade Säpo om hans kontakter med KGB.
Jan Guillou och Arne Lemberg jobbade tillsammans på veckotidningen Fib-Aktuellt och blev goda vänner.
Efter en tid sökte Säpo upp både chefredaktören Rune Ernestad och personalchefen Bertil Ström och förklarade att Guillou och Lemberg var föremål för en utredning.

"Mitt livs dumhet"

Janne Törnqvist, som senare blev chefredaktör för tidningen, säger:
- Jag undersökte saken och frågade både Ernestad och Ström om saken. Det visade sig bland annat att Jan Guillou och Arne Lemberg brukade sätta sig i en taxi och hämta champagne och vodka gratis på Sovjets ambassad när "Fibban" skulle ha fest.
- Jag kände Arne Lemberg väl och frågade honom senare vad Säpoutredningen handlade om, och han svarade, att "det här är mitt livs dumhet, jag vill absolut inte säga något om det."
Nu visar Säpos gamla protokoll att Arne Lemberg, i förhör med Säpo, anmälde sin kamrat Jan Guillou för kontakterna med Sovjets ambassad.
- Jag tror att Arne Lemberg var lika mycket involverad som Jan Guillou. På något sätt var de inblandade i något som stred mot lagen, men jag tror inte att det var så allvarligt - kanske ett sätt för KGB att knyta dem närmare sig, säger Janne Törnqvist.

Sköts omedelbart

Säpos utredning av de två journalisterna ledde aldrig till åtal.
Arne Lemberg började så småningom på Expressen, där han snabbt blev en av de bästa reportrarna. Hans signum var hans stora idérikedom - i kombination av att han var totalt orädd.
Det blev också hans död. 1979 reste Arne Lemberg med Karl Bergman på Svenska Dagbladet till Uganda, där Idi Amin härskade.
När de klev i land på Victoriasjöns strand blev båda omedelbart skjutna av Amins soldater i tron att de tillhörde fienden Tanzania.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag