CIA-planen landade i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
OPERATION PÅ ARLANDA. Det anmerikanska statliga flygplanet servades under mellanlandning på Arlanda av spanare utsända av försvarsmakten.
Foto: Stefan Söderström

Göran Perssons regering visste att USA använde Sverige som transitland vid hemliga och olagliga flygtransporter av fängslade misstänkta terrorister. Men valde att hemlighålla det. Expressen kan i dag avslöja att den svenska försvars-makten 2005 genomförde en hemlig spaningsoperation på Arlanda mot ett statligt amerikanskt flygplan. Spanare upptäckte att det misstänkta CIA-planet var fyllt med fastkedjade fångar med svarta huvor.  

- Vi har undersökt planet, bekräftar Roger Magnergård, presschef på Försvarsmakten.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s globala flygtransporter har av kritiker döpts till "tortyrflighterna". Fångtransporter har fördömts av Amnesty, EU-parlamentet och en rad människorättsorganisationer.

 Officiellt har Göran Perssons regering aldrig medgett att man haft någon egen kunskap om att USA använt Sverige som transitland vid de kritiserade flygtransporterna till hemliga CIA-fängelser.

Militär operation

 Enda kända CIA-planet som landat i Sverige fram tills nu är det som TV4 avslöjade i maj 2004. Det planet landade på Bromma 2001 och hämtade två asylsökande egyptier. De fördes till Egypten av maskerade CIA-agenter och utsattes senare för tortyr.

 Den svenska militära operationen mot det misstänkta CIA-planet på Arlanda visar att den socialdemokratiska regeringen året efteråt visste att nya fångtransporter skedde via Sverige.

 -  Uppdraget att genomföra den här spaningsoperationen kom från Försvarsdepartementet till Försvarsmakten, uppger Expressens källa.

Bekräftas av försvaret

 Försvarsmakten valde i går att officiellt bekräfta för Expressen att operationen mot det amerikanska planet ägt rum.

 -  Vi har undersökt planet, men lämnar inga andra  kommentarer, säger Roger Magnergård, presschef på Försvarsmakten.

 Försvarsdepartementet visste i förväg att en misstänkt fångtransport var på väg från USA mot Sverige och gav order till Försvarsmaktens insatsstab att spana mot planet när det landade på Arlanda.

 -  Syftet var att bekräfta om det var så att CIA förde ut människor mot deras vilja från USA mot någon annan destination. Om man kunde bekräfta det så skulle man vidta diplomatiskt arbete för att få stopp på dom här transporterna genom Sverige, uppger en av Expressens källor inom försvarsmakten.

 Flera av varandra oberoende källor bekräftar hur det gick till när den hemligstämplade operation genomfördes.

 Försvarsmaktens dåvarande insatschef, generallöjtnant Jan Jonsson var ansvarig. Han fick uppdraget direkt av försvarsdepartementet.

Väldigt få fick information

 Kunskapen om spaningsoperationen hölls inom en mycket liten krets.

 - Jan Jonsson gav uppgiften att genomföra det här  till Stockholms regionala militära säkerhetstjänst , säger en av Expressens källor. 

 Spaningen mot flygplanet utfördes av spanare utsända av Försvarsmakten förklädda till civil servicepersonal.

 -  Det är sådan personal som till exempel tankar flygplan och tömmer toaletter, säger Expressens källa.

 Operationen blev en framgång. Misstankarna bekräftades.

 -  Av det man fick se inne i planet kunde man dra slutsatsen att detta var en fångtransport. Fångarna hade huvor och kunde inte röra sig, uppger Expressens källa.

Hemlligt fängelse

 Planet med fångarna lyfte senare mot sin slutdestination, sannolikt något av CIA:s ökända och hemliga utländska fängelser.

 Samma källor bekräftar att resultatet av spaningen mot det statliga amerikanska flygplanet rapporterades vidare till försvarsdepartementet, som då leddes av försvarsminister Leni Björklund.

Ingen protest från Persson

 Svenska regeringen riktade aldrig några kända formella protester till USA. 

 Göran Perssons regering har heller aldrig medgett att man haft så detaljerad information om de illegala fångtransporterna.

 Generallöjtnant Jan Jonsson, som numera är pensionerad, vill inte kommentera Expressens uppgifter.

 -  Jag avböjer och hänvisar till regeringskansliet, säger Jan Jonsson.

 Dåvarande försvarsminister Leni Björklund (S) säger att hon inte minns. 

 Robert B. Hilton talesman på amerikanska ambassaden i Stockholm säger att ambassaden inte har några kommentarer till uppgifterna om fångtransporten.
Expressen rättar: I en tidigare version av texten hade presschefen på Försvarsmakten fått sitt namn felstavat. Han heter Roger Magnergård och inget annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.