Bratt till ny attack mot Guillou

Publicerad
Uppdaterad
NYKÖPING. IB-avslöjaren Peter Bratt reagerar starkt på uppgifterna att den forne vännen Guillou varit agent åt KGB. Efter Expressens avslöjande går han till ny attack mot Guillou.
- Det är klart att jag är förvånad, för det är så dumt, säger Bratt till Expressen.
När journalisten Peter Bratt, som tillsammans med Jan Guillou avslöjade IB-affären 1973, sent i går natt landade på Skavsta flygplats utanför Nyköping möttes han av Expressens KGB-avslöjande.
Bratt säger att han då inte anade att hans kollega och vän Jan Guillou hade kontakter med KGB och utförde tjänster mot betalning åt dem.
- Det är klart att jag är förvånad för det är så dumt, men samtidigt går det i linje med hur han hållit på. Han har en moral för sig själv, säger Bratt.

Flera oförenliga roller

Bratt pekar på att Guillou hade flera oförenliga roller.
- Han jobbade utan att tala om det för nån åt Säpo, han jobbade utan att tala om det för nån åt KGB, samtidigt som han var med och byggde upp Folket i Bild/Kulturfront - och hade kontakt med Socialdemokraterna.
- Jan Myrdal skulle aldrig ha tagit in honom i Folket i Bild samtidigt som han visste att Guillou lämnar uppgifter till KGB.
För Peter Bratt är det inte avgörande vilka uppgifter som Guillou säger sig ha gett KGB.
- Han kan säga vad han vill om att han inte lämnat några uppgifter i sak. Jag tycker att det är allvarligt nog.

"Golbög"

Efter IB-avslöjandet kom Guillou och Bratt på kant med varandra rejält. Guillou har anklagat Bratt för att ha angett honom i polisförhör i brottsutredningen efter avslöjandet.
I sina nyutkomna memoarer "Ordets makt och vanmakt" kallar Guillou sin gamla kollega för "golbög".
Förändrar KGB-avslöjandet din bild av Guillou?
- Det snarare förstärker den.
Vilken bild förstärks?
- Av en hänsynslös människa som ställer sig själv ovanför oss, nån sorts övermänniskomoral.

Kunde förstört allt

Bratt tror att konsekvenserna av rättegången efter IB-affären blivit annorlunda om det här blivit känt då.
- Hade det här kommit fram då hade han ju faktiskt varit spion. Då hade det förstört alltihop, förstört för Folket i Bild, förstört för hela saken.
Gry Forssell på genrepet inför "Körslaget" på lördagen. Hon berättar för Expressen.se om ridolyckan: "Jag hade tur." Foto: Roger Vikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag