Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borta: 28 miljoner

SKATTEBETALARNA KAN VARA BLÅSTA. Söderledstunneln i centrala Stockholm öppnades i november i fjol efter en genomgripande renovering som kostat skattebetalarna en och en halv miljard kronor. Den sista etappen av arbetet 2011 kostade cirka 250 miljoner. Nu avslöjas att skattebetalarna kan ha blåsts på nästan 28 miljoner av kriminella under byggprojektet. Foto: Nils Petter Nilsson

En misstänkt korruptionshärva skakar Stockholms stad.

Expressen kan i dag avslöja att nästan 28 miljoner kronor försvunnit genom misstänkt grov ekonomisk brottslighet när Söderledstunneln renoverades i fjol.

En chef på Stockholms stad är avstängd från sin tjänst och två företagare i Mellansverige har delgivits misstanke om grovt bedrägeri och skattebrott.

- Det är mycket allvarligt, säger Lars Jolerus, avdelningschef på Trafikkontoret.

Utredningen

Den misstänkta kuppen mot Stockholms stad beskrivs i detalj i polisens och åklagarens utredning. Byggdirektören hade ett stort inflytande på renoveringen av Södertunneln. Myndigheternas kartläggning visar hur han misstänks för att med hjälp av falska och uppblåsta fakturor ha slussat miljoner från Stockholms stad, via flera led av underentreprenörer, till sitt eget och sin hustrus privata bankkonton.

1500 meter lång tunnel

Den cirka 1 500 meter långa Söderledstunneln i Stockholm öppnades den 28 november 2011 efter fem månaders renoveringsarbeten.

Tunneln är nu moderniserad och konstruktionen beräknas hålla uppemot 80 år.

25 500 meter kabelrör har installerats för att få plats med sex mil kabel. 800-900 nya armaturer har monterats. 44 stycken impulsfläktar har installerats. 16 stycken nödtelefoner har installerats tillsammans med nytt ställverk.

Arbetet bedrevs i treskift, dygnet runt. Arbetsinsatsen under avstängningstiden på fem månader motsvarade 50 personer som arbetar heltid ett helt år.

Källa: Stockholms stad

Söderledstunneln öppnades i november i fjol efter flera år av omfattande och dyra renoveringar.

Sammanlagt har arbetena kostat en och en halv miljard kronor.

Den sista etappen utfördes under 2011 då bland annat 730 nya betongelement sattes upp till en kostnad om totalt 250 miljoner kronor.

Men Expressen kan i dag avslöja att Stockholms stad, enligt skatteverket och åklagare, blåsts på minst 27,7 miljoner kronor med hjälp av falska fakturor under byggarbetet.

"Skickade hem honom i juni"

Lars Jolerus, avdelningschef på Trafikkontoret i Stockholm, bekräftar att en person i ledande ställning på Trafikkontoret stängts av från jobbet medan utredningen pågår.

- Vi skickade hem honom i juni efter att vi fått information från skatteverket, säger Jolerus till Expressen.

Enligt Lars Jolerus var det skatteverket som slog larm om den misstänkta mångmiljonkuppen mot Stockholm. Detta efter att skatteverket granskat några av företagen som deltagit i renoveringen av Söderledstunneln.

- Trafikkontoret har egna utredningar som pågår och vi har anlitat externa revisorer som hjälper oss med det. Vi går igenom hela projektet, säger Jolerus.

Enligt uppgifter till Expressen har skatteverket hittat misstänkta bluffakturor till ett värde om sammanlagt 27,7 miljoner kronor.

Summan bekräftas av att tingsrätten beslutat om kvarstad på tillgångar motsvarande 27,7 miljoner kronor hos en av de misstänkta företagarna.

Hade en ledande roll

Företagaren hade en ledande roll i tunnelrenoveringen och kunde, enligt polisutredningen, påverka attestering av fakturor i mångmiljonprojektet.

I åklagarens begäran om kvarstad står att företagaren "arbetat som konsult" i tunnelprojektet, men att han genom sin roll "för Trafikkontoret bort ha sin lojalitet hos staden".

I stället såg han, enligt skatteverkets och polisens utredning, till att miljonerna med hjälp av falska och uppblåsta fakturor och via en annan underentreprenörs bolag till sist landade på hans eget och hustruns privata bankkonton.

- Man blir inte glad när man upptäcker att det kan finnas ekonomisk brottslighet, säger Lars Jolerus på Trafikkontoret.

Hur kommer det sig att Stockholms stad inte upptäckte det här?

- Jag tror att vi hade upptäckt det förr eller senare eftersom slutregleringen för arbetena inte är gjord än.

- Men det är ändå bedrövligt att det kanske kommit så långt att vi fått falska fakturor.

VD för företag i Mellansverige

Polisutredningen av det misstänkta mångmiljonbedrägeriet mot Stockholms stad leds av åklagarmyndigheten i Örebro.

Den huvudmisstänkte företagaren - som slussade 27,7 miljoner kronor till sitt och hustruns privata konton - är VD för ett företag inom byggsektorn i Mellan­sverige.

Han bekräftar för Expressen att han delgivits misstanke om brott, men säger att han förnekar allt.

- Det är nån utredning och jag vet inte mer om det.

Under kvarstadsförhandlingen i tingsrätten hävdade han dock att miljonerna egentligen var privata lån.

En annan VD för ett företag i byggsektorn har delgivits misstanke om grovt skattebrott och bokföringsbrott. Han ska ha hjälpt till vid det misstänkta mång­miljonbedrägeriet. Han säger till Expressen att han inte har några kommentarer.

- Jag vill inte uttala mig alls.

"Pågår en förundersökning"

Den chef på Stockholms stads trafikkontor som stängts av under utredningen svarar hemma när Expressen ringer. Han konstaterar att han inte delgivits misstankar om något brott.

- Jag hänvisar till presstjänsten på trafikkontoret. Det pågår en förundersökning och jag har inga kommentarer i dag till det hela, säger han.