Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidrag: 120 000 - men bor i Stockholm

FåR 10 000 I MåNADEN. Migrationsminister Tobias Billström får bidrag för att täcka levnadskostnader på grund av dubbel bosättning. Men han bor med sin familj i Stockholm. "Min huvudsakliga bostadsort är Malmö", säger Tobias Billström, 35, till Expressen.
Foto: Cornelia Nordström
Migrationsminister Tobias Billström (M) får över 120 000 kronor varje år i bidrag för en lägenhet han sällan bor i. Samtidigt som skattebetalarna står för ministerns extrabostad kan han göra ett storklipp när den ombildas till bostadsrätt.
- Jag har full förståelse för att de som inte har nåt hopp om att få en bostad blir vansinnigt förbannade, säger Carina Moberg, Socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor.

FAKTA

GÖRAN PERSSONS BOSTADSKLIPP – SLAPP BETALA 600 000


* 2003 avslöjades att dåvarande statsminister Göran Persson (S) – på
liknande sätt som Tobias Billström nu – fått ersättning för dubbel bostad för en lägenhet i Malmö som han knappt bodde i men fortsatt vara folkbokförd i.
* 2007 avslöjades också att Persson genom åren sluppit betala cirka 600 000 kronor i hyra till staten för statsministerbostaden Sagerska huset eftersom han uppgett en annan permanentbostad – den i
Malmö där han vistades sparsamt.

Migrationsminister Tobias Billström behöver inte oroa sig för vem som betalar hyran på cirka 4500 kronor i månaden för hans lägenhet i Malmö.
Varje månad kan Billström inkassera över 10 000 kronor före skatt för "dubbelhyra/logikostnad". Dessutom får han så kallad avlöningsförstärkning som är tänkt att "täcka ökade levnadskostnader på grund av den dubbla bosättningen utöver själva boendekostnaden".

"Är min lägenhet"

Pengarna får ministern för att han har kvar sin lägenhet i Malmö samtidigt som han jobbar i Stockholm.
- Min huvudsakliga bostadsort är Malmö, säger Tobias Billström, 35, till Expressen.
- Det är min lägenhet. Det är jag som bor där och enbart jag som bor där.
Men ministern bor huvudsakligen inte i Malmö. Han bor tillsammans med sin fru och deras tre månader gamla dotter i Stockholm.

Skickades till Stockholm

Till och med för regeringskansliets förvaltningsavdelning är Stockholmsadressen ministerns huvudadress.
När de fattade sitt beslut om bostadsbidraget skickade de en kopia till Stockholmsadressen och inte till vad ministern kallar sin "huvudsakliga bostadsort" Malmö. Trots det får han alltså över 120000 kronor varje år från skattebetalarna för att hålla fast vid en lägenhet som han bara besöker då och då.
Exakt hur ofta Billström bor i sin Malmölägenhet vill han inte svara på - trots upprepade frågor från Expressen.
- Det skiftar från månad till månad, vecka till vecka. Det är naturligt med tanke på att det är helt omöjligt att avgöra var man landar, vilken flygplats, säger han och pekar bland annat på resorna till och från Bryssel.
Samtidigt som Billström låter skattebetalarna ta notan för extrabostaden kan den på sikt bli ett ekonomiskt storklipp.
En intresseanmälan om att ombilda fastigheten till bostadsrätter är inlämnad och då kan lägenheten - en tvåa på 57 kvadratmeter i ett av de trendigare områdena i centrala Malmö - säljas vidare.

Persson gjorde likadant

Tobias Billström är intresserad av att få sin hyresrätt ombildad till bostadsrätt.
- Vi vet inte när det kommer att bli bostadsrätter, säger Billström.
För några år sedan avslöjades att dåvarande statsminister Göran Persson - på liknande sätt som Billström nu - fått ersättning för dubbel bostad för en Malmöbostad som han knappt bodde i. Göran Persson fick då stark kritik för sitt bostadsklipp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.