Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avslöjandet om Maria Borelius

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Christian Holmén leder Expressens grävgrupp. Här är hans dagbok om tidningens arbete med Borelius-skandalen - dag för dag.

Expressen fick Guldspaden 2006 i klassen stor tidning för att "genom ett klassiskt grävarbete - i skarp konkurrens med både nya och traditionella medier - övertygande ha dokumenterat den verklighet som en nybakad minister velat dölja". 

Här är reportrarnas dagbok om tidningens arbete med Borelius-skandalen - dag för dag.

Lördagen den 7 oktober:

 Det börjar med en enkät bland de nyutsedda ministrarna i Svenska Dagbladet.

 Handelsminister Maria Borelius erkänner där att hon under 1990-talet periodvis använt sig av svart barnvakt och städhjälp. Hon förklarar det med att hon då inte hade råd att betala vita löner. 

 - Det var i olika omgångar under 90-talet. Det kändes tråkigt att göra det, men jag hade inte råd och det fanns inga i min närhet som kunde ställa upp gratis, förklarar handelsministern.

 Verkligen? Vi hade dagarna innan gått igenom handelsministerns förflutna i konkursade TV-projektet Kunskapskanalen. Tidigare anställda och samarbetspartner hade berättat om Maria Borelius och hennes dåvarande kompanjon, nuvarande programchefen på SVT Annie Wegelius. Deras vittnesmål stämde dåligt ihop med bilden av småbarnsmammor som tvingas vända på slantarna för att få ekonomin att gå ihop.

 En koll i folkbokföringen visa att handelsministern bor i en villa i fashionabla Stockholmsförorten Djursholm. Några snabba slagningar i Affärsdata och Presstext visar också att Maria Borelius sambo Greger Larsson, pappan till familjens fyra barn, under 90-talet hade ett direktörsjobb inom MTG-koncernen och var hög chef på SBS, som bland annat äger Kanal 5.

 - Var det verkligen för dyrt för er att betala vitt, frågar Expressens reporter Kassem Hamadé när han träffar Maria Borelius på trappan till Haga slott under eftermiddagen.

 - Det var som jag tyckte då, ja, vidhåller handelsministern.

 När Kassem Hamadé undrar om inte barnens pappa med sin position inom MTG hade råd med barnflicka så avbryter Borelius pressekreterare intervjun. Några fler intervjutillfällen den här dagen blir det inte.

 - Ska ni verkligen skriva om det här, undrar pressekreteraren.

 Artikeln som Kassem Hamadé lämnar på kvällen för publicering dagen efter inleds:

 ”Handelsminister Maria Borelius ansåg att hon "inte hade råd" att betala för vit städhjälp. Familjen bodde då i en villa i Djursholm. Borelius drev ett eget företag och barnens pappa hade vd-jobb inom Stenbecks MTG-koncern.”

Söndagen den 8 oktober:

 Diskuterar med editionschefen vad man kan göra för att ytterligare kontrollera handelsministerns uppgifter. Föreslår att någon på redaktionen ska kolla med Kungliga bibliotekets magasin, som sparar alla tryckta skrifter. Där finns taxeringskalendrarna för de här åren.

 Reportern Anna Wahlgren åker till KB och försöker få ut dem för att kolla exakt hur mycket paret Borelius/Larsson tjänade under 1990-talet. Hon möts av beskedet att magasinet inte är tillgängligt på helgerna. Det är inte mycket att göra. De relevanta uppgifter om familjens ekonomi som finns i tillgängliga databaser har vi redan publicerat. Vi får vänta till måndag morgon.

Måndagen den 9 oktober:

 Vi har kort planeringsmöte på redaktionen. Researchavdelningens Peter Thunborg och Tomas Carlsson har redan på morgonen ringt och beställt paret Borelius/Larssons deklarationer för hela 1990-talet. Dessutom tar de fram familjens fastighetsinnehav och bolag.

 11.50 på förmiddagen kommer faxet från skatteverket.

 Dokumenten visar att under de år 1990-talet som familjen Borelius/Larsson betalade sina barnflickor svarta pengar tjänade Greger Larsson totalt 12,9 miljoner kronor.

 Maria Borelius tjänade mellan åren 1990 och 1999 sammanlagt 3,8 miljoner kronor.

 Tillsammans tjänade paret Borelius/Larsson alltså drygt 16,7 miljoner kronor under 1990-talet.

 Samtidigt bodde de i ett hus de fått av handelsministerns far. Inga räntor på huslån tyngde alltså familjens ekonomi under de år då de enligt handelsministern själv inte hade råd att betala skatter och sociala avgifter för sina barnflickor.

 Familjen Borelius/Larsson deklarerade dessutom 1996 för en förmögenhet på 3,2 miljoner kronor. 1999 var familjens beskattningsbara förmögenhet uppe i drygt fyra miljoner kronor.

 Maria Borelius själv vill inte prata mer med pressen om detta, hälsar pressekreterare Markus Sjöqvist.

 Efter att ha förmedlat våra frågor till handelsministern ringer han upp med hennes besked:

 - De har helt separat ekonomi och har alltid haft det. Den här utgiften var något hon skulle klara av med sin egen lön.

 * Trots att de fick fyra barn tillsammans?

 - Ja.

 * Och bodde tillsammans?

 - Ja.

 * Deras ekonomi har ju inte varit mer separerad än att de tillsammans köpt huset där de bor?

 Efter nytt samråd med handelsministern ringer Markus Sjöqvist tillbaka med beskedet:

 - De har i allt väsentligt separerad ekonomi, förutom vad gäller huset.

Tisdagen den 10 oktober

 Borelius inkomster - och hennes förklaringar - är redan på morgonen på väg att bli en ”affär”.

 Alla sajterna, TT och Text-TV refererar artikeln och handelsministerns förklaringar. Jag tänker att det är bra märkligt att ingen annan redaktion kommit sig för att göra den enkla kollen, särskilt efter vår artikel i söndagstidningen.

 Just i dag håller statsminister Fredrik Reinfeldt den allra första lunchen för sin nya regering på Rosenbad.

 Maria Borelius tar bakvägen in. Hennes ansikte avslöjar inget när hon går rakt förbi de insläppta fotograferna utan att titta upp.

 Presskonferensen med Fredrik Reinfeldt efteråt är kaotisk. Det handlar nästan uteslutande om Maria Borelius uttalanden:

 - Det är klart att det inte är en bra förklaring, säger Fredrik Reinfeldt.

 - Vanliga medborgare tycker att det låter väldigt konstigt.

 Moderaternas presstjänst verkar bryta ihop. Borelius pressekreterare går inte att nå. Under kvällen verkar varenda pressekreterare i regeringen ha stängt av sin mobil. Vi är tvungna att åka hem till handelsministerns villa i Djursholm för att hon ska få en chans att kommentera statsministerns uttalanden:

 Maria Borelius möter reportern Micke Ölander ute på trappan. Hon har en kopp te i handen och ser väldigt trött ut. Det går inte ens att föreställa sig hur hon mår.

 - Han har inte sagt något till mig, säger handelsministern om sin chefs ljumma stöd i TV-sändningarna under kvällen.

 Om sina uttalanden kvällen innan säger hon:

 - Jag kan förstå att det verkar supercorny.

 Tisdag kväll får jag mejl om att en socialdemokratisk bloggare, Magnus Ljungkvist, som är pressekreterare för socialdemokraterna i Stockholms läns landsting, precis som Expressen beställde ut inkomstuppgifterna för Maria Borelius måndag morgon, och att han la ut dem på sin blogg redan på förmiddagen.

 Jag letar upp bloggen och ser att Ljungkvist där berättar hur han senare under måndagen, efter att ha läst i Expressen att Greger Larsson jobbat som Stenbeckdirektör, också begärt ut Larssons inkomstuppgifter och publicerat dem på sin blogg, vilket varken vi eller någon annan redaktion sett.

 Inte särskilt överraskande. Är mer förvånad över att inte fler, bloggare eller etablerade medier, gjorde den enkla kontrollen.

 Flera reportrar försöker under dagen spåra någon av handelsministerns barnflickor. Någon är tillbaka på Filippinerna, omöjlig att hitta. Någon säger sig känna till en annan barnflicka, som bor i Stockholm. Ett tredje namn verkar stämma. Inget svar hemma, och inget på mobilen. Vi fortsätter ringa ett par gånger i timmen.

 Sent på kvällen får vi kontakt med Linda, (fingerat namn). Hon berättar att hon jobbade svart hemma hos handelsministern under två år på 1990-talet.

 Editionschefen Leif Brännström har ett längre samtal med henne på redaktionen på kvällen. Vi behöver tid för att kontrollera hennes uppgifter. Vi beslutar oss för att vänta en dag.

Onsdagen den 11 oktober:

 Maria Borelius sitter i morgonsofforna i både SVT och TV4, hon säger samma sak som hon sa till oss kvällen innan. Ingen kan undgå att se vad hon går igenom.

 Vi gör en lång intervju med Linda och försöker få detaljer bekräftade.

 Det i hennes berättelse som gör djupast intryck är hennes beskrivning av hur Maria Borelius noga underströk för henne att hon inte fick tala om hur mycket hon tjänade för de andra kvinnorna som arbetade svart för familjen. Varken för den filippinska hushållerskan eller för den litauiska kvinna som avlöste henne.

 - Jag fick dubbelt så mycket betalt som de två andra. Det är klart att jag tänkte på det någon gång, att jag också var den enda som var svensk. Men de var bara så det var, säger Linda i texten som vi lämnar på kvällen.

 Redan på eftermiddagen har vi hört att det ryktas bland politiker att det är något skumt med familjen Borelius/Larssons sommarställe i Skåne. Vi hör det från flera håll. Fastigheten ska enligt ryktet ägas av brevlådeföretag på kanalön och skatteparadiset Jersey.

 Politiska reportern Cecilia Garme får liknande uppgifter om en lägenhet som familjen Borelius ska äga i Cannes på Franska Rivieran, via ett bolag på Caymanöarna.

 Pär Hägred jobbar som konsumentreporter. Han har i samband med att den nya regeringen presenterades gjort en genomgång av hur miljövänliga bilar de nya statsråden kör. Han nämner att en av handelsministerns bilar står skriven på en adress i Falsterbo.

 En snabbkoll med lantmäteriverket visar att varken Greger Larsson eller Maria Borelius officiellt äger något sommarhus i Skåne. Vi ringer folk i trakten som bekräftar att familjen Borelius tillbringar somrarna i ett stort hus där. Enligt fastighetsregistret ägs mycket riktigt huset av ett bolag på Jersey. Vi hittar en äldre artikel i Kvällsposten där Maria Borelius till och med nämner att hon är på väg till familjens sommarställe.

 Redan på kvällen skickar vi dit en fotograf som plåtar huset, som så här i oktober är tomt och tillbommat.

 Maria Borelius själv och hennes sambo vägrar svara på fler frågor.

 På kvällen går vi igenom läget. Vi vet att familjen Borelius/Larsson brukar tillbringa tid i ett hus som ägs av ett bolag på Jersey. Men vi vet ännu inte säkert om det är familjen Borelius/Larsson som äger huset via brevlådeföretaget. Vi är eniga om att det inte räcker för en publicering.

 Vi bestämmer oss för att köra Lindas berättelse och fortsätta försöka få uppgifterna om sommarvillan bekräftade i morgon.

Torsdag den 12 oktober:

 Det går rätt snabbt. Allt finns svart på vitt hos inskrivningsmyndigheten i Hässleholm.

 Köpehandlingarna i myndighetens arkiv visar att den vackra fastigheten köptes 1 mars 2002 för 6 800 000 kronor. Säljare var ett svenskt par bosatt i Spanien.

 Köpare var bolaget Full Moon Investments Limited på den brittiska kanalön Jersey, känt hos det svenska skatteverket för att det ofta utnyttjas av svenskar som vill undandra pengar från beskattning.

 Av köpehandlingen framgår att det var handelsminister Maria Borelius sambo Greger Larsson som undertecknade köpebrevet för Full Moon Investments räkning.

 Vi beställer handlingarna om fastigheten från Vellinge kommun. De visar att det är Greger Larsson som betalar de kommunala avgifterna för vatten, avlopp och sophämtning.

 Dessutom är inte bara en utan två av familjen Borelius/Larssons bilar, en Lexus stadsjeep och en Saab cab, registrerade på villan i Falsterbo.

 När handelsministerns sambo Greger Larsson undertecknade köpebrevet för lyxvillan 2002 så visade han upp en fullmakt från Jerseybolaget Full Moon Investments Limited.

 Den fullmakten var undertecknad av Clive Barton, som sas vara "director" för bolaget.

 Clive Barton är också Senior partner på företaget Moore Stephens International Limited på Jersey. Ett bolag som enligt hemsidan erbjuder sina kunder "total diskretion" och hjälp med bland annat "skatteplanering" och att "bilda skattebefriade bolag".

 Vi plåtar företagets kontor på Jersey på eftermiddagen. Mr Clive Barton vill inte kommentera företagets affärspartners.

 Tidningens ekonomireporter Johan Wallkvist reder pedagogiskt ut vilka de skattemässiga fördelarna med upplägget är.

 På kvällen är vår medarbetare i Frankrike, Petter Oftedal, på plats vid handelsministerns lägenhet i Cannes på Franska rivieran. Grannarna bekräftar att det är Borelius och hennes man som disponerar lägenheten. Men vi vet fortfarande för lite om ägandet. Vi behöver en dag till för att kartlägga det i detalj. Vi bestämmer oss för att bara köra storyn om Falsterbo-villan.

 Maria Borelius vägrar svara på frågor om sina fastigheter.

 - Hon sätter sig nu in i regelverket, säger pressekreteraren sent på kvällen.

Fredagen den 13 oktober

 Nyheten om handelsministerns husaffär och bolag på Jersey dominerar medierna. Maria Borelius själv är hemma i villan i Djursholm. Hon har ringt och sjukanmält sig på morgonen.

 Fredrik Reinfeldt har gett moderaternas egen advokat Johan Gernandt i uppdrag att gå igenom familjen Borelius/Larssons ekonomi.

 Ingen av de moderater vi talar med tror att det någonsin kommer att bli en sådan granskning.

 De flesta är övertygade om att det unika hotet om att låta granska en sittande ministers privatekonomi bara är statsministerns sätt att pressa Maria Borelius till att självmant avgå.

 Återstår så länge bara att ta reda på hur det egentligen är med lägenheten i Cannes.

 Reportern Cecilia Garme har under två dagar bearbetat franska myndigheter och har fått en förteckning över ägarna till lägenherna i huset.

 På det lokala fastighetsregistret är det tvärstopp.

 Garme får beskedet att utdraget hon frågar efter måste beställas på plats, medelst vederbörliga ansökningshandlingar, som bara tillhandahålls på myndigheten, och att själva handläggningstiden inte understiger tio dagar.

 Garme undrar om det inte finns någon särskild kö för brådskande ärenden där man mot erläggande av en liten avgift kan få förtur. Svaret:

 - Madame, ni försöker muta en republikens tjänsteman. Jag lägger på luren.

 Men då har hon redan fått tag i handlingar från andra lokala myndigheter om fastigheten. Enligt dem tycks den formella ägaren till familjen Borelius lägenhet vara ett bolag kallat Soleil investment.

 En kontroll med bolagsregistret på Jersey visar att det finns ett bolag med samma namn registrerat där.

 Det räcker för att ställa frågor till familjen Borelius.

 Vi frågar Maria Borelius sambo Greger Larsson om också lägenheten i Cannes ägs av ett brevlådebolag i skatteparadiset Jersey. Han svarar:

 - Jag förstår att frågan ställs, men vi har inga kommentarer.

 Storyn vi lämnar på kvällen utmynnar i ett konstaterande att moderaternas advokat sannolikt får granska ytterligare en misstänkt koppling mellan handelsministern och anonyma brevlådeföretag på Jersey.

Lördagen den 14 oktober:

 Statsminister Fredrik Reinfeldt offentliggör att Maria Borelius avgår.


 FOTNOT: Texten har tidigare publicerats i Grävande journalisters tidskrift Scoop.)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.