Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avhoppad KGB-chef anklagar: Svensk diplomat läckte hemliga uppgifter

UD-MANNEN UTPEKAD. Den svenske diplomaten är på väg till sin arbetsplats på Utrikesdepartementet i Stockholm. I början av 2000-talet tjänstgjorde han vid svenska FN-representationen i New York. UD:s ledning kallade omedelbart hem honom till Sverige när Säpo i maj 2002 inledde en förundersökning om misstänkt spioneri.Foto: Stefan Söderström
En avhoppad rysk spionöverste pekar ut en svensk diplomat för att ha varit hemlig uppgiftslämnare till den ryska underrättelsetjänsten.
Sergej Tretjakov, tidigare biträdande chef för det ryska utlandsspionaget SVR:s kontor i New York, anklagar svensken för att ha läckt stora mängder sekretessbelagda EU-handlingar till ryssarna.
Den svenske diplomaten bekräftar för Expressen att han haft kontakt med "ryska representanter" i New York.
Spionerimisstankarna mot den svenska diplomaten har i åtta år hemlighållits av Utrikesdepartementet (UD) och säkerhetspolisen (Säpo).
Chefsåklagare Tomas Lindstrand bekräftar för Expressen att han i maj 2002 inledde en förundersökning om misstänkt spioneri mot den svenska FN-diplomaten.
Diplomaten var då stationerad vid Sveriges ständiga representation vid FN i New York, men kallades omedelbart hem till Sverige.
Uppgifterna om diplomatens kontakter med den ryska underrättelsetjänsten kom, enligt uppgift till Expressen, från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.
Ett och ett halvt år tidigare - i oktober 2000 - hade den ryske spionöversten Sergej Tretjakov hoppat av till väst under tjänstgöring i New York.

Kodnamn: Silvester

För den amerikanska säkerhetstjänsten FBI och underrättelsetjänsten CIA redogjorde Tretjakov bland annat för hur han lett den ryska underrättelsetjänstens arbete med att värva den svenska FN-diplomaten.
Sergej Tretjakov säger i dag till Expressen att FN-diplomaten fick kodnamnet "Silvester" och hemlig status som "förtrolig kontakt" av den ryska spionorganisationen SVR, efterföljaren till KGB:s utlandsspionage.
Han berättar att den svenska FN-diplomaten under regelbundna möten 1999 och 2000 försåg den ryska underrättelsetjänsten med sekretessbelagd information ur EU:s interna informationssystem, Coreu.

UD bekräftar

Enligt Tretjakov fick den ryska underrättelsetjänsten hemligt material bland annat om utvecklingen i Bulgarien, Rumänien, Kosovo, Kroatien, Bosnien, Makedonien, Albanien, Serbien och Montenegro.
Spionöversten Sergej Tretjakov anklagar diplomaten. Foto: Mikael Werneholm - "Silvester" gav oss konfidentiella dokument som gällde EU, som var av seriöst intresse för oss eftersom ett av våra främsta intressen var vad som pågick i Europa, säger Sergej Tretjakov till Expressen.
UD:s presschef Cecilia Julin bekräftar att UD fick information om spionerimisstankarna mot den egna diplomaten.
- Det gick ungefär till som det fall ni beskriver med kontakter mellan en av våra diplomater och ryska representanter i New York, säger Julin.
Den utpekade svenske FN-diplomaten bekräftar i ett mejl till Expressen att han "hade kontakter med ryska representanter" under sin tid i New York, men hävdar att Sergej Tretjakovs beskrivning av hans agerande är "vilseledande".
Spioneriåklagare Tomas Lindstrand tvingades lägga ned förundersökningen mot den svenske FN-diplomaten i september 2002, efter bara tre månaders utredning.
- För att det ska vara spioneri så måste jag visa att avslöjandet av informationen varit till men för rikets säkerhet, och med det menar man Sveriges militära försvar eller totalförsvaret. Det är svårt i det här fallet när det handlar om politisk information, säger Tomas Lindstrand.
Säkerhetspolisen Säpo skrev redan 2007 till regeringen och krävde att spionerilagstiftningen skulle ändras och spioneribegreppet vidgas, men ännu har inget hänt, visar Expressens granskning.

Arbetar kvar på UD

Chefsåklagare Tomas Lindstrand är mycket kritisk mot den svenske FN-diplomatens agerande.
Lindstrand säger, förutsatt att Sergej Tretjakovs uppgifter om svensken är korrekta:
- Det här är sånt som man inte ska lämna vidare, punkt.
Diplomaten arbetar kvar på Utrikesdepartementet i Stockholm. Foto: Johanna Svensson Den svenske diplomaten gjorde sin militärtjänst på Försvarets tolkskola i Uppsala där han utbildades i förhör av ryska krigsfångar.
Han var under 1990-talet periodvis anställd på försvarets topphemliga signalsspaningsanläggning FRA och på Högkvarterets underrättelse- och säkerhetskontor.
Diplomaten arbetar fortfarande i dag på Utrikesdepartementet i Stockholm, han har bland annat haft ansvar för frågor gällande global säkerhet och säkerhetspolitik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.