Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

16-årig flicka hängdes ut – våldtäkthotades

"Det är viktigt att folk får reda på om förtroendevalda skriver hot och grova personangrepp", säger den utsatta flickan när hon läser Expressens avslöjande. Foto: Sven Lindwall

Hon vågade protestera mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Hämnden från kommentatorerna på Avpixlat kom direkt.

Hon och hennes tjejkompisar hängdes ut med namn och bild på hatsajten och fick höra att de var fula och att de skulle våldtas.

Nu får hon i Expressen för första gången se ansiktena på några av dem som står bakom hatet på Avpixlat.

- Det är viktigt att folk får reda på om förtroendevalda skriver hot och grova personangrepp, säger hon.

De anonyma kommentarerna

Inse_fakta:
"Dessa tjejer har ingen aning om vad det stöttar... jag skulle gärna vilja se vad de har för åsikter efter varsin gruppvåldtäkt av invandrarkillar och se vad de tycker sen...att genomgå allt jag genomgick för några år sedan...de har fan ingen aning....
Och btw, sådan klädsel som de har skulle bli ifrågasatt i rättegångarna och muslimer ser sådan klädsel såsom horkläder... så förstår inte hur de kan stötta det, antingen har de ingen kunskap alls eller helt blåsta."

 

nisseinisseland:
"Kanske dom borde läsa och se vad som hände med Elin Krantz .. Stakars tjejj som gillade olika och blev utsatt för ett fruktansvärt brott."

 

Citronfylla dfakl73:
"Det som kommer få dessa människor att vakna upp på vänsterkanten är ett verkligt möte med mångkulturen och inte något möte i ett finkantat stycke i någon bok.
Den dagen en vänsterpartist får smaka penis utav en invandrare så kommer valsedeln att falla ner i SD´s box snabbare än kvickt."

 

Guest:
"Flatan i mitten får nog inte så mycket, om hon inte åker till rinkeby förståss, där är dom inte så noga."

 

YOTHI_TARZAN:
"Tjejerna i sina korta kjolar och svarta strumpor är enligt mussarna 'jefla horor'"

Kalle Andersson Humanist_PI:
"Dom här tjejerna har aldrig varit i ett miljonprogram, dom är uppfödda i sin lilla slutna medelklass bubbla på söder. Häll i dem en massa alkohol, sedan få det gå lättklädda hem genom Rinkeby, så får man se vad de anser om mångkultur efter det."

EXPRESSEN AVSLÖJAR SVERIGEDEMOKRATERNA

TIPSA OSS!

Expressens David Baas och Christian Holmén har stått för en rad avslöjanden om Sverige-demokraterna de senaste åren.

Mejla tips till: david.baas@expressen.seeller christian.holmen@expressen.se

AVPIXLAT-AVSLÖJANDET

TISDAG: Expressen avslöjar tio SD-politiker som under olika nätalias sprider rasistiska och kvinnoförnedrande kommentarer på hatsajter som Avpixlat. Reaktionerna på ”avpixlingen” blir massiva. Två av politikerna lämnar omedelbart sina poster, övriga utreds av partiledningen för eventuell uteslutning.

ONSDAG: Expressen avslöjar ett antal av toppnamnen bland de mest tongivande och brutala kommentatorerna på hatsajterna Avpixlat, Fria tider och Exponerat. De visar sig vara väletablerade medelålders män med god ekonomi och social ställning. En är hög chef i ett kommunalt bolag, andra är direktörer, företagsledare samt docent.

Fem flickor, 16 och 17 år gamla, protesterade mot ett möte med Sverigedemokraterna genom att skriva slagord på en klippa på Långholmen i Stockholm i våras.

En av flickorna, som Expressen pratat med, säger att hon förstod att Sverigedemokraterna skulle ta illa upp.

Men hon kunde aldrig föreställa sig det extrema hat som hon och hennes vänner utsattes för från anonyma personer på nätet.

Efter att en bild på flickorna lagts upp på Facebook spreds den snabbt till Avpixlat. Kommentatorerna på sajten kastade sig över flickorna, plockade fram uppgifter om dem och hängde ut dem med namn och bild, samtidigt som de länkade till deras Facebooksidor.

I en tidig version av artikeln skrev Avpixlat dessutom, enligt uppgifter från SVT: "Sådana här aktioner brukar oftast göras för att man vill få en reaktion. Det tycker vi tjejerna har gjort sig förtjänta av. Utan övertramp till näthat och hot bör de få veta vad medborgarna anser om den här sortens tilltag"

"Länkat till våra Facebooksidor"

Men flera personer i kommentarsfältet lydde inte uppmaningen att avstå från näthat. På bara något dygn hade 80 sidor fyllda med hot och sexistiska kränkningar riktats mot de minderåriga flickorna.

- På fredagskvällen så fick vi veta att vi ligger ute på Avpixlat. Det blev full panik hela helgen. Sen såg vi att våra namn var uppe och att de hade länkat till våra Facebooksidor. Avpixlat skrev i artikeln: "här är deras Facebook ifall ni vill säga något till dem", berättar en av flickorna.

Bland kommentarerna fanns det folk som skrev att flickorna borde gruppvåldtas och många kritiserade deras utseende.

- Det som var nästan mest förvånande var att de inte handlade om vad vi tyckte utan de skrev mest att vi var fula, att vi hade för korta och slampiga kjolar på oss och att vi skulle bli våldtagna.

Avpixlat tog efter ett tag bort flickornas namn och Facebooklänkar samt de grövsta kommentarerna från artikeln. Men det finns fortfarande flera hatkommentarer kvar på sajten.

- Jag tänker mest på att de fortfarande har artikeln uppe, även om de har tagit bort namnen så ligger många kommentarer kvar. Att de vet vem jag är nu kan också kännas osäkert i sig. Om de skriver sådana saker, vad kan de göra med den informationen?

Flera månader efter att ha utsatts för näthatet i Avpixlats kommentarsfält får flickan för första gången se personerna bakom några av de flitigaste användarnamnen på hatsajten.

De senaste dagarna har Expressen, i samarbete med Researchgruppen, kunnat avslöja att bland annat flera SD-politiker gömmer sig bakom de anonyma användarna.

- Det är viktigt att folk får reda på om förtroendevalda skriver hot och grova personangrepp, säger den utsatta flickan.

Medger att misstag begåtts

När Expressen får kontakt med Avpixlats redaktion medger de att de begick misstag i och med publiceringen.

"Att publicera namnen på dessa flickor var ingen vidare bra idé helt enkelt och gjordes alltför snabbt. Vi har aldrig någonsin påstått att vi är perfekta - felar vi kan vi också göra om, göra rätt", skriver Avpixlatredaktionen i ett mejl.

Avpixlat skriver också att de har moderatorer som försöker ta bort de grövsta kommentarerna, men att det händer att vissa blir kvar.

"Alternativet skulle vara att förhandsmoderera dessa, och det vill ingen", skriver sajtens redaktion.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!