14 lagar mot djursex har stoppats de senaste åren

Publicerad
Uppdaterad
Politikerna i riksdagen röstar gång på gång mot ett förbud mot djursex.
Men ett fåtal engagerade riksdagsledamöter vägrar ge upp.
- Samhället måste visa tydligt att vi absolut inte tolererar att man utsätter djur för övergrepp, säger riksdagsledamoten Monica Green (s).
Monica Green var den som i våras krävde ett svar på frågan varför det inte är olagligt att utsätta djur för sexuella övergrepp.
- Ska det vara tillåtet att smeka en tik på spenarna av kärlek, eller ska det räknas som ett sexuellt utnyttjande, sa jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) för att visa gränsdragningsproblemen.

Förslagen i papperskorgen

Svaret chockade Monica Green som såg ministerns uttalande som ett sätt att slå bort frågan.
- Det var ett försök att bli av med frågan. Det är alltid gränsdragningsproblem med nya lagar, men sen sätter sig rättspraxis när ett antal fall avgjorts, säger hon.
Frågan om ett förbud mot tidelag poppar upp i riksdagen med jämna mellanrum. De senaste tio åren har 14 motioner om förbud lagts - alla har avvisats. Förslag om förbud mot djurporr har också varit uppe i riksdagen flera gånger - inget har antagits.

"Definitivt inte svårt"

Riksdagsledamöter från båda blocken arbetar för ett förbud, men hittills utan framgång.
Folkpartisten Jan Ertsborn är en av de borgerliga politikerna som har engagerat sig i frågan.
- Det vore definitivt inte svårt att lagstifta om ett förbud. Det är en signal till människor att så här gör man inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag