Foto: Samuel Unéus
 Foto: Samuel Unéus

Exportförbudet för snus blir kvar

Publicerad

Exportförbudet för snus blir kvar. Det slår EU-kommissionen fast i förslaget som presenterades i dag.

Kommissionen vill även förbjuda "karaktäriserande smaker" i snuset.

– Naturligtvis är den svenska regeringen – för att uttrycka det milt – inte särskilt road, säger Tonio Borg, ansvarig EU-kommissionär för hälso- och konsumentfrågor.

EU-kommissionen har sagt sitt i snusfrågan. Vid lunchtid i dag presenterades det nya tobaksdirektivet. Enligt förslaget ska snus vara fortsatt förbjudet att exportera. I förslaget ingår också ett förbud mot användandet av "karaktäriserande smaker" som även är tänkt att gälla det svenska snuset i Sverige. Slutgiltigt beslut kommer att fattas senare i vår.

"Skulle bli succé"

Tonio Borg ser inget problem med att direktivet sätter upp regler för snuset, trots det svenska undantaget.

- Snuset är redan reglerat genom det gamla direktivet. När Sverige fick undantaget gavs inget klartecken om att snuset inte kommer att regleras, säger Borg på en presskonferens i Bryssel.

Att exportförbudet blir kvar samtidigt som andra rökfria tobaksprodukter är tillåtna motiverar han bland annat med att de produkterna anses ha så begränsad marknad och sällan riktar sig till unga användare – till skillnad mot snuset.

– Det finns bevis för att om snuset skulle lanseras så skulle det bli en succé, säger Borg.

"Gör det mindre attraktivt"

"Förslaget förbjuder inte specifika smaker men förbjuder tobaksprodukter med så kallad karaktäriserande smak, inklusive mentol. Rent konkret kan mentol i små mängder användas, men inte i stora kvantiteter som ger tobaksprodukten en smak som är annorlunda än tobak. Testpaneler kommer att hjälpa medlemsstaterna och kommissionen att avgöra om huruvida en produkt har en sådan karaktäriserande smak", heter det i ett av de dokument som bifogats i ett pressmeddelande från Tonio Borg.

– Vi förbjuder inte rökning, men vi gör det mindre attraktivt. Tobak borde se ut som tobak och smaka som tobak, förklarar Tonio Borg själv på en presskonferens.

Hotat med "fullskaligt krig"

Han nämner bland annat att cigaretter med choklad- eller vaniljsmak är sådant som inte längre kommer att tillåtas.

– Det handlar om starka, kännetecknande aromer.

Tidigare uppgifter om att EU skulle stoppa snusexport fick handelsminister Ewa Björling (M) att ilskna till.

– Nu har vi bedrivit en lågintensiv konflikt i flera år, på flera olika nivåer. Beroende på vad som står i det här nya förslaget från kommissionen till tobaksdirektiv är det fullskaligt krig som gäller, inget annat, sade handelsministern när hon besökte Bryssel i förra veckan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag