Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Explosionen i Norrköping var inte avsiktlig

Polisens teori är att detonationen i Norrköping orsakades av en elsparkscykel på laddning som överhettades, vilket NT var först med att rapportera.

I närheten ska det ha funnits sprejflaskor med exempelvis hårsprej eller raklödder.

– Vid hög temperatur exploderar dessa behållare. Ligger de placerade på fel sätt kan det då skapa en enormt stark sprängning, säger chefsåklagare Torsten Angervåg till TT.

Det finns ingenting som tyder på att någon med vilje orsakat explosionen med efterföljande brand. Den tros ha en naturlig förklaring – och ha brutit ut efter en rad olyckliga omständigheter.

Den mest sannolika är att man inne i lägenheten har laddat en elsparkcykel, säger chefsåklagare Torsten Angervåg som leder utredningen till Norrköpings tidningar – men understryker att inget är fastställt. 

– Laddningen har blivit överhettad och närheten har det stått sprayflaskor.  

Han hade själv först svårt att tro att det var den mest troliga förklaringen.

– Jag gjorde lite efterforskningar och läste om en liknande händelse i norr, säger Angervåg.

2021 inträffade en liknande händelse i Luleå. En flaska doftspray som stod på en spishäll orsakade en så kraftig explosion att delar av ytterväggen trycktes ut en dryg decimeter, vilken Norrbottens-kuriren då rapporterade om. 

Resultaten från den kriminaltekniska och brandtekniska utredningen kommer dröja.

En begärd häktad för grovt narkotikabrott

Inledningsvis anhölls tre personer.

Den man och kvinna i 20-årsåldern som disponerade lägenheten där den första explosionen tros ha ägt rum i är inte längre misstänkta för något brott som rör explosionen eller branden. 

Men mannen har begärts häktad misstänkt för grovt narkotikabrott, eftersom det förekommit hantering av narkotika i lägenheten. 

– Det är en ren tillfällighet att polisens kriminaltekniker ramlar över den här narkotikan. Detta kom fram i ett mycket sent skede, säger Torsten Angervåg till TT.

Häktningsförhandling ska ske senast torsdag förmiddag.

Den man som varit anhållen misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse är frigiven.

Omfattande skador

Larmet om branden i centrala Norrköping kom in strax innan klockan sex på söndagsmorgonen. 

Då hade flera lägenhetsinnehavare vaknat av den kraftiga explosionen. Fastigheten fick omfattande skador och cirka 150 boende evakuerades.

Räddningsledare Per Nisser talade under en pressträff på söndagen om kaotiska scener där personer inte kunde ta sig ut ur byggnaden.

– Byggnaden är skadad och det finns inget tak på vissa delar och fasaden är utskjuten efter detonationen, beskrev han vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.