Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expojkvännen häktas för mord på Marua, 18

Prästen Kåre Strindberg har mött många människor i sorg genom åren för samtal och vägledning. Här ger han några råd kring hur man kan ta sig igenom mörka tider.
Marua Ajouz mördades i Malmö år 2002.
Foto: Polis
Nu häktas den 41-årige man som vid tiden för mordet var Maruas pojkvän.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

18-åriga Marua Ajouz i Malmö mördades år 2002.

I dag, 20 år senare, häktades den i dag 41-årige man som då var hennes pojkvän av Malmö tingsrätt.

Han misstänks på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mannen nekar till gärningen.

Den 41-årige mannen deltog i häktningsförhandlingen på länk från arresten i Malmö. Genom sin advokat Mikael Nilsson meddelade han att han nekar till mord.

Mannen har sedan han greps i början av veckan förhörts av polis fyra gånger.

I december 2002 försvann 18-åriga Marua Ajouz i Malmö. Ett knappt år senare hittades hennes kranium under ett litet stenröse i rekreationsområdet Bokskogen några mil från Malmö. 

I april 2017 hittade en grävmaskinist som arbetade med markarbeten utanför Lund resten av Marua Ajouz kropp. 

Enligt polisens misstankar mördades Marua i en lägenhet, troligen den 20 eller 21 december 2002. Efter fyndet i Bokskogen riktades misstankarna mot Maruas pojkvän och hans kompisgäng. De var i knappa 20-årsåldern och beskrevs som kriminella, där det förekom uppgifter om missbruk av bland annat cannabis och rohypnol.

Det fanns flera besvärande uppgifter för pojkvännen. Bland annat markerade en polishund som tränats på att hitta spår efter döda kroppar tydligt i lägenheten som pojkvännen bodde i vid tiden för Maruas försvinnande. 

Pojkvännen häktades, men han nekade och inget utpekande fanns. Den tekniska bevisningen räckte inte och efter tre månader i häkte släpptes han. 

Utredningen kring mordet på Marua körde fast och hamnade så småningom hos polisens kalla fall-grupp. Men under alla år har pojkvännen varit huvudmisstänkt.

2017 hittades delar av Marua Ajouz kropp utanför Lund.
Foto: Caroline Larsson

Pojkvännens liv – innan nya gripandet 

Pojkvännen dömdes kort efter mordet på Marua till fyra års fängelse för ett grovt rån mot en taxichaufför. Han lämnade sedan Malmö och har sedan flera år tillbaka levt ett lugnt liv i Västsverige.

När Joakim Palmkvist och Tobias Barkman, journalister på Sydsvenskan, tog upp fallet i sin podd Skånska Mord 2016 kontaktade man expojkvännen. Han levde då ett ordnat liv med eget företag och stabil inkomst.

– Jag har inget att tillägga. Det är ett helt annat liv. Jag kommer aldrig att gå tillbaks till den livsstilen, berättade expojkvännen i podden.

Efter att Marua Ajouz kropp hittades 2017 intensifierades arbetet med utredningen. Enligt Karin Bogyo, utredare på Kalla fall, har arbetet intensifierats ytterligare det senaste året. Hon beskriver arbetet som innovativt där man prövat nya metoder för att komma framåt i utredningen.

I tisdags, nästan 20 år efter att han släpptes i brist på bevis, greps åter expojkvännen misstänkt för mordet. I dag är han 41 år. Gripandet av expojkvännen bygger till viss del på nya vittnesuppgifter från flera personer, enligt Karin Bogyo.

– Gripandet gick lugnt till. Han blev lite förvånad, säger Karin Bogyo, 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.