Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expojkvännen om sorgen efter Lotta

Under torsdagen lade expojkvännen Per upp en ny bild av Lotta och Ecco på sociala medier. Familjen har gett Expressen tillåtelse att publicera fotografiet. Foto: Privat
Mördade Lotta, 41.
Mordmisstänkte Martin Jonsson, 33.

I dag hålls dubbla manifestationer och en tyst minut för mördade Lotta, 41.

Samtidigt berättar expojkvännen Per, 46, nu om deras långa liv tillsammans.

Men också om sorgen, saknaden och ilskan.

– Samhället måste förändras. Mer resurser och pengar måste tillföras utsatta kvinnor, säger han.

Under fredagen hålls två manifestationer samtidigt efter mordet på Lotta. De hålls på Sergels torg i Stockholm och i Lottas hemstad Härnösand, där hon ska få sin sista vila på kyrkogården, intill sin älskade pappa.

Lottas sista tid i livet präglades, enligt anhöriga, av rädsla och oro. Detta efter att hon hade lärt känna den nu mordmisstänkte Martin Jonsson, 33. Enligt anhöriga hade de ingen riktig relation. Han hade i själva verket börjat uppvakta henne med blommor efter att han funnit henne i sociala medier, på Facebook. Men han kunde inte acceptera när hon förklarade att hon inte ville ha ett förhållande.

Då började Lottas verkliga helvete.

Lotta avled den 7 juni klockan 17.07

Enligt polisens misstankar bröt sig Martin Jonsson in i hennes bostad i Stockholmsområdet natten mot den 4 juni. Där, utan möjlighet att tillkalla hjälp, blev hon misshandlad till döds. Efter överfallet slog den misstänkte 33-åringen själv larm om vad som hade hänt.

Lotta avled två dygn efter överfallet, den 7 juni klockan 17.07, på Karolinska universitetssjukhuset i Solna sedan den livsuppehållande respiratorn stängts av.

– Hon fick den bästa vård man kan få. Personalen på neurocentrum var fantastisk, säger expojkvännen Per – och fortsätter:

– Samhället måste förändras. Mer resurser och pengar måste tillföras utsatta kvinnor. De måste ha någonstans att vända sig, säger Lottas expojkvän. Jag hoppas att den här händelsen kan rädda några andra tjejers liv, på något vis.

Träffades på en fest

Per och Lotta hade haft ett långt kärleksförhållande. De träffades i den gemensamma hemstaden Härnösand på en fest för över 20 år sedan:

– Hon var en väldigt envis människa, på ett positivt sätt, berättar Per. Jag minns att jag bodde i en lägenhet och hon ringde en dag och ville komma över. Det var snöstorm ute. Jag sa: "du behöver inte komma, det stormar ute." Men likt förbannat – trots att det var 20 centimeter snö och storm tog hon cykeln och trampade över till mig. För att hon hade sagt det. Så har hon alltid varit.

Per och Lotta bodde tidvis tillsammans. Deras relation varade över 22 år.

I 17 år var de förlovade.

– Men jag kom mig aldrig för mig att fråga om vi skulle gifta oss. Åren har bara gått, berättar han.

Under tiden tillsammans skaffade de också en annan livskamrat, den gemensamma hunden, briarden Ecco, 10.

– Han var som hennes bebis, berättar Per. Han betydde väldigt, väldigt mycket för henne.

Ecco tog adjö på sjukhuset

Lottas storasyster håller med:

– Ecco var till och med uppe på sjukhuset och fick ta adjö. Han la sig alldeles intill henne De var så tajta, så nära, så fina ihop. Han var verkligen som hennes lilla bebis. Hon behövde inte ens ha honom kopplad när gick ut med honom på stan i Stockholm.

På SvT Opinion skriver Lottas storasyster om sin älskade Lotta – och det ofattbara som hänt familjen. Hon har gett Expressen sitt godkännande att publicera materialet:

"Hon ville bli av med honom hela tiden och levde under en fruktansvärd press. Men hon lyckades inte få honom att backa. Han sa: ”Ingen avslutar med mig, det är jag som avslutar med den personen! Han var väldigt tydlig. Lotta berättade att han sagt ”Jag ska mörda dig och om jag inte lyckas med det ska jag se till att du hamnar i rullstol. Jag vet hur man gör. Hur kan en sån människa gå fri? Han borde inte vara ute överhuvud taget! Hur har det blivit så här i Sverige?"

Lotta arbetade som ekonomiassistent på en skola. Vid sidan av jobbet, som hon tyckte väldigt mycket om, höll hon sig i form med fysisk träning.

– Hon var en vanemänniska. Hon var uppe klockan sex varje morgon. Hon sprang och löptränade. Hon hade även tränat på gym och lett egna träningsgrupper, berättar expojkvännen.

Tränade sig frisk från skada

Lotta råkade ut för en skada i träning och blev sjukskriven:

– Men hon kämpade ändå på och tränade sig bort från smärtorna i ryggen, berättar Per.

2003 flyttade Lotta och expojkvännen in i en mindre lägenhet i Stockholm ihop. Men förhållandet tog slut.

Lotta träffade Martin Jonsson i början av 2016. För ungefär fyra veckor sedan fick Per de första signalerna om att hon inte mådde bra i 33-åringens sällskap.

– När jag träffade Lotta var hon alldeles blåslagen på armarna. Då tog jag telefonen och ringde polisen, berättar han.

Samtidigt kunde aldrig ana att det skulle gå så långt som det gjorde, att Lotta skulle misshandlas – till döds.

Under fredagen väntas både anhöriga och ett stort antal vänner sluta upp vid minnesstunden i Härnösand.

Begravs i hemstaden, vid sin pappa

Enligt expojkvännen kommer Lotta att begravas på samma plats i hemstaden som hennes pappa vilar.

– Han betydde så mycket för henne, säger Per.

Under torsdagen lade han upp en ny bild av Lotta och Ecco på sociala medier. På så sätt vill han hedra minnet av sin tidigare livskamrat.

Familjen har gett Expressen tillåtelse att publicera fotografiet.

– Det är den sista bilden jag har av Lotta, säger Per med gråt i rösten.

Vad känner du när du ser den här sista bilden på Lotta?

– Jag känner inte så mycket, jag blir bara så fruktansvärt ledsen.