Vulkanutbrottet på Hawaii inleddes för två veckor sedan och pågår fortfarande. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNVulkanutbrottet på Hawaii inleddes för två veckor sedan och pågår fortfarande. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Vulkanutbrottet på Hawaii inleddes för två veckor sedan och pågår fortfarande. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt nyhetsbyrån AP har askmoln skjutits över nio kilometer upp i luften. Foto: USGS / POLARIS / USGS / POLARIS POLARIS IMAGESEnligt nyhetsbyrån AP har askmoln skjutits över nio kilometer upp i luften. Foto: USGS / POLARIS / USGS / POLARIS POLARIS IMAGES
Enligt nyhetsbyrån AP har askmoln skjutits över nio kilometer upp i luften.  Foto: USGS / POLARIS / USGS / POLARIS POLARIS IMAGES
Dussintals hus har förstörts och 2 000 människor har flytt från ön. Foto: BRUCE OMORI/PARADISE HELICOPTERS / EP / EPA TT NYHETSBYRÅNDussintals hus har förstörts och 2 000 människor har flytt från ön. Foto: BRUCE OMORI/PARADISE HELICOPTERS / EP / EPA TT NYHETSBYRÅN
Dussintals hus har förstörts och 2 000 människor har flytt från ön. Foto: BRUCE OMORI/PARADISE HELICOPTERS / EP / EPA TT NYHETSBYRÅN

Explosivt vulkanutbrott – stenblock lika stora som ”köksutrustning”

Publicerad

Gigantiska askmoln, rök och stenblock stora som "köksutrustning" rapporteras slungas ut från den aktiva vulkanen Kilauea på Hawaii, och nu uppmanas ännu fler ur lokalbefolkningen att evakuera området. 

Vulkanens utbrott har pågått i två veckor och redan har 2 000 människor flytt ön, skriver BBC.

Kilauea på Hawaiis största ö är en av världens mest aktiva vulkaner, och för två veckor sedan fick vulkanen ett utbrott som fortfarande pågår. En stor spricka i vulkanen skapades då, där mängder av het lava sipprade ut.

Sedan utbrottet har stora askmoln, rök och stenblock gjort att delar av befolkningen på ön fått evakueras från området. Samtidigt har flera jordskalv inträffat på ön. Enligt nyhetsbyrån AP har askmoln skjutits över nio kilometer upp i luften. 

Stenblock som väger flera ton slungas upp

Enligt en talesperson från det amerikanska geologiska vulkanobservatoriet USGS på Hawaii kan stenblock som väger ton slungas upp i luften på grund av utbrottet.

– De här blocken kan väga från några kilo till flera ton. Mindre stenar kan skickas upp flera kilometer i vindriktningen, säger talespersonen till BBC. 

Enligt nyhetsbyrån AP har askmoln skjutits över nio kilometer upp i luften. Foto: USGS / POLARIS / USGS / POLARIS POLARIS IMAGES

Sedan utbrottets början för två veckor sedan har dussintals hus förstörts och redan har 2 000 människor fått evakuera sina hem. Det ska dock inte vara risk för människoliv så länge befolkningen lämnar nationalparken där vulkanen ligger, har myndigheterna på Hawaii tidigare meddelat. Parken har varit stängd sedan den 11 maj. 

 

LÄS MER: Nytt skalv på Hawaii – 6,9 på Richterskalan 

 

På Twitter skriver den amerikanske astronauten A.J. Feustel att rökmolnen syns från den internationella rymdstationen ISS.

https://twitter.com/Astro_Feustel/status/995817909179109376
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag