Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Explosioner vid ryska flygbaser – jätteattack mot Ukraina

Överstelöjtnant Peter Lidén om den ryska massiva robotattacken mot Ukraina under måndagen.
Människor tog skydd i tunnelbanan i Kiev under måndagens attacker.
Foto: ANDREW KRAVCHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
En bild tagen från en video från det ryska försvarsdepartementet visar ett Tu-95-bombplan förberett för att lyfta från Engelsbasen den 24 januari i år. Arkivbild.
Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Flera personer har dödats och skadats i explosioner på två ryska militära flygfält, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

I Ukraina ljöd flyglarm över hela landet, och nya ryska flygangrepp skakade städer.

I Rjazan, sydost om Moskva, uppges en tankbil ha exploderat med tre döda och sex skadade som följd. På flygfältet är bränsleplan, med uppgift att tanka stridsflyg i luften, stationerade. Ett sådant plan förstördes också i explosionen.

Ytterligare två personer skadades i en explosion på ett flygfält i Saratovregionen i sydvästra Ryssland. Militärbasen Engels där Ryssland antas ha sina strategiska bombplan med kärnkapacitet stationerade, ligger i området Saratov, rapporterar BBC.

Explosionen beskrivs i lokala medier som kraftfull.

Orsaken oklar

Det är oklart vad som orsakat explosionerna. Saratovregionens guvernör uppger att säkerhetsstyrkor kontrollerar vad han kallar för ”rapporter om incidenter vid militära installationer”.

Inga civila anläggningar ska ha skadats, skriver AP.

Kreml uppger att Rysslands president Vladimir Putin informerats om händelserna, rapporterar AFP.

Nya ryska angrepp

I Ukraina har flyglarm ljudit över hela landet under måndagen, och människor har uppmanats söka skydd. Två människor har dödats i Zaporizjzja-regionen i syd och två skadades när ryska robotar träffade bostadshus, enligt ukrainska myndigheter.

En människa har dödats och tre skadats i robotangrepp i staden Kryvyi Rih i landets centrala delar, meddelar president Volodymyr Zelenskyjs kansli. Staden är presidentens hemstad.

Även i Kupjansk i öster har en civil dödats i ett flygangrepp mot infrastrukturen.

”Sköt ned ryska robotar”

Zelenskyj säger att landets militär sköt ned de flesta ryska robotar som avfyrades mot viktiga infrastrukturmål i Ukraina tidigare under måndagen, rapporterar AFP.

– Luftförsvarsstyrkorna sköt ned de flesta robotarna. Ingenjörer har redan börjat återställa elektriciteten. Vårt folk ger aldrig upp, säger Zelenskyj i ett videouttalande på sociala medier.

Flera städer är återigen utan ström och vatten. I hamnstaden Odessa skar en robot av strömmen till pumpstationen, och hela staden blev utan vatten.

Enligt det ukrainska flygvapnet attackerar ryssarna i flera omgångar för att försvåra för det ukrainska luftförsvaret.

”Bit ihop i vinter”

I sitt tal i söndags kväll sade Zelenskyj att ukrainarna måste bita ihop och ta sig igenom vintern.

– Fienden vill verkligen använda vintern mot oss. Göra vinterkyla och umbäranden till en del av sin terror. Vi måste göra allt för att stå ut i vinter, hur jobbigt det än är, sade Zelenskyj.

Presidenten påpekar att Ryssland visserligen har robotar och kan vara överlägsna vad gäller artilleri, men att det inte mäter sig mot ukrainarnas drivkraft.

– Vi har något som ockupanterna inte har. Vi försvarar vårt hem och det ger oss den bästa motivationen. Vi kämpar för frihet och det mångdubblar vilken kraft som helst.

Larmet: Kyla ger våg av sjukdomar

Professor Johan von Schreeb om vinterkyla och sjukdomar i krigets Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.