Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Explosioner vid Istanbuls flygplats

Männen drog fram sina automatvapen och började skjuta urskiljningslöst mot både resenärer och personal.
Passagerare utanför Atatürk-flygplatsen i Istanbul.Foto: Emrah Gurel / AP TT NYHETSBYRÅN
Atatürk-flygplatsen är Turkiets största flygplats.Foto: Bulent Kilic / AFP
Den här filmen verkar visa terrordådet på flygplatsen, filmen verkar gjord med en mobiltelefon som har filmat en övervakningskamera. Flera internationella nyhetsbolag, däribland CNN visade filmen i rapporteringen kring terrordådet. 1. Först en bild som ser ut att vara från flygplatsen.
2. Sedan, någonting ser ut att detonera.
<p>3. Någonting ser ut som en kraftig explosion på flygplatsen. <br></p>
Flera ambulanser finns på plats vid flygplatsen. Det rapporteras också om att taxibilar ska ha kört skadade personer från platsen.Foto: Osman Orsal / REUTERS X02255
Flera poliser ska ha skadats i attacken.Foto: Sedat Suna / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Alla flygplan till och från flygplatsen är inställda. I stället transporteras passagerare till hotell. Flygplatsen har evakuerats.Foto: Getty Images / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Atatürk airport i Istanbul är Turkiets största flygplats.Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Minst 36 personer ska ha dödats i attentatet rapporterar flera medier.Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Resenärerna evakueras från flygplatsen Atatürk.Foto: Gokhan Tan / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Två explosioner har inträffat på Atatürk airport i Istanbul, som är Turkiets största flygplats. Flera personer uppges ha skadats.Foto: CNN
Foto: CNN
1 / 15

Här skjuts terroristen av polis - och utlöser en självmordsbomb.

Minuter tidigare har han och två andra män - beväpnade med kalasjnikovs - skjutit urskiljningslöst mot en flyende folkmassa på flygplatsterminalen.

Terrordådet i Istanbul har hittills krävt 41 liv - men dödssiffran väntas stiga.

Ett "fåtal" svenskar som enligt uppgifter befann sig i området har ännu inte gått att nå.

Det var strax efter klockan 21 på tisdagskvällen som tre terrorister - beväpnade med både kalasjnikovs och sprängmedel - slog till mot Atatürk-flygplatsen i Istanbul.

De tre männen tog sig till flygplatsen i en gemensam taxi och vandrade sedan till inflygningsterminalen för internationella flighter, uppger en företrädare för turkiska myndigheterna för AP.

Där stötte man ihop med säkerhetspersonal - och terrordådet inleddes.

Männen drog fram sina automatvapen och började skjuta urskiljningslöst mot både resenärer och personal. Bilder från platsen som spridits via sociala medier visar hur människor flyr i panik från gärningsmännen.

En filmsekvens visar slutet för en av självmordsbombarna.

 

LÄS OCKSÅ – Frida Stranne: Trumps inkonsekvens är inget annat än livsfarlig

 

Med en kalasjnikov i hand joggar han efter den flyende folkmassan. En man, som uppges vara polis, avfyrar ett skott som träffar mannen och får honom att falla handlöst. På bilderna ser man hur automatvapnet glider ur händerna på honom när han slår i marken, skriver Daily Mail.

Sekunder senare utlöser han en kraftig explosion.

Vittne: Blod och kroppsdelar överallt

En tysk kvinna vid namn Duygu stod vid passkontrollen och kastade sig ned på marken när skottlossningen inleddes.

– Alla började springa i väg. Hela platsen var täckt av blod och kroppsdelar. Jag såg skotthål i dörrarna, sa hon utanför flygplatsen, säger hon till AFP.

Paul Roos befann sig på flygplatsen tillsammans med sin hustru Susie för att åka hem till Sydafrika när de hamnade bland de vinande kulorna.

– Han sköt mot alla som stod framför honom. Han bar ingen mask. Jag var 50 meter ifrån honom, säger Paul Roos enligt Daily Mail.

– Vi duckade bakom disken men jag ställde mig upp och såg honom. Två explosioner utlöstes kort efter varandra. Vid den tidpunkten hade skottlossningen upphört.

– Han vände sig om och började gå mot oss. Han höll vapnet innanför sin jacka. Han tittade ängsligt runt för att kolla om någon försökte stoppa honom och åkte sedan ned för rulltrappan. Vi hörde lite mer skottlossning och sedan ytterligare en explosion. Sen var det över.

Blodig attack - minst 41 dödsoffer

Senare rapporterade turkiska myndigheter att ytterligare en av terroristerna hade detonerat en bomb i samma terminal, medan den tredje sprängde sig själv på parkeringsplatsen utanför.

Vid lunchtid på onsdagen uppger Istanbuls guvernör att minst 41 personer har dödats medan ytterligare 239 personer ska vara skadade, rapporterar AFP.

Foto: TT

Bland de döda ska 23 vara turkar, medan resten har annat medborgarskap.

AP gick tidigare ut med att en källa inom de turkiska myndigheterna bekräftat att närmare 50 dött i attacken. Nyhetsbyrån har reviderat uppgifterna men skriver att dödssiffran kan komma att stiga till närmare 50.

Fåtal svenskar går inte att nå

Atatürk-flygplatsen är Turkiets största och trafikeras ofta av internationella resenärer. Premiärministern har bekräftat att det finns internationella dödsoffer och nu undersöker svenska UD om det kan finnas svenskar bland de döda.

– Vi har ett fåtal svenskar som inte har lyckats etablera kontakt med sina anhöriga. Vi har inga uppgifter om omkomna eller skadade svenskar, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst.

Hon fortsätter:

– Det är människor vars anhöriga på olika grunder tror att de skulle kunna ha befunnit sig i närområdet.

Ingen har tagit på sig dådet, men enligt Turkiets premiärminister Binali Yildirim pekar mycket på att IS ligger bakom det.

Sedan kom uppgifterna om att det var tre självmordsbombare.

Polisen sköt mot de misstänkta för att stoppa dem. Enligt Daily Mail berättar ögonvittnen om en polis som brottade ner en av självmordsbombarna – bara sekunder innan bomben detonerade.

 

 

Ingen tog på sig dådet direkt men enligt turkiska myndigheter pekar en inledande utredning på att IS ligger bakom.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer dådet i ett uttalande. Även USA har fördömt dådet.

Inga uppgifter om svenskar

Mängder av ambulanser rapporteras ha kört i skytteltrafik till och från flygplatsen. Det rapporteras också om taxibilar som har kört skadade personer från platsen.

Bilder som har tagits utanför byggnaden visar flera döda och skadade personer.

Alla flygplan till och från flygplatsen är inställda. I stället transporteras passagerare till hotell. Flygplatsen har evakuerats.

Jens Odlander, generalkonsul i Istanbul, var under tisdagskvällen i kontakt med flera sjukhus runt Istanbul, utan att hitta några skadade svenskar.

– Det är FN-personal och även poliser med extra förstärkningsvapen ute på gatorna. Det är osedvanligt lite folk som är ute på gatorna.

Han uppmanar alla svenskar att kontakta sina anhöriga så snart som möjligt.

En attack mot hjärtat av Turkiet

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger att detta är en attack mot hjärtat av Turkiet. Att det är mycket värre än den senaste tidens terrorattacker i landet.

– Det är extra allvarligt eftersom flygplatsen är en transporthubb Turkiet är beroende av, säger han.

Han tror att attacken kommer att få stora konsekvenser för landets turistnäring.

– Oavsett vem som är ansvarig är det ett slag mot Turkiets akilleshäl. Det kommer att få effekter på turistnäringen. För Turkiet handlar det nu om att visa styrka och säkerhet snabbt.

Stefan Löfven befann sig på EU-toppmöte i Bryssel när han nåddes av uppgifterna om dådet i Istanbul. Han satt på en middag tillsammans med de andra stats- och regeringscheferna för att diskutera brexit när de första uppgifterna publicerades.

Efter middagen mötte S-ledaren pressen och kommenterade då attacken:

– Det är fruktansvärt. Jag blir bedrövad. Oskyldiga människor som plötsligt drabbas av detta fega våldsdåd. Det är feghet de här terroristerna visar. Jag tänker naturligtvis på offren, deras familjer, släkt och vänner. Vi fördömer detta å det allra kraftigaste.