Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Explosioner när Burundi går till val

Polisen patrullerar på gatan dagen inför valet. Foto: Jerome Delay
En bil som förstörts av en handgranat. Foto: Jerome Delay

Explosioner och skottlossning ackompanjerar vallokalernas öppnande i Burundis omtvistade presidentval i dag. Minst två personer har dödats under natten.

Redan på måndagskvällen hördes kraftiga explosioner och återkommande skottsalvor i Burundis huvudstad Bujumbura. I samband med vallokalernas öppnande klockan 6 fortsatte oroligheterna med ytterligare skottlossning.

Vittnen uppger enligt nyhetsbyrån AFP att okända gärningsmän har skjutit mot poliser, som besvarade elden, i förorten Ngagara i norra Bujumbura. En polis och en civilperson har dödats. Även i andra delar av huvudstaden har explosioner och skott hörts. Tidigare i måndags kastades en granat från en bil i närheten av ett torg i Bujumburas centrala delar, utan att skada någon.

Många på flykt

President Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod har utlöst den värsta krisen i landet sedan inbördeskrigets slut för tio år sedan, med ett hundratal döda i de senaste månadernas oroligheter. Mer än 150 000 personer har flytt landet.

Hjälporganisationen Läkare utan gränser rapporterar att uppemot tusen personer flyr över gränsen till Tanzania varje dag och att flyktinglägret Nyarugusu är överfullt. Många kommer till fots, helt utan tillhörigheter.

Runt 3,8 miljoner burundier har rösträtt, men oppositionen har manat till bojkott av valet. De hävdar att det strider mot landets konstitution att Nkurunziza ställer upp för en tredje mandatperiod och att det inte handlar om en fri och rättvis process.

– Resultatet från det här valet kommer att vara ogiltigt, säger oppositionskandidaten Jean Minani, enligt Reuters.

Väntas vinna

Men trots bojkotten väntas president Nkurunziza vinna dagens val.

– Det här är ett val med en enda kandidat, där burundierna redan vet hur det kommer att gå, säger Thierry Vircoulon från tankesmedjan International Crisis Group, enligt AFP.

Tankesmedjan har tidigare varnat för att den aktuella situationen kan leda till ett nytt inbördeskrig. Krigsslutet 2005 innebar slutet på tolv år av etniskt färgade massakrer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!