Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Explosioner längs gränsen mellan Libanon och Israel

Expressens Kassem Hamadé rapporterar från Libanon.
Artillerifordon i Galilee i norra Israel, nära gränsen till Libanon.Foto: ATEF SAFADI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Israeliska soldater nära gränsen mellan Libanon och Israel.Foto: ATEF SAFADI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Gränsbevakning i staden Rihaniya.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Israeliskt artilleri bombar misstänkta Hizbollah-mål vid gränsen. 

I en hel vecka har den israeliska armén tagit rigorösa säkerhetsåtgärder. 

De fruktar att Hizbollah ska hämnas efter att två av dess krigare dödades i en misstänkt israelisk missilattack i Syrien. 

Det är en dramatisk utveckling mellan Libanon och Israel just nu. 

Israeliska tv 12 rapporterar om ”eldväxling” längs gränsen mellan Libanon och Israel, och explosioner hörs i området. Israeliska armén uppger att ”en stor säkerhetsincident” har inträffat vid gränsen. Enligt källor har Hizbollah attackerat israeliska mål i det omtvistade gränsområdet Shebaagårdarna, som är beläget vid gränsen mellan Israel, Libanon och Syrien. 

”Komplicerad säkerhetssituation”

Den israeliska arméns talesperson, Jonathan Conricus, skriver om läget via sin Twitter:

”Vi förhindrade ett infiltrationsförsök från en terrorgrupp som korsade den blå linjen till Israel. Inga IDF-offer [inga israeliska offer reds. anm]. Händelsen pågår fortfarande”, skriver han vid 16.40-tiden, svensk tid.

Samtidigt skriver Hizbollahledaren Hassn Nasrallah son, Jawad Nasrallah, på Twitter på arabiska:

”Hizbollah gjorde precis som det ville”. 

Premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Benny Gantz är informerade om utvecklingen. Netanyahu har sagt att Israel befinner sig i en ”komplicerad säkerhetssituation.”

Flera timmar efter incidenten publicerar Hizboullah ett pressmeddelande där man avfärdar de israeliska uppgifterna och skriver att ”det som har skett i dag var en ensidig eldgivning och beskjutning från den israeliska sidan. Vår hämnd har inte kommit än”.

Två Hizbollahmedlemmar dödades

För en vecka sedan dödades två Hizbollahmedlemmar i Syrien. Hizbollah anklagade Israel för att ligga bakom missilattackerna och hotade med hämnd. 

Sedan länge har Hizbollah hotat Israel med hämndaktioner vid varje israelisk attack mot dess styrkor i Syrien eller Libanon. Hittills har Hizbollah inte tagit på sig den pågående attacken. 

I går sa Hizbollahledaren Naim Qassem i en intervju med tv-kanalen al-Mayyadeen:

– Vi tror inte att det kommer att bli ett öppet krig mellan Hizbollah och Israel under de kommande månaderna” men lät dörren öppen för hämnd för förlusten av två krigare i Syrien.

Expressens utrikeskorrespondent om de svenska IS-kvinnorna

Syriens regering förhandlar om kontrollen i landets norra delar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.