Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Explosioner i flera Ukrainska städer efter stor robotattack

Flyglarm ljöd över hela Ukraina under måndagen.
Kiev.
Foto: MYKHAYLO PALINCHAK/SOPA IMAGES/S / MYKHAYLO PALINCHAK/SOPA IMAGES/S SHUTTERSTOCK

Flyglarm ljuder över hela Ukraina. 

Totalt över 100 ryska robotar slår just nu ner på olika platser i landet.

Det kommer rapporter om explosioner i Odessa, på flera platser i Kharkiv-regionen och i huvudstaden Kiev. 

Under måndagseftermiddagen ljöd flyglarm i hela Ukraina. Enligt Jurij Ihnat, talesperson för ukrainska flygvapnet, rör det sig om nya ryska robotattacker, rapporterar Reuters. The Guardian skriver att det kan vara uppemot 104 robotar från 13 olika flygplan som skickats iväg. 

Explosioner rapporterats från bland annat runt staden Donetsk, skriver Kyiv Independent på Twitter. 

Robotarna avsedda för Kiev var beräknade att slå ner klockan 13:15. Oleksandr Vilkul, militärchef för staden Kryvyj Rih i Dnipropetrovsk regionen, inte långt i från Mykolajiv och Odessa skriver på Telegram att det är fler robotar på väg. En andra våg av robotar uppges också vara på väg mot Mykolajiv. 

Karta över flyglarm och antalet rapporterade explosioner.
Foto: https://alerts.in.ua/en

I skrivande stund har det inkommit rapporter om att robotar slagit ner på sex platser i landet; fyra i Kharkiv-regionen, en i staden Dnipro och en i Poltava-regionen. På sociala medier kommer vittnesmål från explosioner i staden Odessa och stadshuset i Zaporizjzja bekräftar att robotar ha slagit ner i staden. 

Minst två personer uppges ha dödats i Zaporizjzja efter att de ryska robotarna slagit ner och förstört flera hus. 

Att Odessa träffats skriver the Guardians reporter Julian Borger vittnar om att det är Kalibr-robotar som använts och som avfyrats från ryska krigsskepp i svarta havet. 

Kalibr-robotar är en konventionell robot som Ryssland, tillsammans med Kh-101, Iskander och Kinzjal, ofta använt i attackerna mot Ukraina. 

Flera städer uppges delvis stå utan ström

Det kommer löpande information om fler explosioner, men en del av dem kan antas vara ryska robotar som skjuts ner av det ukrainska luftvärnssystemet. 

Det kommer också obekräftade uppgifter på att flera städer, där ibland huvudstaden, Odessa och Mykolajiv, helt eller delvis förlorat elektriciteten. I Odessa kommer uppgifter om att stadens vattenpumpar helt slagits ut. 

Robotattackerna kommer efter flera personer har dödats och skadats i explosioner på två ryska militära flygfält. Båda flygfälten ligger långt från den ukrainska gränsen.

Nya Wagnersoldater hånas efter filmen

Nyrekryterade ryssar uppges säga att de ska tillfångata Volodymyr Zelenskyj: ”Den skallige är vår galning”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.