Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Irans skrämmande hot: ”Hårdare hämnd”

Kassem Hamadé på plats i Iran.
Enligt poliskällor till nyhetsbyrån rör det sig om raketer som skjutit ner i den gröna zonen i staden.
Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: IRIB HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN

Iran lovar nu att utkräva ”en hårdare hämnd” snarast möjligt, rapporterar Sky News.

Uttalandet kommer efter att raketer exploderade i regeringskvarteren i Bagdad i Irak under onsdagskvällen.

En av raketerna föll bara 100 meter ifrån USA:s ambassad, enligt Reuters.

– Regeringens huvudlinje är att förbandet fortsättningsvis ska vara kvar, säger försvarsminister Peter Hultqvist om de svenska soldaterna i Irak.

Natten mellan tisdagen och onsdagen avfyrade Iran 22 raketer mot de amerikanska baserna Ain al-Asad och Erbil i Irak.

Inga soldater skadades och enligt president Donald Trump var de materiella förlusterna obetydliga.

Nu rapporterar Sky News att en högt uppsatt iransk militär lovat att regimen ska utkräva ”en hårdare hämnd” snarast möjligt. 

Sky News hänvisar till den regimtrogna iranska nyhetsbyrån Tasnim. Militären ska vidare ha sagt att raketattackerna mot de amerikanska militärbaserna visade på ”militär styrka” och att USA ”inte kunde göra ett dugg för att stoppa dem”.

Explosioner i Bagdad på onsdagskvällen

Vid 22-tiden på onsdagskvällen, svensk tid, hördes två explosioner i Iraks huvudstad Bagdad. 

Vittnen till Reuters säger att man kort efter smällarna hörde sirener ljuda genom staden. 

Irakisk militär uppger för nyhetsbyrån att det rör sig om två raketer som skjutits ner i den så kallade gröna zonen i Bagdad. I området finns både irakiska regeringskvarter och flera ambassader – bland annat USA:s och Storbritanniens. 

– Två Katiusja-raketer föll ner i den gröna zonen utan att orsaka några dödsfall, säger en talesperson för irakisk militär. 

Ingen tog inledningsvis på sig ansvaret för attacken. 

Raketattackerna natten mellan tisdagen och onsdagen var en hämnd för att USA:s militär på president Trumps order dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i ett anfall mot Bagdads flygplats.

Svenska beskedet: Vi stannar

Sveriges militära närvaro i Irak har ifrågasatts givet det försämrade säkerhetsläget. Trupperna är en del av den internationella koalitionen som leds av USA och bekämpar Daesh.

Vid halv två på torsdagen berättade försvarsminister Peter Hultqvist att man inte planerar att avbryta den svenska insatsen.

– Regeringens huvudlinje är att förbandet fortsättningsvis ska vara kvar. Vi utgår från att det vore det bästa när det gäller den samlade situationen, men vi har naturligtvis också en planering för hur det ska gå till vid den händelse att vi drar ur våra trupper, säger Hultqvist.

– Det som pågår nu är att den irakiska regeringen så småningom måste ge en signal om inbjudan till Irak kvarstår. 

Försvarsministern säger vidare att regeringens bild är att de svenska soldaterna fortfarande behövs för att kampen mot Daesh ska kunna fortskrida.

Explosioner nära USA:s ambassad i Bagdad:

Uppgifter om två raketer – USA:s ambassad ligger i området.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.